David Sassoli: «Η αναθεώρηση των συνθηκών δεν μπορεί να αποτελεί ταμπού»

28 Μαΐου 202120:45

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. David Sassoli υπήρξε κεντρικός ομιλητής στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Η Ευρώπη μετά την πανδημία».  

Στα εισαγωγικά του σχόλια ο Α΄ Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νικήτας Κακλαμάνης επισήμανε ότι η Ε.Ε. περνάει σε μια περίοδο δημιουργικότητας, προοδευτικής σκέψης και καινοτομίας, βγαίνοντας από το σκοτεινό τούνελ της πανδημίας. Στη φάση αυτή, αναμένεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως τον θεσμό με την ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση, να υιοθετήσει τις πλέον προωθημένες και ξεκάθαρες θέσεις, όπως άλλωστε έχει πράξει στη διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, σε ζητήματα Κράτους Δικαίου και λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και προσφάτως στο ψήφισμά του για την Τουρκία. Ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στο ψήφισμα της 19ης Μαΐου, όπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατύπωσε με τον πλέον απερίφραστο τρόπο ό,τι δεν τόλμησαν το Συμβούλιο και η Επιτροπή: ότι δηλαδή η Τουρκία ασκεί συγκρουσιακή και εχθρική πολιτική έναντι κρατών-μελών και θεσμών της Ε.Ε., η  επιδείνωση δε των σχέσεων Ε.Ε.–Τουρκίας επιβάλλει επαναξιολόγησή τους σε βάθος, ακόμα και αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε περίπτωση μη αναστροφής της υφιστάμενης αρνητικής τάσης. Κλείνοντας, σημείωσε ότι βασικός ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι να εκφράζει πολιτικό λόγο, απαλλαγμένο από τους εθνικούς περιορισμούς του Συμβουλίου και τις τεχνοκρατικές δεσμεύσεις της Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Sassoli, παίρνοντας τον λόγο, δήλωσε ευτυχής που βρίσκεται στην Ελλάδα με την ευκαιρία της ιστορικής επετείου των 40 χρόνων από την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας πίσω της την τραγωδία της δικτατορίας και τις δυσκολίες της μετάβασης προς τη δημοκρατία.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έθεσε η πανδημική κρίση για τις κοινωνίες και τα δημοκρατικά μας συστήματα, εκτιμώντας ότι διανύουμε μια ιδιαίτερη περίοδο κατά την οποία είναι κρίσιμο να επικεντρωθούμε από κοινού στη βελτίωση της αποδοτικότητας και την επάρκεια της δημοκρατικής λειτουργίας μας.

Μιλώντας για τον ρόλο των κοινοβουλίων στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Sassoli τόνισε ότι είναι καθήκον και αρμοδιότητά τους να δώσουν πνοή στη συζήτηση γύρω από τους κανόνες του μέλλοντος που θα μας επιτρέψουν να πορευθούμε συμφιλιωμένοι προς ένα καλύτερο αύριο. Στο πλαίσιο αυτό -σημείωσε- το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έθεσε ορισμένες προτεραιότητες, θεωρώντας ότι μια Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει με ομοφωνία, η οποία παρεμποδίζει οποιαδήποτε απόφαση και οποιαδήποτε ανάληψη ευθύνης.

Κλείνοντας, ο κ. Sassoli τόνισε ότι η αναθεώρηση των συνθηκών δεν μπορεί να αποτελεί ταμπού, αντιθέτως, τα συστήματά μας θα πρέπει να επικαιροποιηθούν, οι κανόνες μας να γίνουν πιο επαρκείς και πιο αποτελεσματικοί και οι συνθήκες μας να είναι σε θέση να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη επάρκεια στις προκλήσεις.

Αρθρογράφος