NOSOKOMEIO

Διοικητικά αυτόνομο το Νοσοκομείο Κομοτηνής- δεν μειώνονται οι κλίνες

28 Ιουλίου 201118:39

nosokomeioΣυνεχίζεται, απ’ ότι φαίνεται ,ο διάλογος που ξεκίνησε την 1η Απριλίου σχετικά με την ανασύσταση των δυνάμεων του ΕΣΥ με σκοπό τον εξορθολογισμό των δαπανών καθώς παρατηρούνταν το φαινόμενο πολλά νοσοκομεία και μονάδες υγείας να είναι εντελώς αντιπαραγωγικά και αντιθέτως κάποιες άλλες μονάδες να είναι ιδιαίτερα «φορτωμένες».

Η πρώτη φάση του διαλόγου τερματίστηκε ουσιαστικά την 1η Ιουλίου και στις 2 Ιουλίου ο υπουργός υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης ανακοίνωσε την πρόταση του υπουργείου σχετικά με την αναδιάταξη.

Κατόπιν υπήρξε μια διαβούλευση οπότε και στις 20 Ιουλίου υπήρξε η τελική πρόταση για την ανασύσταση.

Διοικητικά αυτόνομο το Νοσοκομείο Κομοτηνής

Σύμφωνα με τον διοικητή του «Σισμανόγλειου» Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, κ. Ηρακλή Χατζηνέστωρος «Ακόμη συζητιέται το θέμα. Θεωρούμε ότι έχουμε καταλήξει και με βάση αυτό που είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα του υπουργείου υγείας, η Κομοτηνή παραμένει αυτόνομη ως διοίκηση, όπως επίσης και το νοσοκομείο παραμένει αυτόνομο».

Στην περιοχή μας συγχωνεύονται διοικητικά το νοσοκομείο του Διδυμοτείχου μ’ εκείνο της Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Χατζηνέστωρος μιλώντας στο komotinipress εξέφρασε την ικανοποίησή του σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις που έχουν να κάνουν με το νοσοκομείο της Κομοτηνής.

«Είχαμε προτείνει κι έγινε δεκτό να υπάρξει μια συνεργασία του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης με της Κομοτηνής ώστε να μπορούν να γίνονται ανταλλαγές προσωπικού με κοινή απόφαση των δυο διοικητών για κάλυψη αναγκών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό έγινε δεκτό και ονομάστηκε συνεργασία νοσοκομείων. Ο όρος «επιστημονική συνεργασία» όπως σχολίασε δεν είναι δόκιμος καθώς δεν πρόκειται περί διοικητικής συγχώνευσης. Όπως τόνισε «πρόκειται περι συνεργασίας».

Θα υπάρξουν με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έξι τέτοιες συνεργασίας σ’ όλη την χώρα, μια από αυτές αφορά τις Αλεξανδρούπολη-Κομοτηνή.

Αναλύοντας τη φιλοσοφία της συνεργασίας ο κ. Χατζηνέστωρος σημείωσε πως «αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν με κοινή απόφαση οι διοικητές να μετακινούν το προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες. Αυτές εντοπίζονται στο γεγονός ότι υπάρχει μια ροή Ροδοπιτών ασθενών προς την Αλεξανδρούπολη προκειμένου να τύχουν τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αυτό θα προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε στο μέτρο του δυνατού. Γι’ αυτό και θα προσπαθήσουμε να μετακινήσουμε γιατρούς τριτοβαθμιων ειδικοτήτων για παράδειγμα αγγειοχειρουργούς, οι οποίοι θα έρχονται να εξετάζουν ασθενείς και να κάνουν και μικροεπεμβάσεις. Αυτοί θα νοσηλεύονται πλεον εδώ για όσο χρειαστεί. Κατά αυτόν τον τρόπο οι ασθενείς και οι συνοδοί τους δε θα χριεάζεται να μετακινούνται από την Κομοτηνή προς την Αλεξανδρούπολη και θα γιατρεύονται στον τόπο τους».

Όπως υποστήριξε ο ίδιος «αυτό αν το πετύχουμε θα είναι πολύ σημαντικό καθώς θα βοηθήσει και το νοσοκομείο της Κομοτηνής , θα αυξήσει την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά του».

«Δεν μειώνονται οι κλίνες στο νοσοκομείο Κομοτηνής»

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θράκης όπου τονίζεται μεταξύ άλλων να μην κλείσουν λειτουργούσες νοσηλευτικές κλίνες στα νοσοκομεία Κομοτηνής και Διδυμοτείχου, ο κ. Χατζηνέστωρας απαντώντας διαβεβαίωσε πως «δεν κλείνει ούτε μια».Αντίθετα, το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ο αριθμός των κλινών του νοσοκομείου της Κομοτηνής προβλέπεται να αυξηθεί, αντίθετα με τη γενικότερη τάση μείωσης σε αλλά νοσοκομεία.

Όπως υποστήριξε ο διοικητής του νοσοκομείου «η πρόταση του υπουργείου για την Κομοτηνή ήταν 270 κλίνες ενώ ο οργανισμός του νοσοκομείου αυτή τη στιγμή προβλέπει 200 κλίνες. 270 κλίνες συμπεριλαμβανομένων και των 27 πολυθρόνων του νεφρού και των κλινών της βραχείας νοσηλείας είναι πάρα πολλές και δε θα μπορούμε να τις εξυπηρετήσουμε. Το θέμα είναι κάθε μονάδα υγείας να είναι και τεχνικά αποδοτική. Ανάλογα με το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτει να έχει ανεβασμένη και την αποδοτικότητά της».

Ο ίδιος σε πρόσφατη συνάντηση των διοικητών των νοσοκομείων Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη ,με εισήγησή του πρότεινε ότι ο αριθμός των 270 κλινών δεν είναι εφικτός και δε μπορεί να συμβεί στην Κομοτηνή μιας και στην περίπτωση, που πράγματι αυξηθούν οι κλίνες, θα καταστεί ανεπαρκής ο αριθμός του υπάρχοντος προσωπικού του νοσοκομείου.

«Η εισήγηση έγινε δεκτή από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΔΥΠΕ), δεν ξέρω αν γίνει αποδεκτή και από το υπουργείο όμως οι κλίνες μαζί με τις πολυθρόνες του νεφρού και τις 8 κλίνες της βραχείας νοσηλείας του νοσοκομείου της Κομοτηνής δεν πρέπει να είναι πάνω από 240. Αυτό είναι και το νούμερο που προτείναμε».

Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Χατζηνέστωρος, «καταφέραμε και έγινε δεκτό να προσθετούν 13 κλίνες της νεφρολογικής κλινικής που είναι κρίσιμο διότι έχουμε ένα πολύ αξιόλογο τεχνητή νεφρού ο οποίος εξυπηρετεί 136 αιμοκαθαρόμενους και με βάση τα διεθνή στάνταρς το 10 % αυτονοσηλεύονται και τώρα νοσηλεύονται σε διάφορες κλινικές διασκορπισμένοι. Έτσι λοιπόν θα τους συγκεντρώσουμε στη νεφρολογική. Βέβαια προστέθηκαν 2 κλίνες στην παθολογική όπου από 43 έγιναν 45. Επίσης 5 κλίνες στην καρδιολογική διότι πρόταση του υπουργείου ήταν 20 κλίνες συνολικά στην καρδιολογική συμπεριλαμβανομένου και των κλινών της μονάδας εμφραγμάτων, εμείς ζητήσαμε και η ΔΥΠΕ έκανε δεκτό να είναι 20 κλίνες της καρδιολογικής συν 5 της μονάδας εμφραγμάτων. Το μόνο που αφαιρέθηκε είναι μια κλίνη από την μαιευτική κλινική».

Ο ίδιος χαρακτήρισε τέλος τις παρεμβάσεις «κρίσιμες» και μάλιστα σε κρίσιμες κλινικές κι έτσι «επιτέλους εξορθολογίζεται η λειτουργία του νοσοκομείου της Κομοτηνής».

Ο ίδιος ανέφερε ότι ούτε στο Διδυμότειχο κλείνουν κλίνες καθώς «παραμένει το εκεί νοσοκομείο με 132 κλίνες».

Ρεπορτάζ : Μπάμπης Καλπάνης

 dioikitis

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr