Covid19: Ξεκινά ο εμβολιασμός παιδιών 6 μηνών ως 4 ετών

2 Νοεμβρίου 202208:27

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα έναντι της covid-19 συνεχίζεται κανονικά σε 1.600 εμβολιαστικά κέντρα σε 500 σημεία σε όλη την επικράτεια.

Σύντομα αναμένεται να προχωρήσει και η διάθεση των εμβολίων της Pfizer, που θα χορηγούνται στα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών.

Το επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού, ανακοίνωσε σήμερα κατά την έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σχετικά με τη δεύτερη και τρίτη αναμνηστική δόση, έχει εμβολιαστεί το 23,3% των πολιτών άνω των 60 ετών, με το μέσο όρο της ΕΕ για την δεύτερη αναμνηστική δόση να είναι στο 18,8%. Η Ελλάδα αυτό το χρονικό διάστημα, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στους ημερήσιους εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα βρίσκεται στην 7η θέση όσον αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών με εμβολιασμούς στην ΕΕ, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους .

Τί είπε η Μαρία Θεοδωρίδου

Στην αξία των επικαιροποιημένων εμβολίων αναφέρθηκε απόψε, στην ενημέρωση που έγινε στο υπουργείο υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, τα εμβόλια που υπάρχουν ήδη και γίνονται τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την νόσηση και το βασικό εμβολιασμό, βοηθούν να ενισχυθεί η ανοσία, ώστε κάποιος να μην νοσήσει σοβαρά και να μην χάσει τη ζωή του.

Η ίδια είπε ότι γίνονται μελέτες με καλά πρώτα αποτελέσματα, που διερευνούν αν τα επικαιροποιημένα εμβόλια, μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμη και μελλοντικές μεταλλάξεις.

Η κυρία Θεοδωρίδου έκανε ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε μια νέα μετάλλαξη του κορωνοιού, αλλά ό,τι καινούργιο προκύπτει αφορά σε υποτύπους της παραλλαγής όμικρον.

Αναφερόμενη στο ζήτημα των παιδιών, είπε ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιά αυξήθηκαν στην τρέχουσα χρονιά και αφορούσαν την παραλλαγή όμικρον. Όπως πρόσθεσε το 2022 παρατηρήθηκε αύξηση των επισκέψεων στα νοσοκομεία Παίδων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν έντονα όσον αφορά τη νόσηση των παιδιών από τον κορωνοϊό. Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει πως οι σοβαρές παρενέργειες με την όμικρον, ήταν πολύ λιγότερες στα παιδιά και πως ακόμη δεν υπάρχουν δεδομένα για την long Covid στα παιδιά.

Αναφερόμενη στην σύσταση της επιτροπής εμβολιασμών για τα παιδιά έξι μηνών έως τεσσάρων ετών είπε ότι υπάρχει σύσταση για εμβολιασμό ειδικά αν έχουν υποκείμενα νοσήματα, ή είναι ανοσοκατεσταλμένα. Εξήγησε ότι τα υγιή παιδιά αυτής της ηλικίας θα μπορούν να εμβολιαστούν, εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους, ενώ υπενθύμισε ότι η επιτροπή έχει γνωμοδότησε υπέρ της αναμνηστικής δόσης στα παιδιά 5 έως 11 ετών τα οποία ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό τους.

Η κυρία Θεοδωρίδου απαντώντας σε ερωτήσεις για την συνύπαρξη του ιού της γρίπης με αυτήν του συγκυτιακού ιού αλλά και του Covid, τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, καθώς κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για το πως αυτοί οι τρεις ιοί θα επηρεάσουν την κοινότητα.

Εκεί που υπάρχουν εμβόλια καλό είναι να γίνονται τόνισε κυρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι φέτος «λείπει η προίκα της γρίπης» όπως είπε χαρακτηριστικά. Δηλαδή η χαμηλή ανοσία στον ιό της γρίπης, καθώς φορώντας τη μάσκα δεν επιτρέψαμε στην γρίπη τα 2 προηγούμενα χρόνια να επηρεάσει σημαντικά την κοινότητα.

Η ίδια, πάντως, τονίζει ότι παρότι στην Αμερική κάνουν λόγο για διπλάσια κρούσματα γρίπης φέτος, «προς το παρόν στη χώρα μας δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για κύμα γρίπης». Τέλος διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν άμεσα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, ούτε εμβόλια για να προστατεύουν μαζί από τη γρίπη και τον κορονοϊό γι αυτό θα πρέπει να κάνουμε τα επικαιροποιημένα εμβόλια που υπάρχουν και να μην αναμένουμε κάτι νέο.

01/11/2022 –Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Καλησπέρα σας. Ξεκινάει η ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19 από την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Κυρία Θεοδωρίδου, έχετε το λόγο.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Ευχαριστώ. Καλησπέρα σας και καλό μήνα σε όλους.

Στην προηγούμενη ενημέρωση αρχές Σεπτεμβρίου του 2022 είχαμε αναφερθεί διεξοδικά στα επικαιροποιημένα εμβόλια έναντι του κορονοϊού και των παραλλαγών του ΒΑ1, ΒΑ4 και 5.

Τα εμβόλια υπενθυμίζεται ότι χορηγούνται ως αναμνηστική δόση, δηλαδή μετά τη συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού και σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά τη νόσηση ή μετά τον προηγούμενο εμβολιασμό.

Ο βασικός και κύριος στόχος της χορήγησης των εμβολίων είναι η ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και των θανάτων.

Τονίστηκε εξ αρχής ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χορηγηθεί.

Η προστασία που προσφέρουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια αποτελεί ένα θέμα συνεχούς επιστημονικής έρευνας και παρουσιάζονται ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σχετικά με αυτό.

Η διερεύνηση κυρίως στρέφεται για το πώς ο οργανισμός απαντά στα καινούργια αντιγόνα που του προσφέρουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Φαίνεται παρά τις σχετικές επιφυλάξεις ότι ο οργανισμός απαντά με την παραγωγή αντισωμάτων και έναντι των νέων αντιγόνων της πρωτεΐνης ακίδας. Δηλαδή υπερβαίνει αυτό το προπατορικό αντιγονικό αμάρτημα όπως λέγεται στην ανοσολογία, δηλαδή το να είναι καθηλωμένο το ανοσολογικό σύστημα στην εμπειρία από την πρώτη επαφή του με το αντιγόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν το αντιγόνο του στελέχους Γιουχάν.

Αν είναι ο ιός έξυπνος σημειώνω το ανοσολογικό μας σύστημα είναι αρκετά ευφυές για να το αντιμετωπίσει.

Μάλιστα το Nature δημοσιεύει και μια πολύ αισιόδοξη τοποθέτηση που μακάρι να επαληθευτεί, ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί. Η έρευνα όμως εξελίσσεται και η τελική εικόνα δεν έχει ακόμη δοθεί.

Ακούμε και πολλοί ασχολούνται με τις νέες μεταλλάξεις του ιού, κάτι που επιδημιολόγους και ιολόγους ήταν αναμενόμενο. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι νέες αυτές παραλλαγές του ιού αποτελούνε όχι ένα νέο ιό αλλά ένα τμήμα της μετάλλαξης Όμικρον και για αυτό ναι μεν επιβάλλεται μια στενή επιτήρηση/ παρακολούθηση της εξέλιξης αλλά δεν είναι οι παραλλαγές αυτές επί του παρόντος αιτία να αναβαθμιστεί, τρόπον τινά, η σημασία τους από υποπαραλλαγές ενδιαφέροντος σε παραλλαγές ιδιαίτερης, ιδιαίτερης μέριμνας και αντιμετώπισης.

Τώρα, η επιτροπή έχει ως προς την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος των παιδιών, έχει γνωμοδοτήσει στον μήνα που πέρασαν, που πέρασε, θετικά για την προσθήκη μια πρώτης αναμνηστικής δόσης στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, υπενθυμίζω, που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, τουλάχιστον τρεις μήνες μετά από τον βασικό εμβολιασμό.

Όπως και σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά να δοθεί ενισχυτική δόση τρεις μήνες μετά τον βασικό τους εμβολιασμό, που εδώ είναι τρεις δόσεις.

Μετά τον FDA, τον οργανισμό ελέγχου των φαρμάκων της Αμερικής, πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων που πολύ συχνά αναφέρουμε με τα αρχικά ΕΜΑ, ενέκρινε την επέκταση του εμβολιασμού έναντι του αρχικού στελέχους του Sarscov2, σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών.

Η σύσταση βασίστηκε σε μελέτη ανοσογονικότητας, δηλαδή, προσδιορισμού των αντισωμάτων, με μειωμένη δόση αντιγόνου, 3 μικρογραμμάρια. Υπενθυμίζω, 10 για την ηλικία 5 με 11 ετών και 30 για την ηλικία άνω των 12 ετών.

Η ανοσιακή ανταπόκριση φάνηκε ότι ήτανε συγκρίσιμη με εκείνη των μεγαλυτέρων παιδιών και στα παιδιά χορηγήθηκαν τρεις δόσεις εμβολίου στην περίοδο της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον.

Μετά την ανοσογονικότητα η αποτελεσματικότητα υπολογίστηκε στο 73,2% περίπου, εφτά ημέρες μετά την τρίτη δόση, σε παιδιά που δεν είχαν ιστορικό νόσησης.

Ενώ το προφίλ ασφάλειας του εμβολίου ήταν ανάλογο με το προφίλ της ασφάλειας των σκευασμάτων που έχουνε χρησιμοποιηθεί στις ομάδες ηλικιών που ήδη εμβολιάζονται.

Επίσης πρόσθετα στοιχεία ασφάλειας διατίθενται και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα 1.500.000 δόσεις εμβολίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα κρούσματα στα παιδιά με Covid αυξήθηκαν το 2022 με την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον.

Αν και η νόσος που προκαλείται στα υγιή παιδιά είναι ηπιότερη παρατηρήθηκε και στη χώρα μας αύξηση του αριθμού των επισκέψεων στα επείγοντα στα εξωτερικά ιατρεία και των νοσηλειών μικρών παιδιών κυρίως λόγω συμπτωμάτων όπως υψηλού πυρετού, λαρυγγίτιδος, πυρετικών ή και απύρετων σπασμών.

Σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία και το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο που έχετε ακούσει ως MISK είναι πολύ λιγότερο συχνά στην περίοδο της επικράτησης της Όμικρον.

Επισημαίνεται ότι ο εμβολιασμός έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο του MISK. Η λοίμωξη από Covid μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο long Covid χωρίς όμως να υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τη συχνότητα του συνδρόμου αυτού στα παιδιά.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έλαβε υπόψη τα τρέχοντα επιδημιολογικά και λοιπά επιστημονικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία ο κίνδυνος σοβαρής νόσου Covid σε υγιή παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών είναι χαμηλός.

Δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα η πιθανότητα νοσηλείας και επιπλοκών λόγω νόσου Covid είναι μεγαλύτερη σε παιδιά με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή.

Επιπλέον, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο όποιος κίνδυνος σε τυχόν νέο επιδημικό κύμα από την παρούσα ή από νέες παραλλαγές του ιού, παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού σε υγιή παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας μετά από σύμφωνη ιατρική γνώμη.

Η χειμερινή περίοδος δεν αργεί και εκτός από τον κορονοϊό οι ιοί της γρίπης αλλά και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού θα επιβαρύνουν την υγεία τόσο παιδιών όσο και ενηλίκων, ιδιαίτερα αυτών που έχουν υποκείμενο πρόβλημα.

Ο εμβολιασμός, επομένως, για τον κορωνοϊό, όπως και για την γρίπη, είναι αναγκαίος βάσει συστάσεων και λόγω της χαλάρωσης των μέτρων πρόληψης της, της μετάδοσης του ιού.

Ας μην αμελούμε, λοιπόν, και ας διευκρινίζουμε και κάποιες παρανοήσεις. Πρώτον, ότι δεν αναμένονται ως προς την, ως προς τις παραλλαγές νέα επικαιροποιημένα εμβόλια. Τα εμβόλια που διατίθενται παγκοσμίως είναι αυτά που έχουμε και στην χώρα μας.

Και επιπλέον, ότι δεν υπάρχουν εμβόλια για να περιλαμβάνουν τον κορωνοϊό μαζί με το εμβόλιο της γρίπης.

Επομένως, αυτό δεν πρέπει να είναι δικαιολογίες για την αποφυγή του εμβολιασμών. Ευχαριστώ πολύ.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ:

Καλησπέρα σας. Αρχίζω με τα αριθμητικά στοιχεία, παραδοσιακά. Έχουν πραγματοποιηθεί στην χώρα μας περισσότεροι από 21.660.000 εμβολιασμοί.

Περισσότεροι από 7.630.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,7% του γενικού πληθυσμού και 81,3% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 72,6% του γενικού πληθυσμού και 83,2% του ενήλικου πληθυσμού. Με την Ελλάδα να βρίσκεται και στις δυο κατηγορίες στην 14η θέση σύμφωνα με το ECDC.

Σε σχέση με τα αριθμητικά στοιχεία της πρώτης αναμνηστικής, τρίτης δόσης, μέχρι σήμερα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περισσότερο από 5.865.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 81,5% των δικαιούχων, με το ποσοστό άνω των 60% να ανέρχεται στο 88,1%.

Το ποσοστό εμβολιασμού του συνόλου των ενήλικου πληθυσμού με πρώτη αναμνηστική δόση ανέρχεται στο 66,1% με τον αντίστοιχο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο 64,9%, με την Ελλάδα να βρίσκεται και εδώ στην 14η θέση.

Ποσοστό εμβολιασμού του συνόλου του πληθυσμού άνω των 60 ετών με αναμνηστική δόση ανέρχεται στο 80% ενώ ο αντίστοιχος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο 84%.

Σε σχέση με την δεύτερη και τρίτη αναμνηστική δόση έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 838.000 εμβολιασμοί ενώ έχουν προγραμματιστεί, υπάρχουν προγραμματισμένα περισσότερα από 62.000 ραντεβού.

Περισσότεροι από 716.000 εμβολιασμοί αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και 122.000 εμβολιασμοί αφορούν πολίτες 30 με 59 ετών.

Το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 60 ετών που έχει εμβολιαστεί με δεύτερη και τρίτη αναμνηστική δόση ανέρχεται στο 23,3% με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δεύτερη αναμνηστική δόση να είναι στο 18,8%.

Η Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε ημερήσιους εμβολιασμούς και πιο συγκεκριμένα αυτή την εβδομάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση όσον αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο εφτά ημερών με εμβολιασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά. Τη στιγμή αυτή έχουμε αναπτυγμένα 1600 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, σε 500 διαφορετικά σημεία. Καλύπτουμε έτσι όλη την επικράτεια και συνεχίζουμε τους καταδρομικούς εμβολιασμούς ακόμα και στα πολύ μικρά νησιά και το πρόγραμμα του εμβολιασμού στις κλειστές δομές των ηλικιωμένων.

Σε σχέση με το πρόγραμμα κατ΄ οίκον εμβολιασμού έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερο από 200.000 εμβολιασμοί στα σπίτια Ελλήνων πολιτών σε 135.000 συμπολίτες μας.

Παραλάβαμε εμβόλια της Pfizer που αφορούν την ηλικιακή κατηγορία 6 μηνών με 4 ετών που σας έδωσε τις οδηγίες η καθηγήτρια η κυρία Θεοδωρίδου και αναμένεται να προχωρήσουμε το συντομότερο στη διάθεση στα εμβολιαστικά κέντρα.

Η ακριβής ημερομηνία που θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε οι γονείς να μπορούν να κλείσουν ραντεβού θα ανακοινωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα με δελτίο τύπου.

Ν. ΣΠΑΓΑΔΩΡΟΥ:

Καλησπέρα, καλό μήνα.

Θέλω να ρωτήσω την Πρόεδρο την κυρία Θεοδωρίδου αναφορικά λοιπόν με την πορεία των εμβολιασμών. Ακούγονται πολλά, θα τολμούσα να πω λίγο φοβιστικά για το φετινό χειμώνα. Μιλάμε για τη συνδρομή, το ενδεχόμενο συνδρομής λοιπόν εποχικής γρίπης Covid και του αναπνευστικού ιού του RSV.

Μιλούν οι επιστήμονες για μια τριδημία λοιπόν. Τι σημαίνει αυτό για τη δημόσια υγεία; Τι σημαίνει για όλους εμάς, δηλαδή με ποια προτεραιότητα πρέπει τελικά να κάνουμε τα εμβόλια;

Και αν έχετε εικόνα αυτή τη στιγμή πόσο μπορεί να μας καλύψει η ανοσία. Δηλαδή έχει νοσήσει ένας πολίτης, πόσο τελικά μπορεί να κρατήσει; Γιατί ακούμε μετά τον εμβολιασμό, τους τρεις μήνες; Πέντε μήνες, έξι μήνες; Και ποια η εκτίμησή σας για τον ερχομό της γρίπης της εποχικής; Δηλαδή υπάρχει κάποια εκτίμηση πότε θα περιμένουμε αυτό το κύμα;

Ευχαριστώ πολύ.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Ευχαριστώ πολύ για τη σύνθετη αυτή ερώτηση. Θα προσπαθήσω να απαντήσω λέγοντας ότι εκεί που υπάρχουν εμβόλια, δηλαδή όπως ανέφερα για τον Covid και για τη γρίπη, είναι μια καλή προστασία η οποία δεν θα πρέπει να αναβάλλεται.

Έχουμε τονίσει ότι δεν χρειάζονται και διαστήματα χρονικά μεταξύ των εμβολίων. Επομένως η προτεραιότητα είναι σχετική. Το εμβόλιο της γρίπης γίνεται κάθε χρόνο. Έχουμε ήδη αρχές Νοεμβρίου. Τολμώ να πω ότι έχουν γίνει 1.000.000 εμβόλια μέχρι τώρα αλλά θα μπορούσανε να έχουνε γίνει και περισσότερα ή τουλάχιστον πρέπει να γίνουνε μέσα, μέσα στον Νοέμβριο.

Και τις προηγούμενες χρονιές είχαμε ξεκινήσει, δεν ήταν τότε τριδυμία, ήταν διδυμία, διότι φοβόμαστε ακριβώς την συμπόρευση της λοίμωξης από τον ιό της γρίπης με τον, με τον Covid.

Ένας από τους βασικούς λόγους που δικαιολογούν αυτή την ανησυχία είναι ότι λείπει η, η προίκα η ανοσολογική από τις, από τις λοιμώξεις των προηγούμενων ετών με τον ιό της γρίπης που δίνουνε μια προστασία.

Δηλαδή, έχουμε μείνει με το να φοράμε τις μάσκες και να προσέχουμε, πολύ σωστά, όπως ήτανε και οι επιταγές λόγω της επιδημίας, έχουμε μείνει χωρίς την υπενθύμιση από τον ιό, από την κυκλοφορία του ιού της γρίπης της, για την παραγωγή των αντισωμάτων.

Επομένως, είμαστε πιο ευάλωτοι αυτή την χρονιά στον ιό της γρίπης που θα έρθει. Τώρα η ανησυχίες πάντα ξεκινάνε και από τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλων χωρών που έχουνε προηγηθεί.

Ήδη στην Αμερική λένε ότι τα κρούσματα ήδη είναι υπερδιπλάσια από ότι, από ότι την προηγούμενη χρονιά. Δηλαδή, ότι υπάρχει μια δυναμική έναρξης της γρίπης.

Εδώ έχουν αρχίσει τα κρούσματα αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να πούμε, εκτός από την παρουσία της γρίπης, ότι είναι μια, ένα κύμα το οποίο έχει αρχίσει και μας απειλεί.

Επομένως, για αυτά τα δυο νοσήματα, τα τρία που αναφέρατε, υπάρχουν εμβόλια. Για τον RSV, τον… ιό… τον ξέρουμε πολύ καλά διότι κυρίως έχει επίπτωση στις μικρές ηλικίες και προκαλεί την βρογχυολίτιδα που βάζει παιδιά μέσα στα νοσοκομεία λόγω της παρουσίας τους, ο τρόπος προφύλαξης μας είναι τα κοινά αλλά πολύ χρήσιμα και σημαντικά μέτρα προστασίας για την ατομική μας, για την ατομική μας υγεία.

Ας ετοιμαζόμαστε, λοιπόν, για την τριδυμία που είπατε και μακάρι να διαψευστούμε. Αυτή είναι η ελπίδα μας. Αλλά πάντα είναι καλύτερο η προετοιμασία και η πρόληψη από την αντιμετώπιση.

Η αντιμετώπιση της γρίπης έχει και φάρμακα εκτός από το, όπως και για τον κορωνοϊό, αλλά καλύτερο είναι να μην φτάνουμε και σε φαρμακευτικές αγωγές. Δεν ξέρω αν κάλυψα το, τα ερωτήματα σας.

Ν.ΣΠΑΓΑΔΩΡΟΥ:

Πρόβλεψη μπορείτε να κάνετε; Για την, για τον ερχομό της εποχικής γρίπης; Έχουμε…

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Πρόβλεψη όχι δεν έχω τη δυνατότητα να κάνω και επειδή το έχω ξαναπεί, είμαι αισιόδοξη, θα ήθελα άλλη μια χρονιά η γρίπη να περάσει αλλά να μην μας ταλαιπωρήσει.

Θ. ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Καλησπέρα σας και από εμένα, κύριε Γενικέ, χρόνια πολλά και καλό μήνα. Κυρία Πρόεδρε, καλό μήνα, χρόνια πολλά.

Έχω δυο ερωτήσεις και μια για τον κύριο Γενικό. Κύριε Γενικέ, υπάρχει επάρκεια με τα αντιγριπικά εμβόλια; Έχετε κάποια συγκεκριμένη ενημέρωση πόσοι έχουν εμβολιαστεί και πως θα τρέξει το εμβολιαστικό πρόγραμμα του αντιγριπικού;

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ:

Ναι, υπάρχει επάρκεια με τα αντιγριπικά. Έχουν ήδη εμβολιαστεί όπως σας ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου 1.000.000 συμπολίτες μας. Είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο. Σκεφτείτε ότι είμαστε αρχές Νοεμβρίου, σήμερα είναι 1η Νοεμβρίου, καλό μήνα κιόλας. Και είμαστε και σε καλύτερα σχεδόν, το λέω με κάποια επιφύλαξη αυτό αλλά είμαστε σε καλύτερα στοιχεία σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Άρα βλέπουμε ότι στη χώρα μας υπάρχει πλέον κουλτούρα εμβολιασμού. Έχουμε καλά ποσοστά και στον Covid και στον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Θ. ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Σε σχέση με πέρυσι δηλαδή έχουμε παραγγείλει περισσότερα εμβόλια ή είναι τα περσινά;

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ:

Δεν έχω τα στοιχεία αυτά να σας δώσω ακριβώς τις παραγγελίες. Έτσι και αλλιώς είναι διαφορετική η παραγγελία των εμβολίων του αντιγριπικού σε σχέση με τον Covid. Ο Covid είναι η κεντρική προμήθεια Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι παραγγελίες του εμβολίου της γρίπης γίνονται από τις ιδιωτικές εταιρίες.

Αλλά υπάρχει επάρκεια και καλύπτεται σίγουρα όλος ο πληθυσμός, αυτό μπορώ να σας το διαβεβαιώσω.

Θ. ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Και δυο ερωτήσεις για την κυρία Πρόεδρο.

Κυρία Πρόεδρε, θα ζήσουμε με τον Covid για πολλά χρόνια ακόμα; Ή θα γίνει μια ενδημική γρίπη; Πολύ συζήτηση έχει γίνει και μελέτες για το κομμάτι της φυσικής ανοσίας. Ποια είναι η δική σας επιστημονική προσέγγιση; Δηλαδή τι γίνεται με τη φυσική ανοσία;

Απαντήστε σε αυτό και θα επανέλθω με τη δεύτερη ερώτηση, ευχαριστώ πολύ.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Ναι, και μου θυμίσατε ότι άφησα και μια αναπάντητη ερώτηση. Ότι υπολογίζουμε πάντα τη διάρκεια της φυσικής ανοσίας με τον προσδιορισμό των αντισωμάτων γιατί αυτό ακούτε συνέχεια, τα αντισώματα φθίνουν άρα δεν προστατευόμαστε αλλά μένει πάντα ένας όχι αστάθμητος παράγων αλλά σημαντικός που δεν είναι μετρήσιμος, το θέμα της κυτταρικής ανοσίας.

Τώρα, η επανειλημμένη έκθεση του οργανισμού σε διάφορα στελέχη αυτού του ιού οπωσδήποτε έχει δημιουργήσει μια καλή παρακαταθήκη για πιο μακρόχρονη προστασία από αυτή που λέμε τους τρεις και έξι μήνες.

Τώρα, το πόσο θα είναι, αν θα είναι ένας χρόνος, αυτό μένει να εκτιμηθεί με τις ανάλογες εργασίες και με την εμπειρία, φυσικά, που θα δούμε.

Τώρα το θέμα το ενδημικό το θέλουμε. Το θέλουμε και το λέγαμε εξ αρχής ότι αυτή θα είναι η πιο ευνοϊκή εξέλιξη, να μείνει μαζί μας, όπως και είναι ακόμα, ο κορωνοϊός…

Θ. ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Μας βοηθάει ο καιρός; Ο καιρός μας βοηθάει;

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Το πολύ να μας ενοχλεί αλλά να μην μας απειλεί.

Θ. ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Ο καιρός μας βοηθάει;

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Ο καιρός δεν βοηθάει για καμία από τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Για αυτό και συζητήσαμε και… τριδημίας και πολυδημίας θα έλεγα, διότι δεν είναι μόνο οι τρεις αναπνευστικοί που αναφερθήκαμε αλλά υπάρχει ένας κατάλογος αναπνευστικών ιών ο οποίος διευκολύνεται με τις συνθήκες τις χειμερινές, τους, τα κλειστά παράθυρα, την, την δημιουργία συμπτωμάτων τα οποία εκπέμπουν, εκτοξεύουνε σε απόσταση τα παθογόνα αίτια, τους κλειστούς χώρους και τα λοιπά.

Θ. ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Και μια δεύτερη ερώτηση. Η κοινωνία, όπως γνωρίζουμε όλοι, έχει κουραστεί. Έχει επέλθει μια τρομακτική κόπωση με τις ενισχυτικές δόσεις. Την τρίτη και την τέταρτη.

Και πολλοί έχουνε νοσήσει. Άλλοτε άλλοι ήπια, άλλοι πιο δυνατά. Ποια είναι η δική σας επιστημονική προσέγγιση; Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα που στέλνετε στους Έλληνες πολίτες; Τι να κάνουν;

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Υπάρχει και μια παροιμία, δεν είναι πολύ κομψή να την αναφέρω. Παρ’ όλα αυτά να πούμε ότι η κόπωση από τα εμβόλια δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Είναι, είναι παγκόσμιο.

Αλλά νομίζω ότι φτάνουμε στην πηγή και επομένως τα επικαιροποιημένα που, που συστήνουμε και που γίνονται παγκοσμίως ίσως να είναι το τελικό λιθαράκι σε αυτή την μακρά πορεία, με την ενόχληση και την ταλαιπωρία.

Πιστεύω, δηλαδή, ότι, ότι θα πρέπει όλοι να σκεφτούνε ότι είναι μια ενίσχυση της ανοσίας τους. Αυτό που είπα και στην αρχή. Και για ποιο λόγο ενίσχυση της ανοσίας; Για την σοβαρή πλευρά της λοίμωξης. Για την σοβαρή νόσηση και για τον θάνατο. Για αυτό χρειάζεται να κάνουμε μια προσπάθεια.

Αρθρογράφος