efet11

ΕΦΕΤ: Ογδόντα οκτώ τόνοι ακατάλληλα τρόφιμα και 454 παραπομπές στο πρώτο εξάμηνο του 2011

12 Σεπτεμβρίου 201121:40

efet11Κατασχέσεις 37 τόνων και δεσμεύσεις 51 τόνων ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων και παραπομπή στην εισαγγελία 454 επιχειρήσεων για παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας περιλαμβάνει ο απολογισμός των ελέγχων του Α’ εξαμήνου του 2011 του ΕΦΕΤ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση τολυ ΕΦΕΤ: «Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΦΕΤ σε διάφορα σημεία εμπορίας και διακίνησης τροφίμων ανά την Ελλάδα, ανέδειξαν ακόμη σχετικά υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, αφού κατεγράφησαν 761 παραβάσεις επί συνόλου 5045 ελέγχων (ποσοστό 15,1%).
Στο σύνολο των ελέγχων συμπεριλαμβάνονται περιπτώσεις διαχείρισης μη ασφαλών τροφίμων μέσω του συστήματος Άμεσης Αντιμετώπισης Κινδύνων και η διαχείριση 701 καταγγελιών μέσα από ένα αξιόπιστο σύστημα διερεύνησης, οι οποίες αφορούσαν κατά κύριο λόγο πλημμελείς συνθήκες υγιεινής των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν, έλλειψη ή υπέρβαση αδειοδότησης, προβλήματα επισήμανσης.

Τα ποσοστά παραβατικότητας εξακολουθούν να παρουσιάζουν σοβαρές διακυμάνσεις για τις διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων τροφίμων:

  • Στους παρασκευαστές λιανικής όπως είναι τα αρτοποιία, τα ζαχαροπλαστεία, τα κρεοπωλεία το ποσοστό ανέρχεται στο 25%,
  • Στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπως είναι οι χώροι μαζικής εστίασης, τα ξενοδοχεία, τα catering, το ποσοστό ανέρχεται στο 23%,
  • Στους παρασκευαστές / συσκευαστές π.χ. εταιρείες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, επεξεργασίας κρέατος, προϊόντων ζύμης, ζαχαροπλαστικής φρούτων, λαχανικών, παραγωγής υλικών συσκευασίας κλπ το ποσοστό ανέρχεται στο 13%,
  • Στο λιανικό εμπόριο όπως είναι τα σούπερ μάρκετ, τα παντοπωλεία, οι κεντρικές Αγορές, κλπ το ποσοστό ανέρχεται στο 8%

Στους μεταφορείς / διανομείς το ποσοστό παραβατικότητας ανέρχεται στο 3%.

Ως προς το είδος, οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν από το ελεγκτικό δυναμικό του ΕΦΕΤ αφορούσαν:

  • Μη τήρηση κανόνων υγιεινής (53%)
  • Διάφορα (28%)
  • Διάθεση μη ασφαλών τροφίμων (9%)
  • Ζητήματα στην επισήμανση και παρουσίαση τροφίμων (6%)

Ελλιπή ή μη εφαρμογή Συστημάτων Αυτοελέγχου (HACCP) (4%)

Σε όλες τις περιπτώσεις έγιναν λεπτομερής συστάσεις για τη βελτίωση των επιχειρήσεων και τη συμμόρφωσή τους με την κείμενη νομοθεσία, ενώ 83 από αυτές παραπέμφθηκαν για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμο)».

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Ο αγώνας για την προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών μας θέλει σε συνεχή εγρήγορση. Οι διατροφικοί κίνδυνοι παραμονεύουν παντού και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε πολύ καλά. Για τον λόγο αυτό οι διευθύνσεις του ΕΦΕΤ σε ολόκληρη την Ελλάδα διενεργούν συνεχείς ελέγχους, αγωνίζονται με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία των συμπολιτών μας. Άμεσα προωθούμε τη δημιουργία διατροφικού Τειρεσία που θα καταγράφονται το σύνολο των παραβάσεων».

 

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr