Η ετήσια απονομή των βραβείων γεύσης και ποιότητας από το International Taste & Quality Institute (iTQi) έγινε στις Βρυξέλλες.
Τα τυποποιημένα / συσκευασμένα προϊόντα που συμμετέχουν κάθε χρόνο από αριθμό χωρών από ολόκληρο τον κόσμο υποβάλλονται σε «τυφλή» επί εξαήμερο γευσιγνωσία από ομάδα 120 ειδικών.
Συνολικά βραβεύτηκαν 902 προϊόντα διαφορετικών προελεύσεων από όλες τις χώρες του κόσμου.
Από την Ελλάδα βραβεύθηκαν για το 2014 τα ακόλουθα 40 προϊόντα:
- -Πευκόμελο Σίθων από τον Αγροτικό Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Νικήτης Χαλκιδικής (2 αστέρια)
- -Θεόνη Φυσικό Μεταλλικό Νερό από την εταιρεία AHB Group S.A. (Μουζάκι Καρδίτσας, 3 αστέρια) – εκπροσωπήθηκε
- -Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο (Gourmet, early harvest) από την εταιρεία Amphoreus Intertrade (Αθήνα, 2 αστέρια) – εκπροσωπήθηκε
- -Κλασικό Μέλι Αττική από την Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία Αλεξ. Πίττας ΑΒΕΕ (Αθήνα, 3 αστέρια)
- -CretaFarms Εν Ελλάδι Γαλοπούλα Βραστή από την εταιρεία Creta Farms (Ρέθυμνο, 2 αστέρια)
- -Φέτα σε άλμη DELTA Βίγλα (3 αστέρια), Κασέρι DELTA ΠΟΠ Βίγλα (2 αστέρια), Γιαούρτι DELTA 0% (2 αστέρια), Γιαούρτι DELTA 0% κεράσι, ροδάκινο-βερίκοκο (2 αστέρια), φράουλα, βατόμουρο (1 αστέρι) από την εταιρεία Vivartia– Δέλτα Τρόφιμα Α.Ε. (Αθήνα)
- -Kris Kris Tostimo, Kris Kris Tostimo ολικής αλέσεως, Elite Mediterranean Crackers with Tomato & Basil, Elite Mediterranean Crackers Plain Flavor with Sesame Seeds, Elite Mediterranean Crackers with Herbs (2 αστέρια), Kris Kris Tostimo με ελαιόλαδο και ρίγανη, Elite Mediterranean Crackers with Oregano & Feta Cheese Flavor (1 αστέρι) από την εταιρεία ELBISCO (Πικέρμι)
- -Βίκος Φυσικό Μεταλλικό Νερό, Ζαγοροχώρια Spark (3 αστέρια), Βίκος Spark, Ζαγοροχώρια Φυσικό Μεταλλικό Νερό (2 αστέρια) από την εταιρεία Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. (Αχαρνές) – εκπροσωπήθηκε
- -Λεμονάδα ΕΨΑ, Light Drops ΕΨΑ (3 αστέρια) από την εταιρεία ΕΨΑ Α.Ε. (Βόλος) – εκπροσωπήθηκε
- -Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Harmonia ΠΓΕ Χανιά (3 αστέρια) και Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Harmonia ΠΓΕ Λακωνία (2 αστέρια) από την εταιρεία Foodrinco S.A. (Μεταμόρφωση Αττικής) – εκπροσωπήθηκε
- -Αυγοτάραχο από την εταιρεία Στ. Ι. Κότσαρης (Μεσολόγγι, 1 αστέρι)
- -Πάστα Τομάτας Κύκνος διπλής συμπύκνωσης 28-30% από την εταιρεία Κύκνος Α.Ε. (Ναύπλιο, 3 αστέρια)
- -Θυμαρίσιο Μέλι «Θαύμα Θεών» από την Μελισσοκομική Δωδεκανήσου ΑΕΒΕ (Ρόδος, 3 αστέρια)
- -Μπύρα Μύθος από την εταιρεία Μύθος Ζυθοποιία (Σίνδος Θεσσαλονίκης, 3 αστέρια)
- -Βοδινό Prosciutto από την εταιρεία Αλλαντικά Παντέρη Ο.Ε. (Αχαρνές, 1 αστέρι)
- -Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο από την εταιρεία Παλίρροια Α.Ε. (Πολιτικά Εύβοιας, 1 αστέρι) – εκπροσωπήθηκε
- -Βιολογικό Κριθαράκι ΗΛΙΟΣ (2 αστέρια), Ταλιατέλες με σπανάκι ΗΛΙΟΣ, Penne Rigate ΗΛΙΟΣ με λαχανικά (1 αστέρι) από την εταιρεία ΗΛΙΟΣ Βιομηχανία Ζυμαρικών (Μεταμόρφωση Αττικής)
- -Ξύδι TOP Balsamic από την εταιρεία Pernod Ricard Hellas (2 αστέρια)
- -Στραγγιστό Γιαούρτι ΟΛΥΜΠΟΣ (3 αστέρια), Φέτα ΠΟΠ ΟΛΥΜΠΟΣ (2 αστέρια) από την εταιρεία Τυράς Α.Ε. (Λάρισα)
- -Balsamic Cream PAN από την εταιρεία Οξοποιία Ζαφειρόπουλου
Ο International Taste & Quality Institute (ITQI) έχει έδρα τις Βρυξέλλες και συμπλήρωσε 10 χρόνια λειτουργίας. Πρόκειται για διεθνή οργάνωση με την οποία συνεργάζονται 15 διεθνείς και εθνικές ομοσπονδίες chefs και sommeliers (κυρίως από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από την Γαλλία, τη Βρετανία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Τουρκία, αλλά και διευρωπαϊκές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως οι Euro-Toques, World Master Chefs Society και Association de la Sommellerie Internationale).
* 3 αστέρια έλαβαν τα προϊόντα με βαθμολογία 90% ή περισσότερο
2 αστέρια έλαβαν τα προϊόντα με βαθμολογία μεταξύ 80% και 90%
1 αστέρι έλαβαν τα προϊόντα με βαθμολογία μεταξύ 70% και 80%