Δένδιας: Η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

17 Ιανουαρίου 202221:35

Σε πρωινό εργασίας που διοργάνωσε η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα συμμετέσχε, σήμερα το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Το πρωινό εργασίας πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της έναρξης της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή, επίσης, των πρέσβεων των κρατών-μελών της ΕΕ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκσαν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής τηε ΕΕ, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Αφρική, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Μετά το πέρας του πρωινού εργασίας  παραχωρήθηκαν σύντομες δηλώσεις στον Τύπο.

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησης με τους Πρέσβεις των κ-μ της ΕΕ (Αθήνα, 17.01.2022)

Είχα την ιδιαίτερη χαρά σήμερα να συμμετάσχω στη συνάντηση των Πρέσβεων των Κρατών-Μελών της ΕΕ προκειμένου να συζητήσουμε τις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας το α’ εξάμηνο του 2022.

Και θα ήθελα από την καρδιά μου καταρχήν να ευχαριστήσω τον Πρέσβη της Γαλλίας, Patrick Maisonnave, που οργάνωσε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση.   

Άλλωστε, είναι σε συνέχεια της επίσκεψης του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικού Jean-Yves Le Drian στην Ελλάδα και, επίσης, της συνάντησης που είχαμε μαζί στο πλαίσιο του Gymmich την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η συνεργασία με τη Σύμμαχο Γαλλία ενισχύεται, πρέπει να πω, καθημερινά και σε όλους τους τομείς.

Η Γαλλία εκφράζει την επιτομή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Λισσαβώνας.

Στη συζήτηση μας με τους Πρέσβεις της Ε.Ε. αναφέρθηκα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, στα προβλήματα των Βαλκανίων, αλλά ιδίως στην έξαρση της τουρκικής ρητορικής, η οποία έχει περάσει πλέον σε ένα άλλο επίπεδο, σε ένα επίπεδο ευθείας αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδος επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Επίσης, έδωσα έμφαση στα ανοίγματα που κάνει η Ελλάδα στην εξωτερική πολιτική, την οποία ακολουθεί κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τα ταξίδια μου τόσο στη Αφρική, όσο και σε διάφορες άλλες χώρες.

Αλλά και στο μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η Ελλάδα πλέον για την Υποσαχάρια Αφρική, στην οποία η Γαλλία, προστατεύοντας τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, είναι εξαιρετικά δραστήρια.

Θα ήθελα και πάλι να ευχαριστήσω τον Πρέσβη και τη Γαλλική Προεδρία για την ευκαιρία αυτή.

Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη μετά το πρωινό εργασίας στη Γαλλική Πρεσβεία για την ανάληψη από τη Γαλλία της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ (Δευτέρα, 17.01.2022)

«Για εμάς, η Γαλλική Προεδρία είναι μία προεδρία μεγάλων τομών για την Ευρώπη», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος συμμετείχε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια σε πρωινό εργασίας της Γαλλικής Πρεσβείας με τη συμμετοχή των Πρέσβεων των κ-μ της ΕΕ, το οποίο διοργάνωσε ο Γάλλος Πρέσβης Patrick Maisonnave με ευκαιρία την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Γαλλική Δημοκρατία.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «η Γαλλία είναι μία από τις χώρες που βρίσκονται στην καρδιά των ευρωπαϊκών εξελίξεων και στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση με πολιτικές πρωτοβουλίες», αναφέροντας ως παράδειγμα τη συζήτηση για τη Στρατηγική Αυτονομία της Ευρώπης, «μία πρωτοβουλία του Προέδρου Macron», η οποία θα οδηγήσει στο «να αποκτήσει η Ευρώπη χαρακτηριστικά μεγάλης δύναμης», τα οποία, όπως τόνισε, «σήμερα μπορεί να έχει σε επίπεδο αριθμών, αλλά δεν κατέχει σε επίπεδο ουσίας».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις γαλλικές προτάσεις, σημειώνοντας ότι οι προτεραιότητες της Γαλλίας, και ειδικότερα «η στρατηγική ατζέντα της Ευρώπης, η πράσινη μετάβαση, η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και η υιοθέτηση του κοινού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο είναι η καρδιά των θεμάτων που απασχολούν το ευρωπαϊκό μέλλον». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Γαλλική Προεδρία για την εμπέδωση του κοινού μας οράματος μιας ισχυρότερης και πιο ενωμένης Ευρώπης», και διατύπωσε την ελπίδα το ίδιο πνεύμα συνεργασίας να επιδείξουν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, γιατί «οι Ευρωπαίοι πολίτες αδημονούμε για περισσότερη Ευρώπη, πιο ισχυρή στον κόσμο, πιο κοινωνική, πιο πράσινη και πιο ανθεκτική».

Γάλλος πρέσβης: Υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης και της γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ

 

Τη σύσφιξη και τη σύγκλιση των σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας, όπως εκφράστηκε για ακόμη μια φορά σήμερα κατά το πρωινό εργασίας, που παρέθεσε ο Γάλλος πρέσβης Πατρίκ Μεζονάβ στους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, συνοδευόμενου από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με την ευκαιρία της έναρξης της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

   Σε δήλωσή του μετά το πρωινό εργασίας, έχοντας στο πλάι του τους Ν. Δένδια και Μ. Βαρβιτσιώτη, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ελλάδα ευχαρίστησε θερμά τους υπουργούς για την «εμπειριστατωμένη συζήτηση» και διαπίστωσε πως «υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των όσων έχουν προταθεί ή πρόκειται να προταθούν από τη γαλλική Προεδρία». Επίσης, όπως επισήμανε, εκτίμησε δεόντως τα όσα είπε ο κ. Δένδιας αναφορικά με τη σχέση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική, «μιας και στην ήπειρο αυτή συγκεντρώνονται πολυάριθμα διακυβεύματα για μας τους Ευρωπαίους».

   Εστιάζοντας στη συζήτηση που είχαν κατά τη διάρκεια του πρωινού εργασίας, ο Γάλλος πρέσβης τη χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα και ανέφερε ότι του δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρει στις γαλλικές αρχές στο Παρίσι «το γεγονός ότι οι Έλληνες φίλοι μας στηρίζουν τις προτεραιότητές μας, κάτι που δεν με εκπλήσσει, δεδομένου ότι προ κάποιων μηνών υπογράψαμε με την Ελλάδα μια στρατηγική εταιρική σχέση». Η εταιρική αυτή σχέση, όπως υπογράμμισε, προβλέπει διαβουλεύσεις επί πολλών ζητημάτων, όχι αποκλειστικά αμυντικών αλλά και πολιτικών και διπλωματικών με την ευρεία έννοια των όρων.

   Περαιτέρω, εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξει διαβούλευση σχετικά με τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας των κρατών-μελών της Ένωσης, που θεσπίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. «Θεωρούμε πως έκτοτε οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί, επομένως πρέπει να εξελίξουμε το δημοσιονομικό μας πλαίσιο» υποστήριξε.

   Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, είπε πως μίλησαν για «τις προκλήσεις του, ενός φαινομένου που απασχολεί έντονα την Ελλάδα αλλά όχι μόνον αυτή, είδαμε άλλωστε το καλοκαίρι τα όσα έγιναν στα σύνορα της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας».

   Κατά το πρωινό εργασίας συζητήθηκαν ακόμη οι ιδέες τής Γαλλίας σχετικά με τη μεταρρύθμιση του χώρου Σένγκεν. «Είναι κάτι στο οποίο αποδίδουμε μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι ο χώρος Σένγκεν αποτελεί μείζον επίτευγμα για την Ευρώπη. Έχει σημασία να αναλύσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα αναπροσαρμόσουμε πολιτικά τη λειτουργία του χώρου Σένγκεν, όπως και τη διαχείριση του κοινού μας νομίσματος, του ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικά.

   Τέλος, συζητήθηκε η υγειονομική κρίση και οι συνέπειές της για τις οικονομίες και τις κοινωνίες. «Η γαλλική Προεδρία θα φέρει στο τραπέζι ορισμένες προτάσεις με στόχο να περιοριστεί, σε κάθε περίπτωση να υπολογιστεί και να ληφθεί υπόψη, ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης για τις οικονομίες μας» εξήγγειλε ο Πατρίκ Μεζονάβ.

   Σημειώνεται πως πριν ξεκινήσουν τη συζήτηση, τίμησαν τη μνήμη του εκλιπόντος προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ενώ απόψε στο Στρασβούργο θα του αποδοθεί φόρος τιμής.

 

Αρθρογράφος