Έξι στα δέκα ευρώ των μισθών πάνε σε φόρους-εισφορές

30 Μαρτίου 201612:21

Νέα βάρη στις ήδη επιβαρυμένες τσέπες των εργαζομένων φέρνουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την επιβολή νέων φόρων, άμεσων και έμμεσων ύψους – μαζί με την παρέμβαση στο ασφαλιστικό – 5,5 δισ. ευρώ όπως ομολόγησε χθες και η Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις με τα νέα μέτρα που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους δανειστές ενόψει της πρώτης αξιολόγησης θα οδηγήσει τα 6 απο τα 10 ευρώ των μισθών σε φόρους και εισφορές.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2014 ήδη ένας εργαζόμενος με δύο παιδιά στην Ελλάδα πλήρωνε για φόρους και εισφορές το 43,4% του μισθού του. Αν, λοιπόν, συνυπολογιστεί το γεγονός ότι π.χ. για το 2016 εξετάζεται η επιβάρυνση των εισοδημάτων άνω των 9.100 ευρώ με περισσότερο φόρο, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό το επιπλέον βάρος που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Όπως ομολόγησε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η λυπητερή για τους φορολογουμένους θα μοιραστεί ως εξής:

– 1,8 δισ. ευρώ από την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού
– 1,8 δισ. ευρώ από άμεσους φόρους
– 1,8 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους

Ο «λογαριασμός» μεγαλώνει ακόμα περισσότερο αν υλοποιηθούν τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για να βρεθούν τα κονδύλια και να κλείσει η αξιολόγηση αλλά δεν έχουν διαψευστεί κατηγορηματικά από το οικονομικό επιτελείο:

– για αυξήσεις σε βενζίνη, φυσικό αέριο και ντίζελ

– για επιβολή τέλους στις συνδέσεις του Internet είτε στις συνδέσεις που προσφέρονται από παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας, είτε στις συνδέσεις μέσω κινητών συσκευών

– για αύξηση εσόδων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ

– για επιβολή ειδικού τέλους κατανάλωσης και στη συνδρομητική τηλεόραση

Τις εντυπώσεις προσπάθησε να απαλύνει ο Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος μιλώντας την Τρίτη στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής υποστήριξε ότι αν η «πορεία εσόδων είναι καλύτερη από αυτή που προβλέπεται τότε αρκετά από αυτά τα μέτρα δεν θα υλοποιηθούν. Θα νομοθετηθούν αλλά δεν θα υλοποιηθούν» αναφέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση του επιβαλλόμενου φόρου στα δελτία του ΟΠΑΠ από τον οποίο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισπράξει περί τα 500 εκατ. ευρώ και άρα θα μπορέσει να «ακυρώσει» την υλοποίηση ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων.

Πηγή : Πρώτο Θέμα

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr