Μεταξύ άλλων οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν για το ποια πιστεύουν ότι θα είναι η οικονομική τους κατάσταση μόλις τελειώσει η πανδημία κορονοϊού. Όπως φαίνεται από τα ευρήματα, υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι ακολουθεί περίοδος σημαντικών αλλαγών και η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα οδηγήσει στην πρότερη κατάσταση αλλά σε μια καινούργια η οποία θα είναι γεμάτη προκλήσεις σε οικονομικό, εργασιακό και κοινωνικό επίπεδο.
Γενικότερα, σχεδόν 1 στους 2 δηλώνει ότι εμπιστεύεται την κυβέρνηση για τη διαχείριση κρίσεων, όμως τα περιοριστικά μέτρα χάνουν σταδιακά σε αποδοχή και το δίκαιο ή μη της κυβερνητικής πολιτικής αρχίζει να αμφισβητείται. Η ανάγκη μεγάλων αλλαγών στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος είναι σχεδόν κοινή αντίληψη.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού για κορονοϊό – Πόσοι συμφωνούν
Υπέρ του πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορονοϊό τάσσεται το 51% των ερωτηθέντων, ενώ κατά το 44%.
Αναφορικά με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, τον τρόπο λειτουργίας της και το πόσο έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, το 56% εκτιμά ότι υπάρχει πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση και ανασφάλεια. Το 42% εκτιμά ότι βοήθησε και βοηθά με έγκυρο και αποτελεσματικό τρόπο.
Στην ερώτηση πώς θα εξελιχθεί η οικονομική τους κατάσταση στη μετά – covid εποχή το 41% απάντησε πως «θα χειροτερέψει», το 52% ότι θα είναι «μάλλον σταθερή» και το 6% εκφράζει την άποψη ότι «θα βελτιωθεί».
Τι φοβούνται περισσότερο οι Έλληνες
Το 41% που απάντησε ότι «η οικονομική του κατάσταση θα χειροτερέψει» όταν τελειώσει η πανδημία κορονοϊού, απάντησε σε ερώτηση για το τι φοβάται περισσότερο. Το 54% είπε την «αδυναμία εξυπηρέτησης/κάλυψης των υποχρεώσεών μου» και το 53% «τη μείωση των αποδοχών / εσόδων μου».