Ελληνοτουρκικό Φόρουμ ΜΜΕ: Ο Φαχρετίν Αλτούν επιμένει στην “καταπολέμηση της παραπληροφόρησης”

12 Μαΐου 202411:22

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το Ελληνοτουρκικό Φόρουμ Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ακαδημαϊκών που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη προσφώνησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.

Το Φόρουμ πραγματοποιήθηκε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, τη Δευτέρα.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του, ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε πως στο πλαίσιο της “θετικής ελληνοτουρκικής συμφωνίας” , οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών ενέκριναν έναν οδικό χάρτη με τρεις πτυχές: πολιτικό διάλογο, θετική ατζέντα και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Όπως είπε ο κ. Φραγκογιάννης, στις συναντήσεις των δύο πλευρών τέθηκαν προς συζήτηση θέματα σε σημαντικούς τομείς όπως οι επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις, η τελωνειακή συνεργασία, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, η εκπαίδευση, η τεχνολογία, η έρευνα και η καινοτομία.Ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ακόμη ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες έφεραν κοντά τρία βασικά μέρη της ελληνικής και τουρκικής πλευράς, τον επιχειρηματικό κόσμο, τον επιστημονικό κόσμο και τη νεολαία, με στόχο να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και είχαν άμεση επίδραση στην καθημερινότητα των πολιτών στις δύο χώρες ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ακαδημαϊκών έλαβαν χώρα δύο πάνελ με θέματα:

  • «Τομείς οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας»: Συμμετείχαν οι Αντνάν Πολάτ (πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου) Βύρων Νικολαΐδης (CEO, PeopleCERT), Νικόλαος Βέττας (καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός διευθυντής Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ΙΟΒΕ), και Ζουχάλ Μερτ Ουζούνερ (καθηγήτρια Διεθνών σχέσεων Πανεπιστημίου Μαρμαρά). Συντονιστής: Ενές Μπαϊρακλί ( αντιπρόεδρος Ιδρύματος Ερευνών Τουρκίας)
  • «Δυνατότητες συνεργασίας στον τουρισμό»: Συμμετείχαν οι Παναγιώτης Χριστόφας (δήμαρχος Μυτιλήνης), Ιωάννα Δρέττα (πρόεδρος Marketing Greece, CEO REDS SA, Ellaktor group), Μαρία Σαράφογλου (διευθύντρια γραφείου Aegean Airlines στην Τουρκία), Βολκάν Αλτιντάς (καθηγητής Πανεπιστημίου Κατίμπ Τσελεμπί) και Αλέν Λεπάν (οικονομικός συντάκτης Daily Sabah). Συντονιστής: Κωνσταντίνος Φίλης (καθηγητής, American College of Greece, διευθυντής Institute of Global Affairs IGA).

Παίρνοντας τον λόγο, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας και «δεξί χέρι» του προέδρου Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι ο ίδιος πιστεύει πως «η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη χώρα μας τη Δευτέρα 13 Μαΐου είναι εξαιρετικά σημαντική και μια σοβαρή ευκαιρία για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων».

Ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ακόμη ότι «ζούμε σε μια περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να δραστηριοποιούνται ισχυροί, σταθεροί και ευημερούντες περιφερειακοί παράγοντες. Διανύουμε μια περίοδο όπου περιφερειακοί παράγοντες όπως η Τουρκία και η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύουν τα δικά τους προβλήματα στο πλαίσιο της αμοιβαίας κατανόησης και των εθνικών συμφερόντων, χωρίς την ανάγκη καθοδήγησης, κηδεμονίας και πίεσης από τρίτους».

Επισημαίνοντας ότι ένα άλλο θέμα στο οποίο μπορούν να συνεργαστούν στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και της επικοινωνίας είναι η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, ο Altun είπε: «Η παραπληροφόρηση, που έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του σήμερα, και η συστηματική παραγωγή ψευδών πληροφοριών αποτελούν σοβαρές απειλές Η καταπολέμηση τους θα αποτρέψει τη δηλητηρίαση της κοινής μας γνώμης με ψευδείς πληροφορίες, «Θα αποτρέψει επίσης αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αναμφίβολα, αυξάνοντας την ένταση της αλληλεπίδρασης μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής κοινότητας. αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες επικοινωνίας και των μέσων ενημέρωσης θα ανοίξει επίσης νέες ευκαιρίες για διάλογο και συνεργασία». είπε.

Ο Altun δήλωσε ότι το Τουρκοελληνικό Φόρουμ Μέσων Ενημέρωσης και Ακαδημίας, στο οποίο είναι στην ευχάριστη θέση να συνεισφέρουν ως Διεύθυνση Επικοινωνιών της Προεδρίας, είναι μια πολύ πολύτιμη πρωτοβουλία από αυτή την άποψη και ότι θεωρούν τέτοιες πρωτοβουλίες ως ισχυρά και αποφασιστικά βήματα που θα εξασφαλίσουν ότι η θετική ατζέντα στις διμερείς σχέσεις διατηρείται με επιφύλαξη. Ανέφερε ότι αποδίδουν μεγάλη σημασία στην καθιέρωση αυτής της πρωτοβουλίας σε βάση θεσμικού διαλόγου, όπως τονίστηκε προηγουμένως στο πάνελ που έγινε στην Αθήνα, και ότι είναι έτοιμοι να συμβάλλουν σε όλες τις μελέτες που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Αντί Επιλόγου

Φαχρετίν Αλτούν: Το ΑΚtroll του Ρ.Τ. Ερντογάν στην Θράκη

Φαχρετίν Αλτούν: Προτείνει την λύση της λογοκρισίας για τα “αντιδραστικά” μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα

Αρθρογράφος