perifereia ktirio

“Ερευνητικό Κέντρο Θράκης”: Η διαφωνία του Γιώργου Παυλίδη και η χλιαρή αντίδραση από τους Καβαλιώτες

29 Οκτωβρίου 201408:16

Σε θέμα μείζονος σημασίας παραλίγο να εξελιχθεί η φημολογία περί ίδρυσης νέου οργανισμού με την ονομασία “Ερευνητικό Κέντρο Θράκης”!

Το όλο ζήτημα ξεκίνησε από προσωπική πρωτοβουλία του Εβρίτη υφυπουργού Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου ο οποίος και σε ανάλογη συνάντηση φορέων που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, ανέφερε μεταξύ άλλων την ιδέα του για την δημιουργία αυτού του οργανισμού με το συγκεκριμένο όνομα και χώρο δράσης, τους τρεις νομούς της Θράκης. Επρόκειτο για το “Ερευνητικό Κέντρο Θράκης” με 4 Ινστιτούτα στο δυναμικό του, μεταξύ των οποίων το “Ινστιτούτο Φυσικών Καταστροφών” με έδρα την Αλεξανδρούπολη, το “Ινστιτούτο Αγροτικής Παραγωγής” με έδρα την Ξάνθη και το “Ινστιτούτο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων” με έδρα την Κομοτηνή. Ολες οι υποδομές, σύμφωνα με το σκεπτικό του Εβρίτη πολιτικού επρόκειτο να δημιουργηθούν στην Θράκη και μόνο εκεί.

Στον όλο σχεδιασμό του Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου αντέδρασε άμεσα ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης ο οποίος ανέφερε εξαρχής ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ενιαία ταυτότητα της Περιφέρειας και να δημιουργούμε υποδομές που προάγουν μία Περιφέρεια “δύο ταχυτήτων” και διαδικασίες εσωτερικής υπονόμευσης του έργου της Περιφερειακής Αρχής. Αντ’ αυτού ο ίδιος ο περιφερειάρχης αντιπρότεινε ένα “Ερευνητικό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης” το οποίο θα αναπτυχθεί και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες, από τον Εβρο ως και την Καβάλα και την Δράμα με αντίστοιχες επιμέρους υποδομές όπου υπάρχει το ανάλογο επιστημονικό προσωπικό που θα στηρίξει αυτές τις δραστηριότητες. Μάλιστα ο ίδιος έκανε προσωπική αναφορά στο ΤΕΙ Καβάλας (ΤΕΙ ΑΜΘ) και στον υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό που διαθέτει όπως ένα μοναδικό στο είδος του μικροσκόπιο και έναν υπερ-υπολογιστή τεραστίων δυνατοτήτων (στα πλαίσια της συνεργασίας του με το CERN) πράγμα που βρήκε σύμφωνο και τον Πρύτανη ο οποίος συμφώνησε με την εκδοχή του περιφερειάρχη.

Μπροστά σε όλη αυτή την αντίδραση που δημιουργήθηκε ο Εβρίτης υφυπουργός έκανε πίσω όσον αφορά στο “Ερευνητικό Κέντρο Θράκης” και δέχθηκε αυτό να μετατραπεί “Ερευνητικό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης” …αλλά μόνο στην ονομασία αφού δεν δέχθηκε να συμπεριλάβει στους σχεδιασμούς του την Καβάλα και την Δράμα! Να αναφέρουμε εδώ πως η όλη ιδέα του Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου είναι η διάσπαση άλλου ερευνητικού ιδρύματος που εδρεύει σε Αθήνα και Πάτρα και μεταφορά αρμοδιοτήτων και υποδομών του σε αυτό που σχεδιάζει ο ίδιος στην Θράκη!

Στην συνάντηση μεταξύ άλλων ελάμβαναν μέρος εκτός του Πρύτανη και του πρόεδρου του Επιμελητηρίου Δράμας που διαφώνησαν σφόδρα με τους σχεδιασμούς Δερμεντζόπουλου και τάχθηκαν με την αντιπρόταση του Γιώργου Παυλίδη και ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας ο οποίος, όπως αναφέρουν οι παρευρισκόμενοι αντέδρασε χλιαρά έως και καθόλου στην πρόταση του Εβρίτη υφυπουργού μη θέλοντας στην ουσία να φανεί αρνητικός σε αυτήν. Αυτό βέβαια δε τον εμπόδισε στην συνέχεια και εφόσον μαθεύτηκε πως η πρόταση Δερμεντζόπουλου είναι υπό αμφισβήτηση, επιστρέφοντας στην Καβάλα να τροφοδοτήσει ιστοσελίδες και blogs της πόλης με δηλώσεις περί …έντονης αντίδρασής του στην αρχή και ικανοποίησής του στην συνέχεια για το γεγονός πως οι σχεδιασμοί Δερμετζόπουλου σταμάτησαν λόγω δικών του αντιδράσεων!

Το όλο θέμα φαίνεται πως θα εξεταστεί προτού τεθεί ως πρόταση νόμου για την δημιουργία αυτού του νέου ερευνητικού – ακαδημαϊκού ιδρύματος, σίγουρα πάντως στην βάση των προτάσεων Παυλίδη πρώτα για την περιφερειακή του υπόσταση με υπαρκτές υποδομές και πραγματικό επιστημονικό αντικείμενο σε κάθε Περιφερειακή Εντότητα και μετά για την διασφάλιση πως θα πρόκειται για κάτι που ανταποκρίνεται σε αληθινές ανάγκες της περιοχής και μπορεί να στηριχθεί σε ντόπιο επιστημονικό προσωπικό και όχι κάποια τοπικιστικής αντίληψης δημιουργία εντυπώσεων για έργα και υποδομές που εύκολα νομοθετούνται και δημιουργούνται όμως δίχως σοβαρό προγραμματισμό ώστε μετά από λίγο να ξεχνιούνται και να απαξιώνονται αφού η διασύνδεσή τους με τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής πραγματικότητας είναι ελάχιστες ή μηδαμινές.

Στοπ λοιπόν στις εύκολες λύσεις εντυπωσιασμού από κάποιους που φαίνεται πως έχουν ως πρώτιστο κριτήριο πρακτικές και νοοτροπίες του χθες, μη αντιλαμβανόμενοι πως έχουν να κάνουν με ενιαία Περιφέρεια και όχι με την δική τους εκλογική περιφέρεια.
(πηγή: Rodopinews)

Αρθρογράφος