perifereiako-antipolitefsi

Δημιουργία Ελεύθερων Ζωνών Επιχειρήσεων και Εμπορίου στην ΑΜ-Θ (video)

6 Σεπτεμβρίου 201119:44

perifereiako-antipolitefsiΤην δημιουργία Ελεύθερων Ζωνών Εγκατάστασης Επιχειρήσεων και Εμπορίου στην  Ανατολική Μακεδονία – Θράκη πρότεινε χθες η «Περιφερειακή Αναγέννηση» κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον  επικεφαλής κ. Γιώργο Παυλίδη θα πρόκειται για δύο μορφών ελεύθερες ζώνες.  Ελεύθερες  Ζώνες, με ειδικά  κίνητρα, εγκαταστάσεως επιχειρήσεων  σε σημεία όλης της Περιφέρειας, που παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα (π.χ. Βορείου Έβρου, Νευροκοπίου, Σταυρούπολης, Μύκης, κλπ). Αλλά και τη δημιουργία εμπορικών ζωνών εγκατάστασης υπηρεσιών στα μεγάλα λιμάνια, εθνικής κλίμακας, τόσο  στην Καβάλα όσο και στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως τόνισε ο κ. Παυλίδης «οι ορεινές περιοχές χρειάζονται μια γενικότερη υποστήριξη καθώς θα πρέπει να έχουμε «αναχώματα» στη φυγή των επιχειρήσεων, στη μετανάστευση και στην αφαίμαξη από τους νέους της περιοχής. Δεν πρέπει να μας αφυπνίζουν οι ξένοι, οι Γερμανοί. Ακούω υπερβολές από κάποιες κατευθύνσεις περί γερμανοποίησης, μιλάμε για σχεδιασμούς που θα είναι δικοί μας σε συγκεκριμένα σημεία με συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Εκεί θα εξαρτηθεί κι από την κυβέρνηση πόσο ψυχή θα έχει».

Σύσταση τεχνοκρατικής επιτροπής με στελέχωση και των πέντε επιμελητηρίων της ΠΑΜ-Θ

 

Τη  σύσταση Τεχνοκρατικής Επιτροπής υποβολής προτάσεων και μελέτης, με τήρηση του κανόνα του σεβασμού των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων αποφάσισε κατά πλειοψηφία το περιφερειακό συμβούλιο. Κατόπιν πρότασης του περιφερειάρχη το συμβούλιο αποφάσισε η επιτροπή να στελεχωθεί, πέραν των τεχνοκρατών και με τη συμμετοχή των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας με σκοπό  την σύνταξη  συγκεκριμένου  πλαισίου προτάσεων  το οποίο  θα συζητηθεί  στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Για την κινητικότητα που έχει προκύψει όσον αφορά στην επαναφορά του θέματος που είχε προκληθεί πριν από δέκα χρόνια για τη ζώνη οικονομικού ενδιαφέροντος με ελεύθερες συναλλαγές και μια σειρά από μέτρα περιορισμένης φορολογικής κλίμακας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο περιφερειάρχης επανέλαβε όσα πριν από λίγες μέρες δήλωσε κατά τη διάρκεια του οικονομικού φόρουμ στην Αλεξανδρούπολη, όπου και παρευρέθηκε. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακίδη «εκεί δήλωσα με σαφήνεια ότι η συγκεκριμένη δράση και εφόσον αυτή η πρόταση είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο γιατί πολλά έχουμε ακούσει τελευταία ,και κυρίως δεν θίγει εργασιακές κατακτήσεις αλλά θα καθιστούσε την περιοχή περεταίρω ελκυστική μέσα από ένα πλέγμα φορολογικών ή άλλων κινήτρων θα μπορούσαμε να τη συζητήσουμε χωρίς επαναλαμβάνω ο τόπος να μεταβληθεί σε χώρο υποαμοιβόμενης ή μαύρης εργασίας. Εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση είναι αυτή η ζώνη να περιλαμβάνει ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ως ενιαίου οικονομικού χώρου και τόπου».

http://www.youtube.com/watch?v=btjcMtvdNMI


Ο ίδιος αναφερόμενος και στο 12 % της επιδότησης του κόστους εργασίας , το οποίο καθυστερεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2008, υπογράμμισε πως «έστειλα μια επιστολή στον αρμόδιο υπουργό , τον κύριο Βενιζέλο, τονίζοντας την περιφερειακότητα,  ότι το 12 % ισχύει για ολόκληρη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το διεκδικούμενο είναι να τρέξουν και οι εκταμιεύσεις. Γνωρίζοντας και αξιολογώντας τη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα να προκύψει νομοθετική παρέμβαση για να γίνει ο συμψηφισμός χρέους-οφέλους και κυρίως αν μπορεί να καλύψει και τις ασφαλιστικές εισφορές θα είναι πολύ σημαντικό για τους μικρομεσαίους και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Είναι ένα διαχρονικό αίτημα των μικρομεσαίων». Ο ίδιος όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, ανέλαβε πρωτοβουλία σε πανελλαδικό επίπεδο γνωστοποιώντας το αίτημα των 14 επιμελητηρίων όπου παρέστησαν μετά από πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου της Καβάλας ζητώντας την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο οφειλών των επιχειρήσεων με ταυτόχρονη επιμήκυνση της περιόδου χάριτος.

Ο κ. Γιαννακίδης πρότεινε να γίνει μια κοινή συνάντηση των 13 περιφερειαρχών με τα συλλογικά όργανα των μικρομεσαίων και μια κοινή συνάντηση με τον υπουργό κ. Βενιζέλο. «Υπάρχει δέσμευση από τους περιφερειάρχες ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα προκληθεί αυτή η συνάντηση, από την οποία θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα και θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να ανακουφίσουν χιλιάδες μικρομεσαίους που αφορούν σχεδόν ολόκληρη τη χώρα» ανέφερε ο περιφερειάρχης.

 

«Μετατροπή περιφέρειας σε ζώνη αποικιοκρατικού χαρακτήρα»

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Χαρίτου,  επικεφαλής της παράταξης  «Αριστερή Οικολογική Συνεργασία» ζήτησε να μη γίνει δεκτή η πρόταση που κατατέθηκε ώστε όπως ανέφερε «να μη γίνει η περιφέρειά μας πειραματόζωο για όλη την Ευρώπη». Ωστόσο δεν έγινε αποδεκτό και ο ίδιος αποχώρησε από την αίθουσα.  Σε δηλώσεις του σημείωσε πως «δυστυχώς οι δυο μεγάλες παρατάξεις συμφώνησαν και αποδέχτηκαν να μετατραπεί η περιφέρεια μας σε ζώνη αποικιοκρατικού χαρακτήρα, όπως ζητούν τα γερμανικά συμφέροντα. Όταν είναι γνωστό ότι οι όροι που θέτουν είναι όχι μόνο οι φορολογικές απαλλαγές και τα επενδυτικά κίνητρα αλλά και η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων στις περιοχές που θέλουν να εγκατασταθούν. Η ανάπτυξη της περιοχής δεν περνά μέσα από την κινεζοποίησή της. Αντίθετα θα πρέπει να υπάρξουν προγράμματα ανάπτυξης που θα φέρνουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τις κοινωνικές ανάγκες και την απασχόληση».

Ο επικεφαλής της «Οικολογία-Αλληλεγγύη», Θανάσης Μακρής, τόνισε πως  «οι ζώνες ελευθέρου εμπορίου παραπέμπουν σ’ ένα άλλο μοντέλο που ουσιαστικά  θα αυξήσει τις διαφορές μέσα στην περιφέρεια. Θα έχουμε μια υπερανάπτυξη της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης σ’ έναν τομέα και μια κατεύθυνση όπου δε θα αποδώσουν καθώς όλα τα κίνητρα που έχουν δώσει στην περιοχή κάποιοι τα εκμεταλλεύτηκαν, έστυψαν σαν λεμονόκουπα την περιοχή και φύγανε. Δεν είναι αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο που μας αρμόζει. Αυτό που χρειάζεται είναι να τονώσουν την τοπική οικονομία ώστε οι πιο φτωχές περιοχές αυτές να συγκλίνουν προς τις υπόλοιπες και μαζί να δημιουργήσουν μια βιώσιμη ευημερία το τόπου».

Τέλος ο κ. Τρέλλης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, σε δήλωσή του ανέφερε πως «οι οικονομικές και εμπορικές ζώνες δεν είναι καινούργιο φρούτο. Όμως είναι μια επιβολή που υπάρχει από πλευράς γερμανικών συμφερόντων ώστε να αξιοποιήσουν αρκετές περιοχές στη χώρα μας και ειδικά σ’ εμάς, τον ορεινό όγκο , ο οποίος είναι και περιβαλλοντικά παρθένος αλλά και τουριστικά αξιοποιήσιμος. Ταυτόχρονα αυτό να επεκταθεί σε νησιά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και να καθιερωθεί το καθεστώς «γαλέρας» για τους εργαζόμενους της περιοχής μας με αφορολόγητα κέρδη αυτών των επιχειρηματικών ομίλων. Γι’ αυτό κι εμείς λέμε «όχι» σε τέτοιες διαδικασίες. Εξάλλου υπάρχει και η εμπειρία της ΔΕΒΖΟΣ στην περιοχή του Τριγώνου που χίλια στρέμματα δήθεν θα παραχωρούνταν για να δημιουργηθεί η ελεύθερη ζώνη συναλλαγών και εμπορίου, ταυτόχρονα όμως ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο διάστημα και παραμένουν στο σημείο που ξεκίνησαν. Όχι σε τέτοιες δραστηριότητες. Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι μια άλλη πολιτική που θα στηρίξει το λαϊκό εισόδημα των εργαζομένων, τις φτωχές λαϊκές οικογένειες, κι αυτό σημαίνει αλλαγή συγκεκριμένης πολιτικής».

 

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Καλπάνης 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr