s sol

Εθνο-καπηλευτική ψηφοθηρία, του Συμεών Σολταρίδη, δημοσιογράφου

31 Μαΐου 201218:49

s solΕίναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι   στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης   τα εκλογικά αποτελέσματα τα καθορίζει η μειονοτική ψήφος. Αποτελεί περίπου το 40% στην Ξάνθη και το 50% στην Ροδόπη.

Διαμορφώνει δε ταυτόχρονα και τα πανελλαδικά αποτελέσματα με 0,10% – 0.20%. Αυτή όμως η ψήφος διαμορφώνει απόλυτα τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές. Εξάλλου είναι γνωστό ότι οι Δήμαρχοι κυρίως Κομοτηνής και Ξάνθης, αλλά και η παράταξη του Περιφερειάρχη που θα προτιμηθεί από την μειονότητα αναδεικνύεται νικήτρια.

Για τον λόγο αυτό κόμματα, παρατάξεις, συνδυασμοί, μεμονωμένα άτομα , υποψήφιοι βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, σύμβουλοι ή συνδιαλέγονται με κέντρα εξουσίας θεσμικά ή εξωθεσμικά ή συμπεριλαμβάνουν μέλη της μειονότητας στα ψηφοδέλτια τους με σκοπό την ψηφοθηρία.

Έχοντας λοιπόν υπόψη μας τα παραπάνω και ανάλογα με τα «ίδια συμφέροντα» κόμματα και παρατάξεις παραμονές των εκλογών εκτοξεύουν εθνικιστικές κορόνες , αφού η οποιαδήποτε πολιτική κίνηση που θίγει συμφέροντα και ταρακουνά τα νερά που είναι τελματωμένα ξεσηκώνουν θύελλα αντιδράσεων .

Μια παρόμοια «θύελλα» ζήσαμε με την συνεργασία του Ιλχάν Αχμέτ με την ΔΗΜ.ΑΡ στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές με σενάρια απείρου κάλλους που οδηγούν στην πόλωση του προεκλογικού κλίματος. Κανένας δεν ομιλούσε στις εκλογές τις 6ης Μαΐου 2012 όταν η ΔΗΜ.ΑΡ Ροδόπης είχε ένα ψηφοδέλτιο με άτομα νέα στα βουλευτικά δρώμενα. Με αυτό λοιπόν το νέο και δυναμικό ψηφοδέλτιο πήρε 3,9% . Στο μεταξύ το τελευταίο διάστημα ζήσαμε 70 πολιτικές μεταγραφές βουλευτών και εκατοντάδων στελεχών από κόμμα σε κόμμα. Ήταν φυσικό λοιπόν ο Ιλχάν Αχμέτ , εφόσον δεν επιθυμούσε να ενταχθεί στη Ν.Δ   και ως ευρωπαϊστής και δημοκράτης να αναζητήσει ένα κόμμα που θα μπορούσε να ταυτιστεί με τις πολιτικές αρχές ενός κόμματος. Επέλεξε την ΔΗΜ.ΑΡ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ξεκίνησαν να ηχούν «τα τύμπανα του πολέμου» , άρχισαν να ακούγονται « οι υπερεθνικιστικές τυμπανοκρουσίες» και ταυτόχρονα οι « ανησυχίες» περί ποδηγέτησης της μειονοτικής ψήφου , περί εκλογής «μόνο» υποψηφίων της μειονότητας κ.λ.π. Άλλοι άρχισαν στο Ν.Ροδόπης να διαρρέουν σενάρια επί σεναρίων και άλλοι , όπως ο μειονοτικός υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ να ομιλεί «περί επαίσχυντης έκφρασης πολιτικής αλητείας»!!!!!

Λόγω του περιορισμένου χώρου θα περιοριστούμε να απαντήσουμε στο σενάριο εκλογής «μόνο» μειονοτικών υποψηφίων, εν τάχει. Αυτό δεν ισχύει για τον απλούστατο λόγο ότι οι ψήφοι της Ν.Δ είναι υπέρ αρκετές για να εκλεγεί ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Όσο για την ποδηγέτηση της μειονοτικής ψήφου από Ελληνικά και Τουρκικά κέντρα αποφάσεων έχει περιοριστεί τόσο σε σύγκριση με το παρελθόν όσο να μην είναι βέβαιο το αποτέλεσμα της. Και αυτό οφείλεται στην μόρφωση και απόκτηση παιδείας των νέων της μειονότητας και ταυτόχρονα της μετατροπής της μειονότητας από αγροτική σε αστική και ημιαστική. Τα σενάρια λοιπόν περί ποδηγετήσεως της μειονοτικής ψήφου δεν είναι απόλυτα καθοριστική. Οπότε συντελεί η προσωπικότητα του μειονοτικού υποψηφίου.

Στην περίπτωση λοιπόν του Ιλχάν Αχμέτ , ο οποίος με την επιλογή που έκανε, θορύβησε πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ , αλλά και τα άλλα κόμματα , η σεναριολογία είναι περιττή . Απλά η κάθοδος του στον εκλογικό στίβο με τις 11.000 περίπου ψήφους που έλαβε στις 6 Μαΐου, θα τον οδηγήσει σε μια πολιτική αναμέτρηση με σκοπό την εκλογή του στην θέση του Αϊχάν Καράγιουσουφ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ν.Ε Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε σε περίπτωση εκλογής του Καράγιουσουφ να παραμείνει βουλευτής για μία διετία και θα μοιραστεί την θέση του στην άλλη διετία με τον δεύτερο υποψήφιο της λίστας Τάκη Χαρίτο. Η επιλογή αυτή του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στις ψήφους της μειονότητας και ταυτόχρονα στις Χριστιανικές που θα διαρρεύσουν κυρίως από το λεγόμενο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν επιθυμεί τον Αχμέτ Χατζηοσμάν στην πρώτη θέση της λίστας. Οπότε με την πολιτική αυτή «αλχημεία» αναζητεί τρόπους για να προσελκύσει ψηφοφόρους , προβληματίζοντας όμως τους ψηφοφόρους τελικά ποιον ψηφίζουν.

Συνοπτικά λοιπόν θα λέγαμε ότι η υποψηφιότητα του Ιλχάν Αχμέτ ταρακούνησε τα θολά νερά, τις επαναπαυμένες συνειδήσεις και ταυτόχρονα έβαλε σε σκέψεις η πιθανή εκλογή του τους τοπικούς ταγούς για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές. Για αυτόν τον λόγο ξέσπασε σαματάς. Όσο για τα ιδεολογικά υπόβαθρα που γίνεται λόγος , μόνο χαμόγελα προκαλούν , αφού στο σημερινό πολιτικό σύστημα προ πολλού οι ιδεολογίες έχουν διαβρωθεί από τους ίδιους τους πολιτικούς. Όσο για την μειονότητα , τα μέλη της , είναι γνωστό , ότι ψηφίζουν άτομα και όχι ιδεολογίες κάτι που μπορεί να τεκμηριωθεί με τα άτομα που απαρτίζουν τα βουλευτικά, περιφερειακά και δημοτικά ψηφοδέλτια .      

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr