“Εργατική Πρωτομαγιά 2022” και Ροδόπη

30 Απριλίου 202222:56

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης*

Το 2021 η Θράκη και ιδιαίτερα η Ροδόπη  αντιμετώπισαν  έντονα τον κίνδυνο της ερήμωσης λόγω brain drain, μετανάστευσης εργατικού δυναμικού και της  αλλαγής της δημογραφικής πραγματικότητας . Ο πληθυσμός της Θράκης, μειώθηκε κατά 7.745 κατοίκους (γεννήσεις 14.450, θάνατοι 22.195) σε μία πενταετία (2016-2020).

Το 2022 η ανεργία στο ν. Ροδόπης  κυμαίνεται ποσοστιαία στο 35 με 40%  ενώ η ΠΑΜΘ  κατατάσσεται στις πρώτες τρεις πανελλαδικά θέσεις με ποσοστό που κυμαίνεται από 22,2% έως 27,2%. Στην Η ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής από τους 17000 εργαζόμενους σήμερα εργάζονται περίπου 1500, ενώ  λειτουργούν 20 από τα 100 ενεργά  εργοστάσια του 2010.

Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα βιώνουν τις δικές τους επιπλέον δυσκολίες, οι οποίες ενδεικτικά εντοπίζονται στα εξής: α) στην τραγική υποστελέχωση, η οποία σε πολλές υπηρεσίες φτάνει στο 50% β)στην εξοντωτική εντατικοποίηση με αυξημένο όρκο εργασίας) γ)στην “δημιουργία νέων θέσεων εργασίας” (κακοπληρωμένες και με ημερομηνία λήξης) μέσω  προγραμμάτων απασχόλησης  δ) στην μισθολογική καθήλωση και μη  αναπλήρωση όλων αυτών που “κουρεύτηκαν” την τελευταία μνημονιακή δωδεκαετία ε) στις “αρρυθμίες” χορήγησης του επιδόματος παραμεθορίου το οποίο και πρέπει να καταβάλλεται όπως ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 19 του ν. 4354/2015. στ)στην πλημμελή εφαρμογή των όρων υγιεινής και ασφάλειας ζ)στην απαιτητέα επέκταση των ρυθμίσεων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας η) στην αντιμετώπιση της ακρίβειας μέσα από μία σειρά μέτρων κυρίως για τα λαϊκά νοικοκυριά θ) στην ανασφάλιστη εργασία και στην “ημι-ασφάλιση” που παρατηρείται ιδίως στον κλάδο του επισιτισμού ι)στην μη καταβολή δώρων κι επιδομάτων αδείας κ.ά.

Διέξοδος πραγματική για όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι της Ροδόπης είναι ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας  και οι διαρκείς διεκδικήσεις.

Να μην ξεχνάμε, ότι άμεση προτεραιότητα για την Θράκη και το ν. Ροδόπης είναι η εφαρμογή μιας αναπτυξιακής πολιτικής η οποία θα πρέπει να γίνει μέσα από την δημογραφική ανασυγκρότηση και την  συγκράτηση του πληθυσμού.

*Συμμετοχή στο Αφιέρωμα για την Εργατική Πρωτομαγιά στοΚαρφί tokarfi.gr που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα

  • Εργατική Πρωτομαγιά στην σκιά της κατάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων
  • Η «μικρή» αύξηση κατώτατου μισθού δεν φέρνει την Άνοιξη σε μια κοινωνία που «στραγγαλίζεται» από την ακρίβεια και τις εργασιακές συνθήκες
  • Γιατί η Εργατική Πρωτομαγιά είναι πιο επίκαιρη από ποτέ; Επειδή αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα για τα δικαιώματα τα εργασιακά που αποκτήθηκαν με αγώνες και σήμερα έχουν καταστρατηγηθεί και καταλυθεί.

 

Αρθρογράφος