Αιχμάλωτοι ενός αθέατου πολέμου

5 Μαρτίου 201809:49

H σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτών στην ελληνό-τουρκική μεθόριο του Έβρου από την τουρκική συνοριακή μονάδα «αετοί των συνόρων» και η κράτηση-αιχμαλώτιση που ακολούθησε επί τουρκικού εδάφους αποτελεί ένα γεγονός που απασχολεί ιδιαίτερα την ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη.

Το query «Έβρος – περίπολος» κατέγραψε σύμφωνα με το PaloPro 2.871 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 2 – 4 Μαρτίου 2018. Οι αναφορές στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τα news και μετά ακολουθούν τα social media.Ταυτόχρονα τα συναισθήματα των αναφορών είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό αρνητικά καθώς το συμβάν στον Έβρο άγγιξε ευαίσθητες χορδές της ελληνικής διαδικτυακής γνώμης.

Θεματολογία

Η θεματολογία για τη χρονική περίοδο 2 – 4 Μαρτίου 2018 επικεντρώθηκε σύμφωνα με το εργαλείο Main Topics του PaloPro στις ακόλουθες αναφορές:

  • Τη σύλληψη των δυο μας στρατιωτών – στελέχη της Γ’ Μηχανοκίνητης Ορεινής Ταξιαρχίας “Ρίμινι”- από την τουρκική μονάδα «αετοί των συνόρων» που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία.
  • Τη δίκη των δυο ελλήνων στρατιωτών που γίνεται τη Δευτέρα στην Αδριανούπολη.
  • Τα δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ για τους έλληνες στρατιώτες.
  • Το twitter του επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν ότι ξεκίνησαν διαδικασίες ανταλλαγής των δύο ελλήνων με τους οκτώ τούρκους.

Συμπεράσματα

Η αξιολόγηση των ποσοτικών δεδομένων και η ανάλυση περιεχομένου του εργαλείου PaloPro για το πως αντιμετώπισε η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη τη σύλληψη των δυο στρατιωτών μας επικεντρώνεται στα ακόλουθα συμπεράσματα:

  • Το συμβάν κάνει κάποιους χρήστες του διαδικτύου να το συνδέσουν και με την αλλαγή στην πολιτική ηγεσία- λίγο μόλις ανέλαβε ο Φώτης Κουβέλης αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας- εκτιμώντας ότι υπήρχε ένα κενό στην ιεραρχία τη πολιτικής ηγεσίας που ενδεχομένως να το εκμεταλλεύτηκε η Άγκυρα.
  • Παρατηρήθηκε ένα κενό στην ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές και φάνηκε ότι δεν υπάρχει συντονισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών. Ο χειρισμός της υπόθεσης της σύλληψης των δύο στρατιωτών μας υποδηλώνει ότι υπάρχει επικοινωνιακό έλλειμα στη διαχείριση κρίσεων με αποτέλεσμα κάποιες σχολιαστές να προχωρούν – έστω και με αδιευκρίνιστα στοιχεία- σε δικές τους εκτιμήσεις.
  • Η ενημέρωση του διαδικτύου αρχικά προήλθε από κάποιες μεταφράσεις δημοσιευμάτων τουρκικών εφημερίδων με αποτέλεσμα να διοχετευτούν από την κυβέρνηση της Άγκυρας και κάποιες λεπτομέρειες που θα ήθελε αυτή να γίνουν γνωστές. Ενα μεγάλο μέρος ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης, εξαιτίας της μη ροής ειδήσεων στα ελληνικά ψηφιακά ΜΜΕ αναγκάστηκε να γίνει δέκτης της τουρκικής πληροφόρησης. Ωστόσο ένας αριθμός χρηστών του διαδικτύου έδειξε δυσπιστία στις τουρκικές ειδήσεις.
  • Η δημοσιοποίηση εικόνων των δυο στρατιωτών μας με τη συνοδεία ανδρών της τουρκικής στρατοχωροφυλακής ενίσχυσε τα εθνικά συναισθήματα, σύμφωνα με την ανάλυση περιεχομένου καθώς κάποιοι υπέθεσαν ότι τους κακομεταχειρίστηκαν.
  • Οι αναφορές των χρηστών του διαδικτύου εστιάστηκαν και στο πως συνελήφθησαν οι δυο έλληνες στρατιώτες καθώς υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα για πως έγινε η περίπολος, αν ήταν ενέδρα ή όχι, που δεν καλύφθηκαν από τα ΜΜΕ.
  • Η σύλληψη των δυο στρατιωτών μας συνδυάζεται και με το θέμα των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στη χώρα μας, μια ενδεχόμενη ανταλλαγή που προκαλεί και αντιδράσεις.
  • Οι χρήστες του διαδικτύου δεν επέδειξαν ψυχραιμία, κινήθηκαν με βάση το συναίσθημα και τα εθνικά αντανακλαστικά τους και ήταν ελάχιστοι οι σχολιασμοί που προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από το συναίσθημα.
  • Το συμβάν με τους δυο στρατιώτες είναι διαφορετικό από το επεισόδια στα Ίμια με το σκάφος του λιμενικού σώματος. Έχει να κάνει με το στρατό και είναι φυσιολογικό να υπάρχει σφικτή ροή πληροφοριών και ενημέρωσης. Ελάχιστοι σχολιαστές απλά ανάφεραν το συμβάν και απέφυγαν να εξάγουν συμπεράσματα γιατί δεν είχαν ολοκληρωμένη εικόνα.
  • Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη πιστεύει σε ένα μεγάλο βαθμό ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει την προκλητικότητά της στόχο ένα θερμό επεισόδιο.

Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία PaloPro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο. Για μία δωρεάν δοκιμή της υπηρεσίας μας επικοινωνήστε στο: info@paloservices.com.

_______________________

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά,  βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.

Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστήμιου Kent. Είναι Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών

Αρθρογράφος