Επί ποδός οι Γεωπόνοι του ΕΛΓΑ – Ζημιές σε Ρόδια-Ακτινίδια στην Ξάνθη, ‘καραμελοποίηση’ βαμβακιού σε όλη τη Θράκη

5 Νοεμβρίου 201407:12

Επί ποδός βρίσκονται οι Γεωπόνοι του ΕΛΓΑ για τις εκτιμήσεις των ζημιών από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία έπληξαν ξανά τα ήδη χτυπημένα από το χαλάζι βαμβάκια, αλλά και τις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Πιο συγκεκριμένα ο τμηματάρχης των Γεωπόνων, που είναι αρμόδιοι για τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, Δημήτρης Πανταζής, μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής, τόνισε πως αυτές τις μέρες το κλιμάκιο των Γεωπόνων βρίσκεται στο Δήμο Τοπείρου της Ξάνθης , όπου εκεί οι άνεμοι εντάσεως 10 μποφόρ ξηλώνοντας και παρασύροντας καλλιέργειες με ακτινίδια και ρόδια.

Από την ανεμοθύελλα και τις νεροποντές δεινοπάθησε για άλλη μια φορά το βαμβάκι και στη Ροδόπη,(σ.σ. συν την χαλαζόπτωση σε 35.000 στρέμματα) την Ξάνθη, αλλά και τον Έβρο.

«Παρακολουθούμε το φαινόμενο, περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξή του. Εμείς θα κάνουμε τις εκτιμήσεις και εντός διμήνου, όπως προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί», σημείωσε ο κ. Πανταζής.

Για δε «χαλαζοκτυπημένα» βαμβάκια της Ροδόπης, αλλά και τα υπόλοιπα που δεν επλήγησαν, αλλά λόγω της καθυστερημένης σποράς, των θερμοκρασιών που δεν βοήθησαν και οδήγησαν στο να γίνουν όψιμα και μάλιστα χωρίς και το απαιτούμενο βάρος. Σε όλα αυτά τα δεινά έρχεται να προστεθεί και η γνωστή «καραμελοποίηση» του βαμβακιού, που σημαίνει ότι το βαμβάκι σκληραίνει, -σ.σ. παραμένει στο καρύδι, θυμίζοντας φέτες μανταρινιού- δεν μπορεί να συλλεγεί από την ειδική μηχανή συλλογής και μένει στο χωράφι.

«Οι αποζημιώσεις θα αφορούν και τη χαλαζόπτωση, αλλά και την ‘καραμελοποίηση’ και θα είναι συνολικές, καθώς θα καταλήξουμε βάσει των εκτιμήσεών μας την απώλεια παραγωγής . Την άλλη εβδομάδα θα μπορούμε να αναφερθούμε πιο εκτενώς. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε ως τις 20 Νοεμβρίου, η περίοδος δηλαδή που καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, το βαμβάκι», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Πανταζής.

Κάλεσε δε τους παραγωγούς Ακτινιδίων και Ροδιών, να μην προσχωρήσουν στη συλλογή των καρπών, ή αν αυτό δεν γίνεται να αφήσουν ανά 20 μέτρα ένα δέντρο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι Γεωπόνοι για την εκτίμηση της ζημιάς.

 

Βασιλική Μαχαίρα Δημοσιογράφος ΕΡΤ

Αρθρογράφος