Εξαπλώνεται η πανώλη στα αιγοπρόβατα – Νέο κρούσμα στη Ροδόπη

2 Αυγούστου 202413:49

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Εξαπλώνονται τα κρούσματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε όλη τη χώρα. Θετική στον ιό βρέθηκε μία μονάδα εκτροφής προβάτων στη Ροδόπη και σήμερα αναμένονται αποτελέσματα για άλλη μία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης της εκτροφής, είχε προμηθευθεί ζώα πρόσφατα από ζωέμπορο, που είτε μετέφερε μολυσμένα ζώα χωρίς να το γνωρίζει, είτε ο ιός υπήρχε στο αυτοκίνητό του.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δ/ντης της Κτηνιατρικής και Αγροτικής Οικονομίας, Νίκος Φωτεινιάς, δήλωσε πως θα οδηγηθούν σε σφαγή τα 273 πρόβατα και θα ακολουθηθεί όλο το πρωτόκολλο των ενεργειών που προβλέπονται. Για άλλη μια φορά απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση με προσλήψεις νέων Κτηνιάτρων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες όχι μόνο της ΑΜ-Θ.

Επίσης, ζήτησε να προσληφθεί προσωπικό για την λειτουργία του κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στη Νέα Ορεστιάδα, όπου και εκεί θα μπορούσαν να γίνουν δειγματοληψίες για ανίχνευση ζωονόσων. Καθώς – όπως είπε – ο χώρος υπάρχει, ο εξοπλισμός υπάρχει, δεν υπάρχει το προσωπικό.

Ιλχάν Αχμέτ: Θα αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες κτηνοτρόφοι της Ροδόπης

Αναφορικά με τις  εξελίξεις της Πανώλης Μικρών Μηρυκαστικών στην Περιφέρεια Αν. Μακ. & Θράκης η Δνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ανακοινώνει τα εξής:

  1. Το νόσημα της Πανώλης Μικρών Μηρυκαστικών διαγνώστηκε εργαστηριακά στις 01.08.2024 σε μία εκτροφή προβάτων της Π.Ε Ροδόπης με ζωικό κεφάλαιο περίπου 270 ζώα
  2. Η θανάτωση και η υγειονομική ταφή της μολυσμένης εκτροφής θα πραγματοποιηθεί άμεσα από εταιρεία θανάτωσης και διαχείρισης νεκρών ζώων και υπό την επίβλεψη της Κτηνιατρικής υπηρεσίας.
  3. Υπάρχουν ακόμη δύο ύποπτες εκμεταλλεύσεις στην Περιφέρεια για τις οποίες αναμένεται εργαστηριακή επιβεβαίωση του αποτελέσματος.
  4. Παράλληλα και για να κερδηθεί χρόνος γίνονται διερευνητικές επαφές με την εταιρεία παραλαβής γάλακτος με στόχο να ξεκινήσει η κλινική επιτήρηση στις εκτροφές που έχουν άμεση σχέση με την μολυσμένη.
  5. Έχει ήδη ζητηθεί και την άλλη εβδομάδα θα συμμετέχουν στην κλινική επιτήρηση των εκτροφών κτηνίατροι και από άλλες Περιφερειακές Ενότητες της ΠΑΜΘ.
  6. Στόχος των εργασιών είναι να διερευνηθούν όλες οι εκτροφές Αιγοπροβάτων της περιοχής καθώς και τα ζώα της  ξεκινώντας πρώτα από την Ζώνη Επιτήρησης, στην συνέχεια της Ζώνης Προστασίας και τέλος αυτά  της υπόλοιπης Περιφερειακής Ενότητας.
  7. Οι μετακινήσεις των Αιγοπροβάτων (Α/Π) όπως και των συστεγαζόμενων με τα Α/Π Βοοειδών απαγορεύονται σε ολόκληρη την επικράτεια της Ελλάδας
  8. Η Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών είναι ιογενές, υψηλής μεταδοτικότητας νόσημα και προσβάλει κυρίως τα αιγοπρόβατα. Τα Βοοειδή και οι Χοίροι μολύνονται αλλά δεν εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα.
  9. Δημόσια Υγεία: Το νόσημα δεν προσβάλει τον άνθρωπο
  • Κυριότερα συμπτώματα:
    • υψηλός πυρετός , κατάπτωση, υπνηλία,
    • δύσπνοια, βήχας, διάρροια
    • ορώδες υγρό από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, έντονη σιελόρροια
    • αιφνίδιοι μαζικοί θάνατοι στο κοπάδι
  1. Η μετάδοση της νόσου γίνεται κατά κύριο λόγο με επαφή με μολυσμένα ζώα μέσω των εκκρίσεων (σάλιο, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, ούρα, κόπρανα), με μολυσμένη  τροφή ή νερό, στρωμνή, μηχανήματα, κλπ.
  2. Ανθεκτικότητα του ιού: στο εξωτερικό περιβάλλον επιβιώνει έως και 72 ώρες, υπό σκιά και υπό φυσιολογικές θερμοκρασίες.
  3. Οδηγίες προς κτηνοτρόφους: Τηρούμε αυστηρά τα μέτρα βιοασφάλειας και ειδικότερα
  • Τοποθετούμε περίφραξη και απολυμαντική τάφρο στην είσοδο και έξοδο της εκμετάλλευσης
  • Αποφεύγουμε επισκέψεις και επαφές με άλλα κοπάδια και δεν δανειζόμαστε ζώα
  • Δεν επιτρέπουμε την είσοδο στις εγκαταστάσεις οχημάτων και ανθρώπων ξένων προς την εκμετάλλευση
  • Τηρούμε απαρέγκλιτα το πρόγραμμα καθαρισμού, απολύμανσης, μυοκτονίας και απεντόμωσης των εγκαταστάσεων της εκμετάλλευσης
  • Καθημερινός έλεγχος των ζώων για τον εντοπισμό ύποπτων κλινικών συμπτωμάτων.
  • Η έγκαιρη διάγνωσή του νοσήματος είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση και εκρίζωσή του. Παρακαλούμε λοιπόν για την  επαγρύπνηση των κτηνοτρόφων και τη συνεργασία τους με τις  Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Τέλος, εφιστούμε την προσοχή όλων (κτηνοτρόφων, ιδιωτών κτηνιάτρων  και λοιπών εμπλεκομένων) για την υποχρέωσή τους να ειδοποιούν άμεσα τις Κτηνιατρικές Αρχές σε περίπτωση υποψίας εμφάνισης του νοσήματος.

ρούσματα “ιού της πανώλης αιγοπροβάτων” και στην Ροδόπη;

Αρθρογράφος