Η ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου

11 Φεβρουαρίου 201407:00

Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (Ι.Δ.Ο.Σ.) και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με την ευκαιρία της δημοσίευσης του occasional  paper του  Θεόδωρου Τσακίρη «Shifting Sands  or Burning Bridges. The Evolution of TurkishIsraeli Relations after the Mavi Marmara Ιncident and the Strategic Energy Calculations of Greece & Cyprus» διοργάνωσαν στις 6 Φεβρουαρίου 2014 στην αίθουσα διαλέξεων του Ι.Δ.Ο.Σ. (Πανεπιστημίου 16, Β΄ όροφος), με μεγάλη επιτυχία, εκδήλωση με θέμα «Η ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου». Τα  κύρια θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν

  • πού και πώς το Ισραήλ θα εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών του αποθεμάτων
  • πώς οι επιλογές του θα επηρεάσουν την Κύπρο, την Ελλάδα και τις γεωπολιτικές  ισορροπίες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου
  • πώς επηρεάζει ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κύπρου και του Ισραήλ τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και το ζήτημα της ΑΟΖ.

Ο  Θεόδωρος Τσακίρης, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και επικεφαλής του Προγράμματος Γεωπολιτικής της Ενέργειας του ΕΛΙΑΜΕΠ, παρουσίασε τρεις εναλλακτικές μορφές μεταφοράς των υδρογονανθράκων που έχουν  εντοπισθεί στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου από το Ισραήλ σήμερα και ενδεχομένως από την Κύπρο αργότερα.

Ο κ. Αλέξης Ζάννος, Διευθυντής της Β7 Διεύθυνσης για την ενέργεια του Υπουργείου Εξωτερικών, στη παρέμβαση που έκανε, διατυπώνοντας τις προσωπικές του απόψεις, έδωσε έμφαση στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον της ενέργειας, όπως τον αυξανόμενο ρόλο του σχιστολιθικού φυσικού αερίου.

Ο κ. Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, διατύπωσε αμφιβολίες ως προς το σε ποια έκταση θα μπορεί να υπάρξει στο πεδίο της ενέργειας συμπόρευση με το Ισραήλ, καθόσον υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας, λόγω της οικονομικής κρίσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Ο κ. Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.Δ.Ι.Σ.), Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, συμφώνησε ότι υφίσταται κρίση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ. Διατύπωσε, επίσης, τη γνώμη ότι οι συμφωνίες που η Κύπρος συνήψε με την Αίγυπτο και το Λίβανο για τον προσδιορισμό των ορίων της ΑΟΖ, διευκόλυνε και το Ισραήλ να υπάρξει έμμεσος προσδιορισμός και της δικής του ΑΟΖ.

Ο κ. Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) έδωσε έμφαση περισσότερο στη διαμόρφωση μιας «έξυπνης» ελληνικής πολιτικής Τέλος, διατύπωσε, την εκτίμηση ότι η Αίγυπτος δεν πρόκειται στο εγγύς μέλλον να υπογράψει με την Ελλάδα συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ, ενώ θεωρεί  ότι το όλο ζήτημα οριοθέτησης της  ΑΟΖ θα πρέπει να γίνει με λεπτούς  χειρισμούς και εξίσου προσεκτικές κινήσεις.

Ο Διευθυντής του Ι.Δ.Ο.Σ. Δρ. Χαράλαμπος Τσαρδανίδης συντόνισε την ενδιαφέρουσα συζήτηση που επακολούθησε.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr