Αισιόδοξος  ο Νίκος Δένδιας από την Πενταμερή του Καΐρου

8 Ιανουαρίου 202022:41

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της διευρυμένης τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, με τη συμμετοχή της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Στην πενταμερή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, της Γαλλίας Ζαν-Υβ Λε Ντριαν και της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο.

Αισιόδοξος ο Νίκος Δένδιας από τη γαλλική συμμετοχή στην Πενταμερή του Καΐρου

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας εμφανίστηκε ικανοποιημένος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της Πενταμερής του Καΐρου, όπου συμμετείχανεκτός της Ελλάδας, η Αίγυπτος, η Κύπρος, ηΓαλλία και η Ιταλία.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας εμφανίστηκε αισιόδοξος, μετάτην ολοκλήρωση της συνάντησης της Πενταμερής του Καΐρου, όπου συμμετείχανεκτός της Ελλάδας, η Αίγυπτος, η Κύπρος, ηΓαλλία και η Ιταλία.

Ο Νίκος Δένδιας σε δήλωση του επισήμανε ότι:

«Η σημερινή συνάντηση μας έδωσε την εξαιρετική ευκαιρία για μια διεξοδική συζήτηση σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη. Πρόκειται για μια περιοχή όπου παρατηρούμε μεγάλη αύξηση της αστάθειας καθώς και μια πρωτοφανή κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων.

Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής και ευγνώμων που η Γαλλία μετείχε μαζί με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο στη σημερινή μας συνάντηση. Σημαντικό ήταν επίσης το γεγονός ότι η Ιταλία ήταν παρούσα κατά τις διαβουλεύσεις μας.

Οραματιζόμαστε αυτό το εγχείρημα ως μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς, ανοικτή σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι συμμετέχοντες σέβονται  τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

Αναφορικά με τη Λιβύη, διαπιστώνουμε δυστυχώς το ίδιο μοτίβο επιθετικής συμπεριφοράς που υιοθετήθηκε από την Τουρκία στην Κύπρο και το Αιγαίο.   Συγκεκριμένα, σχετικά με τη Λιβύη συμφωνούμε ομόφωνα  ως προς το ότι οι συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας που υπογράφτηκαν μεταξύ του κ. Sarraj και της Τουρκίας είναι άκυρες και ανυπόστατες. Όπως και αναφορικά με τον παράνομο χαρακτήρα της απόφασης της τελευταίας να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη.

Η «εισαγωγή» στρατευμάτων ή οπλισμού συνιστά κατάφωρη παραβίαση της σχετικής Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Λιβύη. Επιπλέον, οι δύο αποκαλούμενες συμφωνίες αποτελούν απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και πυροδοτούν μια επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες που καταβάλλονται υπό τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, Ghassan Salamé, καθώς και τις προσπάθειες στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου.Είναι καιρός για διάλογο, διπλωματία και αποκλιμάκωση και θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας σε ερώτηση έλληνα δημοσιογράφου, αν «μετά από αυτή την τετραμερή, και με τη συμμετοχή της Ιταλίας ως παρατηρητή, πιστεύετε ότι ορθώνεται πραγματικά ένα ανάχωμαστην προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει το status quo στην περιοχή» έδωσε την εξής απάντηση. 

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δημιουργείται μία κατανόηση χωρών πουείναι διατεθειμένες απολύτως να συζητήσουν επι τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, της σταθερότητας στην περιοχή και της ειρήνης. Δεν αποκλείουμε κανέναν και δενδημιουργούμε μέτωπο εναντίον οιουδήποτε. Όμως είναι αυτονόητο ότι οι χώρες οιοποίες καταλαβαίνουν ότι το Διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι ο κώδικας της συμπεριφοράς συζητούν μεταξύ τους και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Αυτό είναι που συνέβη σήμερα εδώ. Και θα μου επιτρέψετε να πω, αυτό που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, και είμαι ευγνώμων για αυτό, είναι η παρουσία της Γαλλίας. Η παρουσία του κ. Le Drian εδώ σήμερα και η ξεκάθαρη θέση του, τόσο μέσα στη συνάντηση, όσο και αργότερα κατά τα ανακοινωθέντα, αποτελεί για εμάς πηγή μεγάλης αισιοδοξίας και χαράς.

(komotinipress, ανταπόκριση από Αθήνα ΝΑ/ΓΠ)

Αρθρογράφος