Ημερίδα για την “Διόφθαλμη Όραση σε κάθε ηλικία”

21 Μαΐου 202205:06
Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
 
Μια εξαιρετική ημερίδα με θέμα τη “Διόφθαλμη Όραση σε κάθε ηλικία” πραγματοποιήθηκε στις 15/5 στο Ινστιτούτο Παστέρ από την Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας (www.eao.gr).
 
Αναδείχθηκε για άλλη μια φορά ο σημαντικός ρόλος του οπτικού οπτομέτρη στον εντοπισμό και τη διαχείριση προβλημάτων διόφθαλμης όρασης που ταλαιπωρούν παιδιά και ενήλικες επηρεάζοντας τομείς όπως η μάθηση, η συγκέντρωση, η παραγωγικότητα, η άθληση. Τα προβλήματα αυτά είναι πολύ συχνά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, συνοδεύονται από συμπτώματα και επιτείνονται από την παρατεταμένη χρήση οθονών.
 
Ενδεικτικά, σε μια έρευνα του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (2008), με σκοπό την καταγραφή των βλαπτικών παραγόντων του εργασιακού περιβάλλοντος στον κλάδο των διοικητικών υπηρεσιών (τράπεζες και 3 δημόσιες υπηρεσίες), τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα των εργαζομένων ήταν:
  1. κούραση στα μάτια (30%),
  2. ξηρότητα, κνησμός ή ερεθισμός ματιών (20%)
  3. πονοκέφαλος (20%)
  4. πόνος ή σφίξιμο στη μέση, τους ώμους ή τον αυχένα (20%)
Ζητήθηκε επίσης από όσους εργάζονται σε Η/Υ να αναφέρουν το βαθμό καταπόνησης για κάθε μέρος του σώματος σε μία κλίμακα από 0 ως 14 («καθόλου» έως «πάρα πολύ έντονη»). Το σημείο του σώματος που αναφέρθηκε ότι καταπονείται περισσότερο ήταν τα ΜΑΤΙΑ (μέσος όρος βαθμού καταπόνησης 8).
Ο εντοπισμός των δυσλειτουργιών της διόφθαλμης όρασης απαιτεί σε βάθος ανάλυση της συνεργασίας και εστίασης των ματιών μέσα από οπτομετρικές δοκιμασίες. Τα “εργαλεία” αντιμετώπισης των δυσλειτουργιών που διαθέτει ένας εξειδικευμένος οπτομέτρης είναι η συμβουλευτική, η προσαρμοσμένη χρήση γυαλιών, οι ασκήσεις όρασης κ.α.

Αρθρογράφος