Δεν δέχθηκε το Γ. Πεταλωτή ως μάρτυρα το Δικαστήριο για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου

8 Μαΐου 201512:55

Τον Γιώργο Πεταλωτή που συμμετείχε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής όταν ερευνούσε την υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» της Μονής Βατοπεδίου, δεν τον αποδέχθηκε ως μάρτυρα το δικαστήριο να καταθέσει στην  δίκη για τη Μονή Βατοπεδίου, την Πέμπτη, μετά την κατάθεση του Θανάση Ξυνίδη, έταιρου Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου την εποχή της αποκάλυψης  του σκανδάλου. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, έκανε δεκτή σχετική ένσταση κατηγορουμένων προκειμένου να μην καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορητηρίου ο πρώην υπουργός. 

Την ένσταση υποστήριξαν οι περισσότεροι κατηγορούμενοι, προκειμένου να μην καταθέσει ο πρώην υπουργός. Όπως ανέφεραν, η γνώση που έχει για την υπόθεση προήλθε από τη συμμετοχή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που είχε ασχοληθεί με τις αποκαλούμενες «ιερές ανταλλαγές» όταν αναζητήθηκαν ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών.

Η ένσταση αφορούσε το γεγονός ότι με τη συμμετοχή του ο πρώην υπουργός στην εν λόγω Επιτροπή θεωρείται ότι έχει ενεργήσει ως προανακριτικός υπάλληλος και βάσει του κώδικα ποινικής δικονομίας δεν μπορεί να καταθέσει ως μάρτυρας στο δικαστήριο.

Η ένσταση, με ανάλογη εισαγγελική πρόταση, έγινε ομόφωνα δεκτή από το δικαστήριο. Να σημειωθεί ότι η πλευρά των δύο βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση, του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου δεν προσυπέγραψε την ένσταση, αφήνοντας στην κρίση του δικαστηρίου το θέμα που τέθηκε.

Ο κ. Πεταλωτής με δηλώσεις του, αφού είχε ξεσπάσει η υπόθεση «των ιερών ανταλλαγών» είχε αναφερθεί σε «σκάνδαλο» και σε «ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας».

Υπενθυμίζεται ότι πλην των δύο ιερωμένων, κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου είναι άλλα 12 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της κατηγορουμένης, ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς , η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη, ο πρώην αντιπρόεδρος και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.ά.

Οι κατηγορούμενοι λογοδοτούν στο ακροατήριο για τον βαθμό εμπλοκής που τους καταλογίζεται είτε ως φυσικοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί σε πράξεις απιστίας και ψευδών βεβαιώσεων.

Η υπόθεση αφορά την παράδοση από την Μονή στο Δημόσιο, της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της, συνολικού εμβαδού περίπου 27 χιλιάδων, με αντάλλαγμα ακίνητα του Δημοσίου. Η εν λόγω ανταλλαγή,που κατά την δικογραφία προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο, έγινε την περίοδο 2006-2008 και στηρίχθηκε στην προηγούμενη παραδοχή εκ μέρους των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ότι η αγιορείτικη Μονή έχει στην ιδιοκτησία της τη Βιστωνίδα από το 1080 οπότε της έγινε σχετική δωρεά από τον τότε βυζαντινό Αυτοκράτορα με χρυσόβουλο.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι εν γνώσει τους «παρερμήνευσαν το περιεχόμενο των χρυσόβουλων που επικαλείται η Ιερά Μονή ως τίτλους ιδιοκτησίας, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της με ατεκμηρίωτες και προσχηματικές αιτιολογίες», με αποτέλεσμα οι ενέργειες τους να «πλήξουν τα συμφέροντα του Δημοσίου».

Εφημερίδα των Συντακτών

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr