ΔΕΗ: Όλο το σχέδιο επίταξης για να σώσουν τον τουρισμό

2 Ιουλίου 201409:34

Όλα της τα όπλα φαίνεται ότι θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να αποφύγει κάποιο μπλακ άουτ, εν όψει των 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών που έχουν εξαγγελθεί, με φόβους για την ομαλή λειτουργία του συστήματος από σήμερα τα μεσάνυχτα. Η ΓΕΝΟΠ ξεκινά 48ωρες απεργίες από την Πέμπτη, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για το “σπάσιμο” τη ΔΕΗ.

Η επεξεργασία του σχεδίου νόμου έχει σχεδιαστεί να ξεκινήσει σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ίσως ολοκληρωθεί μέχρι τις 11 Ιουλίου, όταν θα γίνουν οι βελιτώσεις, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Μετά τις αλλαγές, διασφαλίζεται το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων, δηλαδή θα υπάρχει δέσμευση ο αγοραστής να μην μπορεί να απολύσει το προσωπικό για τουλάχιστον μια 5ετία. Επίσης, όσοι μετακινηθούν στη νέα εταιρεία θα διατηρήσουν το μισθολογικό καθεστώς.

Στο νομοσχέδιο θα υπάρξει πρόβλεψη, ώστε να δοθεί πριμ στις προτάσεις εκείνες που θα περιλαμβάνουν επενδύσεις στον οργανισμό, το οποίο δεν θα έχει οικονομικά χαρακτηριστικά, αλλά θα δίνει προβάδισμα στον υποψήφιο αγοραστή. Παράλληλα, θα συνεχίσει να ισχύει το καθεστώς για τις αποζημιώσεις όσων θίγονται λόγω απαλλοτριώσεων, ενώ έγινε πρόταση η σύμβαση μεταβίβασης της “Μικρής ΔΕΗ” στον νέο ιδιοκτήτη να κυρωθεί από τη Βουλή.

Ο καθένας με τα όπλα του

Η κυβέρνηση και ο διαχειριστής του συστήματος ΑΔΜΗΕ-ο καθένας από το ρόλο του- είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάποια ανωμαλία, να αποφύγουν ένα  μπλακ άουτ και να περιορίσουν τις περικοπές ρεύματος, οι οποίες ήδη καταγράφονται στις περιοχές κέντρου, λόγω της αυξημένης ζήτησης εξαιτίας του καύσωνα.

Από τη πλευρά του ΑΔΜΗΕ, ο διαχειριστής θα χρησιμοποιήσει τα όπλα των διακοπών ρεύματος. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, το οποίο θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των εργαζομένων, αλλά και από τον καύσωνα.  Σημειώνεται ότι η συνολική ισχύς των μονάδων της ΔΕΗ στη βόρεια Ελλάδα είναι 4.500 μεγαβατ και οι μισή παραγωγή εξ αυτών προέρχεται από τις μονάδες που θα εισχωρήσουν στη μικρή ΔΕΗ και εκεί η απεργίες θα είναι καθολικές.

Έτσι, η μεγάλη ζέστη, μαζί με  την μη επαρκή λειτουργία κάποιων  λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, θα αυξήσει τη ζήτηση για ρεύμα και έτσι ο ΑΔΜΗΕ ίσως προβεί σε προγραμματισμένες  διακοπές, ενώ μπορεί να γίνουν και εισαγωγές ρεύματος.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει άλλα μέσα. Το Μαξίμου αφήνει  ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιστράτευση των εργαζομένων στη ΔΕΗ εάν κατεβάσουν τους διακόπτες εν μέσω θέρους και τουριστικής περιόδου. “Δεν είναι δική τους η ΔΕΗ και το ρεύμα, δεν έχουν δικαίωμα να κατεβάζουν διακόπτες, αποτελεί σαμποτάζ κατά του κράτους… Είκοσι εκατομμύρια τουρίστες να έρθουν και να μην έχουν κλιματισμό; Δεν θα κυβερνήσουν οι συνδικαλιστές, δεν θα γίνει όμηρος η χώρα. Η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα για να μη συμβεί αυτό» διαμήνυσε η κυβέρνηση μέσω της κυβερνητικού εκπροσώπου.

Μάλιστα, ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Παπαμιμίκος, μίλησε ευθέως για επίταξη. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ν’ αφήσουμε ούτε για μισό λεπτό σε κανέναν το δικαίωμα, να κατεβάσουν τους διακόπτες, να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, να χαθούν τα έσοδα από τον τουρισμό όταν έχει γίνει μια τεράστια, προσπάθεια να έχουμε προβλήματα στην υγεία, προβλήματα στις επιχειρήσεις και να χαλάσει η εικόνα της χώρας».

Οι συνδικαλιστές πάντως έχουν και εκείνοι τα όπλα τους. Είναι έτοιμοι να θέσουν εκτός λειτουργίας κάθε μονάδα βάσης και ορυχείο της ΔΕΗ, με προτεραιότητα σε αυτές που θα προσχωρήσουν στη “Μικρή ΔΕΗ”, ενώ στοχεύουν η τοπική κοινωνία να προβοεί σε αποκλεισμό των μονάδων από κατοίκους της περιοχής και όχι από εργαζομένους και έτσι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να προβεί σε επιστράτευση.

(Πηγή: www.newmoney.gr/Ελένη Στεργίου)

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr