Covid19: Συνεχίζεται η διεθνής υποβάθμιση της Ελλάδας – Τί σημαίνουν οι “σιωπηλές αλλαγές” στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας

19 Αυγούστου 202013:59

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Τα ταξίδια από την Ισλανδία, την Ελλάδα, τη Μάλτα, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Κύπρο, το Σαν Μαρίνο και την Ιαπωνία προς τη Φινλανδία θα περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα από τις 24 Αυγούστου. Παράλληλα όσοι επιστρέφουν από τις χώρες αυτές θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα επί δύο εβδομάδες, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Οχισάλο.

Τον Ιούνιο η κυβέρνηση της Φινλανδίας είχε ορίσει ως προϋπόθεση για να θεωρείται μια χώρα ασφαλής προορισμός να μην καταγράφει περισσότερα από 8 με 10 κρούσματα covid-19 ανά 100.000 κατοίκους. 

Έκτοτε και σταδιακά αφαιρεί χώρες από τον κατάλογο των χωρών που θεωρούνται ασφαλείς προορισμοί λόγω του δεύτερου κύματος κορονοϊού που εξαπλώνεται.

Όπως βλέπουμε συνεχίζεται η υποβάθμιση της Ελλάδας διεθνώς, μετά την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας του State Department, την ένταξη στη λίστα υψηλού κινδύνου της Κύπρου, της Ιταλίας , ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για την Μ. Βρετανία.

Να υπενθυμίσουμε ότι με σχετικό ΦΕΚ στους υφυπουργούς Βασίλη Κοντοζαμάνη και Ζωή Ράπτη ανατίθενται αρμοδιότητες που ανήκαν στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια

Μεταξύ άλλων, στους υφυπουργούς περνάνε όλες τις αρμοδιότητες για τα νοσοκομεία, τις προσλήψεις όλου του προσωπικού, τους διορισμούς των Διοικητών των Νοσοκομείων αλλά και των Διοικητών των ΥΠΕ (Υγειονομικών Περιφερειών).

Επίσης, θα είναι επικεφαλής και του νέου Οργανισμού του ΟΔΙΠΥ που θα ελέγχει την ποιότητα των υπηρεσιών όλων των δημοσίων νοσοκομείων αλλά και των ιδιωτικών κλινικών.

fek_5

Επιπλέον προβληματισμό προκαλεί ο αυτόκλητος ρόλος τουΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής , καθώς στο λιμάνι του Πειραιά  θα διενεργούνται δειγματοληπτικές εξετάσεις για πιθανή λοίμωξη από κορονοϊό, από το μόνιμο κλιμάκιο γιατρών και νοσηλευτών της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, το οποίο θα παραμένει εκεί σε καθημερινή βάση υποκαθιστώντας καθ’αυτόν τον τρόπο τον ΕΟΔΥ και δείχνοντας ίσως το νέο μοντέλο για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του κορωνοιου.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τις εμφανείς οικονομικές επιπτώσεις και την επερχόμενη ύφεση οι συνθήκες που δημιουργούνται είναι εκρηκτικές για την ελληνική κοινωνία.

Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να δημουργήσει ένα πιο λειτουργικό κι αποτελεσματικό σχήμα αποφεύγοντας την επικοινωνιακή ήττα στο θέμα του κορωνοϊού στο οποίο είχαν επενδύσει κυβερνητικοί παράγοντες κι επικοινωνιακοί σύμβουλοι του Πρωθυπουργόυ.

 

Αρθρογράφος