Αίγυπτος: Αιματοχυσία στο όνομα του έκπτωτου προέδρου

6 Ιουλίου 201311:56

Τουλάχιστον 30 οι νεκροί από τη συνεχιζόμενη βία στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα – Ξεπερνούν τους 850 οι τραυματίες – Στους δρόμους «κατά εκατομμύρια» οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι – «Θα θυσιαστούμε για τον Μόρσι» διαμηνύουν

Την ώρα που ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, αναλαμβάνει καθήκοντα στη μεταβατική περίοδο μετά την καθαίρεση του Μόρσι από τον στρατό, το μέλλον της χώρας κρίνεται αβέβαιο και χαώδες καθώς το κλίμα παραμένει εύφλεκτο και οι ισλαμιστές διαμηνύουν ότι θα παραμείνουν κατά εκατομμύρια στους δρόμους, «μέχρι την επάνοδο του εκλεγμένου προέδρου».

Απευθυνόμενος στο στρατό, ο αρχηγός της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπαντίε, διατράνωσε την Παρασκευή ότι «θα θυσιαστούμε για τον Μόρσι», ενώ στο Κάιρο ξέσπασαν σφοδρές αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου.

Η γέφυρα 6ης Οκτωβρίου, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης, ενώ αργά το βράδυ έκαναν την εμφάνισή τους στη γέφυρα και τα τανκς του στρατού.

Όπως μετέδιδαν ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ, υποστηρικτές και αντίπαλοι του έκπτωτου προέδρου εκσφενδόνιζαν ακόμη και βόμβες μολότοφ και καπνογόνα μεταξύ τους.

Τραγικός απολογισμός, δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες. Ειδικότερα τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 850 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται το υπουργείο Υγείας και ιατρικούς αξιωματούχους.

Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν ήταν πέντε υποστηρικτές του Μόρσι που πυροβολήθηκαν από το στρατό μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της Δημοκρατικής Φρουράς.

Οι ισλαμιστές, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο, ζήτησαν από τους οπαδούς τους τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στην Αίγυπτο.

«Το κόμμα χαιρετίζει τα εκατομμύρια των Αιγυπτίων που κινητοποιούνται σε όλες τις επαρχίες της χώρας, με τεράστιες ειρηνικές διαδηλώσεις για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο βίαιο στρατιωτικό πραξικόπημα και την επιθυμία τους για την επιστροφή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στα συνταγματικά του καθήκοντα » αναφέρεται σε δήλωση του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ), της πολιτικής πτέρυγας του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, απ’ όπου προέρχεται ο Μοχάμεντ Μόρσι.

«Το κόμμα λέει όλα τα μέλη και οι υποστηρικτές, να βγουν στις πλατείες της Αιγύπτου, έως ότου ο πρόεδρος αποκατασταθεί» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του πολιτικού σκέλους των ισλαμιστών.

Δεδομένου ότι η ένταση στις πόλεις της Αιγύπτου είναι σε ακραία σημεία, καθώς σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του Μοχάμεντ Μόρσι, το PLJ ζήτησε οι διαδηλώσεις να έχουν «ειρηνική» μορφή και οι υποστηρικτές του « να μην καταφύγουν στη βία».

Από την πλευρά του, ο φιλελεύθερος συνασπισμός της Αιγύπτου απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους, σε απάντηση στις διαδηλώσεις των ισλαμιστών υποστηρικτών.

Ο εκπρόσωπος του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας, που υποστήριξε την καθαίρεση του Μόρσι από το στρατό, Χάλεντ Νταβούντ, δήλωσε πως τα σχέδια των Αδελφών Μουσουλμάνων του Μόρσι και των ισλαμιστών συμμάχων τους να πραγματοποιήσουν την Παρασκευή διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ισοδυναμούν με μια «αντεπανάσταση».

Συνελήφθη ο δεύτερος στην ιεραρχία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Ο αναπληρωτής ηγέτης του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και πρώην προεδρικός υποψήφιος Κχαϊράτ αλ-Σατέρ, συνελήφθη από τις αιγυπτιακές αρχές, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, του κόμματος των ισλαμιστών και αναμετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Οι πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι ο Σατέρ, ένας πλούσιος επιχειρηματίας που θεωρείται ως η κύρια μορφή της πολιτικής στρατηγικής του κινήματος, συνελήφθη τα ξημερώματα της Παρασκευής προς το Σάββατο με την υποψία της υποκίνησης σε βία. Μεταξύ των πιο γνωστών προσωπικοτήτων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Σατέρ συνελήφθη στο διαμέρισμά του στο προάστιο Νασρ Σίτι στα ανατολικά του Καΐρου.

Ο Σατέρ αρχικά ήταν ο εκλεκτός του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για την προεδρία της Αιγύπτου, αλλά του απαγορεύτηκε η υποψηφιότητα λόγω μιας παλαιότερης ποινικής καταδίκης και τη θέση του πήρε τελικά ο Μοχάμεντ Μόρσι.

Καταδικάζει τις φονικές συγκρούσεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Έκκληση Μπαν Κι Μουν να εναντιωθούν σε κάθε πολιτική «αντιποίνων» οι Αιγύπτιοι

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο και ζήτησαν επιμόνως από την ηγεσία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, να φροντίσει ώστε να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια που έχουν στοιχίσει τη ζωή 25 ανθρώπων.

«Καταδικάζουμε τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή στην Αίγυπτο. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους υπευθύνους στην Αίγυπτο να καταδικάσουν τη χρήση της βίας και να αποτρέψουν τυχόν νέες βιαιότητες των υποστηρικτών τους», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Πσάκι.

Οι ΗΠΑ «αναμένουν οι στρατιωτικοί να εγγυηθούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των Αιγυπτίων, συμπεριλαμβανομένου αυτού της ειρηνικής συγκέντρωσης και καλούν όλους τους διαδηλωτές να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους ειρηνικά… Ο αιγυπτιακός λαός πρέπει να συναθροίζεται για να επιλύει τις διαφορές του ειρηνικά, χωρίς προσφυγή στη βία ή στη χρήση βίας», τόνισε η εκπρόσωπος.

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο προκαλούν αμηχανία στην Ουάσινγκτον καθώς ενώ δεν επιθυμεί να καταδικάσει την απομάκρυνση Μόρσι, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί πραξικόπημα, αναγνωρίζει ότι δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος απέτυχε να σχηματίσει την κατάλληλη κυβέρνηση για τη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ζήτησε από τους Αιγύπτιους να εναντιωθούν σε κάθε πολιτική «αντιποίνων».

Η επίλυση της κρίσης στη χώρα σημαίνει ότι «δεν υπάρχει χώρος για αντίποινα ή τον αποκλεισμό ενός κόμματος ή μιας κοινότητας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μπαν Κι Μουν ζήτησε από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας την «προστασία των διαδηλωτών και την πρόληψη της βίας», εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις θα πρέπει να ακολουθούν μόνο «ειρηνικά μέσα».

Η Αίγυπτος ζει τώρα μια «κρίσιμη στιγμή» και πρέπει να επιστρέψει ειρηνικά σε μια πολιτική και δημοκρατική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό οι πολιτικοί ηγέτες της Αιγύπτου έχουν την ευθύνη, με τις δηλώσεις όπως και τις πράξεις τους, να επιδείξουν τη δέσμευσή τους για ένα ειρηνικό και δημοκρατικό διάλογο που θα λαμβάνει υπόψη όλους τους ψηφοφόρους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr