“Διδυμότειχο Μπλουζ” στην Σχολή Αστυφυλάκων με εικονικά σύμφωνα συμβίωσης

15 Φεβρουαρίου 202320:14

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Έρευνα για εικονικά σύμφωνα συμβίωσης με «πρωταγωνιστές» συνοριοφύλακες που ήθελαν να αποφύγουν την τοποθέτησή τους στα σύνορα, διέταξε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Το αρχηγείο διέταξε διοικητική έρευνα ύστερα από δημοσίευμα της ιστοσελίδας evros-news.gr, ( Νέοι Συνοριοφύλακες: Δεκάδες εικονικά Σύμφωνα Συμβίωσης, επειδη θέλουν να τοποθετηθούν στην Αλεξανδρούπολη!!!)σύμφωνα με το οποίο έχουν υπογραφεί δεκάδες εικονικά σύμφωνα συμβίωσης από νέους συνοριοφύλακες.

Την έρευνα για να διαλευκανθεί εάν υπάρχει πράγματι περίπτωση απάτης μέσω της σύναψης εικονικών συμφώνων συμβίωσης ανέλαβε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στον Έβρο. 

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι «στο μικροσκόπιο μπαίνουν 10 σύμφωνα συμβίωσης».

  • Έξι υποψήφιοι συνοριοφύλακες, από τους 250 συνολικά, ήταν παντρεμένοι πριν περάσουν στη Σχολή του Διδυμοτείχου.
  • Τουλάχιστον 40 «παντρεύτηκαν» με σύμφωνο συμβίωσης, αφού βγήκαν από τη σχολή. Ανάμεσά τους και ένα ζευγάρι ανδρών συνοριοφυλάκων, που υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης.
  • Υπήρξαν, επίσης, ενδείξεις ότι άλλοι τουλάχιστον 65 νέοι συνοριοφύλακες θα υπέγραφαν και αυτοί σύμφωνα συμβίωσης έως την καταληκτική ημερομηνία τοποθέτησής τους.

«Φάνηκε ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συμφώνων συμβίωσης μέσα στους νέους συναδέλφους, των 250, που κινητοποίησε το υπουργείο και το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Διατάχθηκε έρευνα γιατί πέρα από τις εξετάσεις που καλούνται να δώσουν οι συνάδελφοι για να πάρουν άδεια εξόδου από την Σχολή, ένα άλλο βασικό που δίνει μόρια είναι το σύμφωνο συμβίωσης και ο γάμος προκειμένου να τοποθετηθούν στις δηλώσεις επιθυμίας τους», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Χαρέλας, πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων, επιβεβαιώνοντας τη διενέργεια έρευνας μετά από καταγγελίες.

Ερωτώμενος σε τι αποσκοπούσαν με τα «εικονικά σύμφωνα συμβίωσης», όπως καταγγέλθηκε, απάντησε ότι αυτό -εφόσον ισχύει – αποσκοπούσε στο να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης οι νεοδιορισθέντες συνοριοφύλακες και να τοποθετηθούν στην Αλεξανδρούπολη έναντι της Ορεστιάδας.

Κάνοντας λόγο για να ανάγκη να αποδοθεί δικαιοσύνη ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων αποκάλυψε ότι αρχικά οι συνοριοφύλακες που είχαν σύμφωνο συμβίωσης όταν πέρασαν στην Σχολή ήταν μόλις 5 και σύντομα έγιναν 40 με τον αριθμό να είναι βέβαιο ότι θα μεγάλωνε, φτάνοντας σχεδόν τα διπλάσια.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν πως τα σύμφωνα συμβίωσης στην πλειονότητά τους είναι εικονικά και γι’ αυτόν το λόγο υπήρξε η παρέμβαση του υπουργού Προστασίας, Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος ζήτησε να διερευνηθούν σχετικές καταγγελίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σύμφωνο συμβίωσης έδινε στους συνοριοφύλακες από 5 έως 7 μόρια, αυξάνοντας, σε συνδυασμό με τους βαθμούς των εξετάσεων, την πιθανότητα τοποθέτησής τους στην Αλεξανδρούπολη, καθώς η δεύτερη επιλογή είναι η Ορεστιάδα, για την οποία δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον προκειμένου να υπηρετήσουν εκεί.

Σε ανάρτησή του, στα μκδ, ο κ.Παναγιώτης Χαρέλας, τονίζει:

Να λέμε τα καλά μας αλλά να λέμε και τα ..στραβά μας.
Αν πράγματι ισχύει, η έρευνα που διατάχθηκε θα δείξει. Ευτυχώς τα αντανακλαστικά του Υπουργού και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ σε αυτή την περίπτωση ήταν αμεσα. Είναι σίγουρα κατακριτέο από όλους μας και άδικο για κάποιους άλλους νέους συναδέλφους που αρνούνται να “παζαρεψουν” την αξιοπρέπειά τους.
Έχει όμως και άλλη πτυχή το ζήτημα. Ποιος είναι αυτός που συμβουλεύει τέτοιους τρόπους σε νέα παιδιά που μπαίνουν στην αστυνομία προκειμένου να κερδίσουν μόρια τοποθέτησης διακινδυνεύοντας πριν καν μπουν στο Σώμα, τη θέση τους ; Όση ευθύνη έχουν αυτά τα παιδιά, άλλη τόση έχουν και όσοι τους συμβούλεψαν για προβούν σε κάτι τέτοιο.
Αν ισχύει, οφείλουμε όλοι να το καταδικάσουμε και να ταχθούμε με εκείνους που είναι αξιοπρεπείς στη ζωή τους και δεν “παζαρέυουν” της αρχές τους και τις αξίες τους.
Δεν θεωρώ πως αυτές οι συμπεριφορές αμαυρώνουν την προσπάθεια μας που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Έχουμε κερδίσει τον σεβασμό της κοινωνίας και την εκτίμηση του κάθε πολίτη και τολμάμε να καταδικάζουμε ότι παρεκτρέπεται ακόμη και μέσα από τις τάξεις μας.
Είναι υποχρέωση μας.

 

Αρθρογράφος