Ευάλωτη η ΕΕ απέναντι στη ρωσική ενεργειακή πολιτική – Σε ένταση ο πόλεμος των αγωγών

17 Αυγούστου 201415:33

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδιαίτερα οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια, χαρακτηρίζεται ευάλωτη έναντι της ενεργειακής πολιτικής που ακολουθεί η Μόσχα, καθώς η Ρωσία αποτελεί επί του παρόντος τον βασικό προμηθευτή σε φυσικό αέριο.

Σε δημοσίευμά της η «Ελευθεροτυπία» αναφέρει ότι την παράμετρο αυτή η Μόσχα τη λαμβάνει υπόψη, ειδικά όταν όλος ο ενεργειακός σχεδιασμός της Ε.Ε. -η υλοποίηση του αγωγού Trans Adriatic Pipeline, για παράδειγμα, για τη μεταφορά στην Ευρώπη ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Ελλάδας- αναμένεται να επιφέρει αποτελέσματα για τη σταδιακή απεξάρτηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας από τη Ρωσία έπειτα από τουλάχιστον μια πενταετία.

Η επιβολή, εν τω μεταξύ, κυρώσεων από την πλευρά της Μόσχας επί των ελληνικών προϊόντων επιδεινώνει το ήδη βεβαρημένο πολιτικό και οικονομικό κλίμα στο εσωτερικό της Ελλάδας. Ερωτηθείς στο σημείο αυτό ο κ. Κούρκουλας τόνισε ότι «από την αρχή δηλώσαμε ότι η ελληνική πολιτεία θα είναι αρωγός στους Έλληνες παραγωγούς που δεν ευθύνονται για όλη αυτή την κατάσταση, δεν μπορούσαμε να έχουμε προβλέψει ότι θα φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο, δεν επιτρέπεται κανείς να δηλώσει αιφνιδιασμένος καθότι στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, από την πλευρά της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, n Μόσχα δεν υπήρχε περίπτωση να μην απαντήσει. Βεβαίως, ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν πως είναι προς το συμφέρον όλων, και της ρωσικής οικονομίας, αλλά και των χωρών μελών της Ε.Ε., η αποκλιμάκωση της τεταμένης αυτής κατάστασης, στην πράξη όμως οι κινήσεις διαψεύδουν την προσδοκία αυτή.

Σε ένταση ο πόλεμος των αγωγών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο λεγόμενος «πόλεμος των αγωγών» και οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά τις αμφιταλαντεύσεις του αρμόδιου επιτρόπου για την Ενέργεια, Γκίντερ Ετινγκερ, εις βάρος της Gazprom με αφορμή ιδίως τον αγωγό South Stream, ο οποίος, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα μεταφέρει υπό τη Μαύρη θάλασσα στην καρδιά της Ευρώπης, την Αυστρία, ρωσικό φυσικό αέριο, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Η έκβαση της υπόθεσης αναφορικά με την υλοποίηση του εν λόγω έργου εκτιμάται πως θα επηρεάσει και τη χώρα μας, καθώς η αζέρικη Socar, στην οποία επιχειρείται να μεταβιβασθεί μερίδιο του ΔΕΣΦΑ, του εθνικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, παρουσιάζει τα ίδια χαρακτηριστικά με την Gazprom, δηλαδή πρόκειται για μία εταιρεία από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιδιώκει να ελέγξει και την τροφοδοσία της αγοράς με φυσικό αέριο και το δίκτυο μεταφοράς χώρας μέλους της Ε.Ε. Ωστόσο, προς το παρόν, η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά την πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar, την οποία περίμενε η Αθήνα, χαρακτηρίζεται εκ πρώτης όψεως θετική , γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της Μόσχας, η οποία έχει διαμηνύσει πως δεν αποδέχεται την επιλεκτική πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες.

(πηγή:energypress)

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr