ARCADELI

Ευρωπαϊκή διάκριση για Έλληνα εκτροφέα

6 Οκτωβρίου 201214:30

ARCADELIΑκόμη μια Ευρωπαϊκή διάκριση Έλληνα κτηνοτρόφου ως προς την ποιότητα και τη διατήρηση των αυτόχθονων φυλών ζώων.

Το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων (Κ.Γ.Β.Ζ.) Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης του ΥΠΑΑΤ και η  Μ.Κ.Ο. «Αμάλθεια», οργάνωσαν και στήριξαν τη συμμετοχή στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό ArcaDeli 2012 που πραγματοποιήθηκε στο St. Gallen της Ελβετίας στις 12 Σεπτεμβρίου, του εκτροφέα στην περιοχή της Λίμνης Κερκίνης πιστοποιημένων ελληνικών βουβαλιών και Προέδρου του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού  Βουβαλοτρόφων Ελλάδας κ. Τριαντάφυλλου Γιαντσίδη.

 Ο Έλληνας εκτροφέας βραβεύθηκε με τη διάκριση ArcaDeli 2012 συμμετέχοντας στον εν λόγω διαγωνισμό, με δύο προϊόντα από βουβαλίσιο γάλα πιστοποιημένων βουβαλιών Κερκίνης, για την υψηλή διαιτητική αξία τους και τη συμβολή του στη διάσωση και διατήρηση της ελληνικής φυλής βουβαλιών και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Δείτε την ελληνική συμμετοχή :

 http://www.youtube.com/watch?v=qsMNc4tCl_8

 Ο κ. Γιαντσίδης εντάχθηκε επίσης στο πανευρωπαϊκό δίκτυο Variety – Savers που αποτελείται από εκτροφείς σπάνιων αυτόχθονων φυλών ζώων και φυτικών ποικιλιών και τα βραβευμένα προϊόντα του θα έχουν πλέον το δικαίωμα να φέρουν το χαρακτηριστικό λογότυπο – ένδειξη Arcadeli.

 Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, αναγνωρίζοντας τη σημασία της διάκρισης προς τον Έλληνα κτηνοτρόφο εξέφρασε  την ευαρέσκειά του και επεσήμανε ότι στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου έχει ενταχθεί η δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνίας και ενημέρωσης Ελλήνων κτηνοτρόφων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων με στόχο την περαιτέρω τεχνική υποστήριξη των εκτροφών τους, την προώθηση της ποιότητας και της αναγνωρισιμότητας και προβολής των προϊόντων τους.

 Με αφορμή την ευρωπαϊκή διάκριση του Έλληνα κτηνοτρόφου ο Υπουργός, κ. Τσαυτάρης δήλωσε: «υπάρχει αδήριτη ανάγκη να προστατευτεί και να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα των ζώων και ο χώρος όπου ζουν, στοχεύοντας σε μια αειφόρο αγροτική παραγωγή στις περιοχές όπου επεξεργασμένα προϊόντα γάλακτος και κρέατος αποτελούν σημαντικό μέρος της παραδοσιακής μας κουζίνας και κουλτούρας. Η διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι πολύ σημαντική γιατί η αξιοποίηση της μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης, δίνοντας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στα παραγόμενα προϊόντα που θα δώσει τη δυνατότητα, στα ελληνικά προϊόντα, να διεισδύσουν στις διεθνείς αγορές».

« Γνώριμος του κ. Τσαυτάρη και των συνεργατών του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, ο κ. Γιαντσίδης, εφαρμόζοντας τεχνικές γονιδιωματικής τεχνολογίας κατάφεραν να αναπτύξουν τα μοριακά εργαλεία, με βάση το DNA, για να είναι δυνατή η ιχνηλάτηση των προϊόντων του ελληνικού βούβαλου, όπως κρεατοσκευάσματα και γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. λουκάνικα, μοτσαρέλα, καζάν ντιπί κ.ά).

 Επισημαίνεται, ότι η Ευρωπαϊκή διάκριση του Έλληνα κτηνοτρόφου καταδεικνύει ότι τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις αγορές του εξωτερικού και το ΥΠΑΑΤ είναι αρωγός αξιοποιώντας διάφορες δράσεις και προγράμματα προώθησης και προβολής τους στις διεθνείς αγορές.’ Αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr