Covid19: Σε Μακεδονία και Θράκη το 40% της διασποράς του ιού

26 Σεπτεμβρίου 202109:07

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

  • Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 25/9/2021 1.853 νέα κρούσματα και 16 θανάτους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 644.869 και των θυμάτων σε 14.655. Παραμένουν διασωληνωμένοι 333 συμπολίτες μας, ενώ 3.128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν ελεγχθεί συνολικά 6.570.927 κλινικά δείγματα PCR και 12.597.891 δείγματα Rapid Ag.• Νέες εξετάσεις κλινικών δειγμάτων: 14.231 μοριακές PCR & 171.559 Rapid Test Ag.• Αυτοεξετάσεις («self-tests»): Συνολικά έχουν δηλωθεί 37.122.395.  Επανεξετάστηκαν: 2.129.758 (5,73%).• Νέα κρούσματα: 1.853. Ανιχνεύθηκαν 14 “εισαγόμενα” (10 στις εισόδους της χώρας).
    Η θνητότητα επί των 644.869 αναγνωρισμένων κρουσμάτων είναι 2,27% (χωρίς μεταβολή) ενώ η θνησιμότητα στον πληθυσμό αυξήθηκε σε 136,7 θανάτους / 100.000 κατοίκους. Θνησιμότητα 1ου δεκαπενθημέρου Σεπτεμβρίου: 5,69/100.000 (+1,33). Ιάσεις/αναρρώσεις 602.797 (+2246), Ιάσεις/θάνατοι 41,13:1 (χωρίς μεταβολή) και «ενεργά κρούσματα» 27.417 (-448).
  • Ανησυχητική παραμένει η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η διασπορά του κορωνοϊού είναι μεγάλη, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ αρκετών νοσοκομείων αγγίζει το 100%.Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική Περιφερειακή Ενότητα με τριψήφιο μέσο όρο κρουσμάτων το τελευταίο επταήμερο στο 283,71.
    Σε Μακεδονία και Θράκη η διασπορά του ιού αγγίζει επίσης το 40%.Η ανησυχητική αυτή επιδημιολογική εικόνα οφείλεται αφενός στον αργό εμβολιαστικό ρυθμό στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία κυριαρχεί από χθες ολοκληρωτικά στην περιφέρεια Δ. Μακεδονίας. Καστοριά, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα βρίσκονται ήδη σε καθεστώς lockdown.
  • Καθώς οι μαθητές επιστρέφουν στις τάξεις το αμερικανικό CDC προτείνει μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και ο αερισμός των χώρων ώστε να μειώνεται η μετάδοση του ιού. Μια μελέτη που χρησιμοποιεί μοντέλα μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών έδειξε ότι η απόλυτη χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει τις μολύνσεις μεταξύ των μαθητών μεταξύ 26% και 78% και τα δυο τεστ την εβδομάδα μαζί με τις μάσκες κατά επιπλέον 50%.Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου το 44% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού θα αφορά παιδιά και μαθητές είπε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.Ο κ. Σαρηγιάννης αναφερόμενος στην σταθεροποίηση των κρουσμάτων, τόνισε πως σε αυτό συμβάλλουν ο μειωμένος ρυθμός εμβολιασμών έναντι του κορονοϊού, ο καλοκαιρινός καιρός των προηγούμενων εβδομάδων και ο υψηλός αριθμός των τεστ που γίνονται.Παράλληλα τόνισε πως ανησυχεί για το άνοιγμα των πανεπιστημίων, ειδικά σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας όπου υπάρχει αυξημένο επίπεδο διασποράς και σημαντική πίεση στο Σύστημα Υγείας, καθώς οι Σχολές ανοίγουν μόνο στην βάση του εμβολιασμού.Μάλιστα ανέφερε πως αν το ποσοστό των ανεμβολίαστων φοιτητών που υπάρχει, λειτουργήσει χωρίς την λήψη άλλων μέτρων προστασίας, αν έρθουν πολύ κοντά στα αμφιθέατρα ή στην ώρα των πειραμάτων, υπάρχει αυξημένος φόβος για διασπορά
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσαν οι 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας και Θράκης, στα νοσοκομεία τους νοσηλεύονται συνολικά 679 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ το σύνολο των νοσηλειών στη χώρα ήταν την Πέμπτη 2.044. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους τρεις ασθενείς με σοβαρή COVID-19 (33%) βρίσκεται σε κάποια νοσοκομειακή κλίνη της Β. ΕλλάδαςΕιδικότερα, στην 3η ΥΠΕ νοσηλεύονται 319 ασθενείς σε απλές κλίνες COVID (255 ανεμβολίαστοι ή 96,2%) και 53 σε ΜΕΘ (51 ανεμβολίαστοι) και, αντίστοιχα για την 4η ΥΠΕ 248 (198 ανεμβολίαστοι) και 59 (56 ανεμβολίαστοι ή 94,9%).
  • Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) μέχρι και την Πέμπτη, οι ΜΕΘ σε πέντε νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος έφτασαν στο 100%. Πρόκειται για τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, «Ιπποκράτειο», «Παπαγεωργίου», Πτολεμαΐδας και «Παπανικολάου». Οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ αριθμούνται σε μόλις 19.Στην υπόλοιπη χώρα πάντως η εικόνα είναι διαφορετική. Η πληρότητα στις ΜΕΘ το περασμένο 24ωρο έχει μειωθεί στο 66,60% όταν τρεις εβδομάδες πριν ήταν στο 76%, οι διασωληνωμένοι παραμένουν στους 331 και οι θάνατοι σήμερα ανήλθαν σε 33.
  • Όσον αφορά στους εμβολιασμούς, οι πλήρως εμβολιασμένοι αγγίζουν τους 6.032.446 και 6.409.527 έχουν λάβει μία δόση, συνεπώς 377.081 περίπου αναμένουν τη δεύτερη.Όμως αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι ότι παρατηρείται μια χαλαρότητα της κοινωνίας απέναντι στον ιό, κάτι που αντικατοπτρίζεται στο ρυθμό των εμβολιασμών. Την Παρασκευή 24/9/2021 πραγματοποιήθηκαν 27.978 εμβολιασμοί. Αντίστοιχα, μόλις το 7,5% περίπου ή 21.252 δικαιούχοι τρίτης δόσης εμβολίου από τους 285.000 περίπου που έλαβαν το sms έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση εμβολίου. ήμερα το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του ελληνικού πληθυσμού είναι περίπου 56-57% (πλήρως εμβολιασμένοι).
  • Αν το επίπεδο εμβολιασμού για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας πρέπει να είναι στο 80-85% του πληθυσμού (10.720.000 κάτοικοι το 2019) τότε απαιτούνται επιπλέον 3-3,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και σε αυτούς να προστεθεί ο αριθμός όσων αποκτήσουν ανοσία από νόσηση.
  • Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, κυριαρχεί σχεδόν πλήρως η μετάλλαξη «Delta» αλλά με μικρότερο ποσοστό από την προηγούμενη εβδομάδα (91,74% έναντι 99,74%) των νέο-απομονωθέντων στελεχών. Η βιολογική συμπεριφορά του ίδιου του ιού SARS-COV-2 παραμένει απρόβλεπτη. Προς το παρόν η κλινική βαρύτητα της επιδημικής έξαρσης δεν δείχνει ιδιαίτερα αυξημένη και μέχρι τώρα εμφανίζεται ως πιο ήπια από τις προηγούμενες (δηλαδή περισσότερα κρούσματα με λιγότερες διασωληνώσεις και θανάτους). Αυτό με κανένα τρόπο δεν σημαίνει πως η συνδρομή Covid19 έπαψε να είναι σοβαρή και θανατηφόρα. Αν και ποσοστιαία οι θάνατοι είναι μειωμένοι, ο πολύ μεγάλος αριθμός μολυσμένων οδηγεί τελικά σε αυξημένο απόλυτο αριθμό θανάτων.
  • Αν και εφόσον η μολυσματικότητα και η διάδοση της επιδημίας υπερβεί την ανασχετική επίδραση των εμβολίων, τότε θα δούμε νέα μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων με ότι αυτό συνεπάγεται. Αντίθετα, αν οι εμβολιασμοί προχωρήσουν πιθανότατα θα δούμε προοδευτική μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων.
    Παραμένει επιτακτική η ανάγκη την αυστηρή εφαρμογή των ατομικών προληπτικών και προστατευτικών μέτρων, ιδίως στους κλειστούς χώρους και σε συνωστισμό: Αποστάσεις – Μάσκες σωστά φορεμένες (με τη μύτη καλυμμένη) – Τακτικό πλύσιμο χεριών.
  • Και οι εμβολιασμένοι πρέπει να φορούν μάσκα εφόσον αναγκάζονται να έρχονται σε συγχρωτισμό με μη εμβολιασμένους, ακόμα και αν έχουν κάνει τεστ. Ο αναγκαστικός συγχρωτισμός εμβολιασμένων με μη εμβολιασμένους σε διάφορους κλειστούς, αλλά και ανοικτούς χώρους αν υπάρχει πυκνή συνάθροιση, είναι τεράστιο επιδημιολογικό λάθος, γιατί μειώνει την αξία του εμβολιασμού επειδή ευνοεί τη διάδοση μεγάλου ιικού φορτίου. Ένας εμβολιασμένος μπορεί να αντέξει μια κάποια ποσότητα ιικού φορτίου και να μη μολυνθεί, αλλά αν δεχθεί χωρίς προφυλάξεις μεγάλο φορτίο ιού θα νοσήσει και αυτός. Αυτές οι καταστάσεις πυκνού συγχρωτισμού με αυξημένο φορτίο ιού ευνοούν και τις μεταλλάξεις, γιατί όσο πιο πολύ πολλαπλασιάζεται και μεταδίδεται ο ιός τόσο αυξάνονται και οι μεταλλάξεις με όσες συνέπειες αυτό έχει.
    Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, αυτό και τα επόμενα κύματα της πανδημίας θα είναι (όσον αφορά τουλάχιστον στις νοσηλείες και στη σοβαρή νόσο) η «πανδημία των … ανεμβολίαστων».
  • Τέλος, θα περιμένουμε να δούμε τελικά τι αποτελέσματα θα έχει η αναστολή εργασίας όσων υγειονομικών τελικά δεν εμβολιάστηκαν.Συνολικά στην υγεία έχουν βγει σε αναστολή 3.000 άτομα ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ ένα 10-15% μπορεί να μείνει ανεμβολίαστο μέχρι τέλους. «Ο φόβος είναι να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα εργαζομένων».Ελλείψεις καταγράφονται σε κρίσιμες θέσεις, όπως ΜΕΘ, αλλά και τμήματα που εξυπηρετούν καρκινοπαθείς. Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), το 11,4% των Ελλήνων υγειονομικών δεν έχουν λάβει ούτε μία δόση του εμβολίου.Το κενό έχει γίνει έντονο σε ΜΕΘ της Μακεδονίας, όπου η πληρότητα βρίσκεται στο 100%, με το σύνολο σχεδόν των νοσηλευόμενων να είναι ανεμβολίαστοι. Στο Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης έχει απορρυθμιστεί το ογκολογικό τμήμα, λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ έπαψε να λειτουργεί το κυτταρολογικό εργαστήριο, το οποίο εξυπηρετεί ογκολογικά περιστατικά. Η μοναδική κυτταρολόγος είναι σε αναστολή εργασίας.Σε αναστολή εργασίας είναι και μία από τις τρεις νοσηλεύτριες στο φαρμακείο του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται δυσλειτουργίες με την προετοιμασία των χημειοθεραπευτικών σχημάτων. Οι άλλες δύο νοσηλεύτριες βγαίνουν στη σύνταξη τον επόμενο μήνα! Στο τμήμα, προσέρχονται καθημερινά περίπου 50 ασθενείς.Η κάλυψη των κενών είναι δύσκολη και με μετακινήσεις προσωπικού, καθώς βρίσκονται συνολικά σε αναστολή 44 νοσηλευτές.
  • Σε αναστολή οδηγήθηκαν 92 εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης οι οποίοι δεν εμβολιάστηκαν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους στον χώρο της Υγείας, κατ’ εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους υγειονομικούς.Σύμφωνα με το Open, πρόκειται για το 14% των εργαζομένων του ΓΝΞ το οποίο μεταφράζεται σε 5 γιατρούς, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Η απομάκρυνση των εν λόγω εργαζομένων έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το Νοσοκομείο που αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης.ην ίδια ώρα 96 υγειονομικοί στο νοσοκομείο της Δράμας έχουν τεθεί σε αναστολή, χωρίς να υπολογίζονται όσοι λείπουν σε άδειες, και κάποιοι εξ αυτών θα τεθούν σε αναστολή επειδή είναι ανεμβολίαστοι. Πρόκειται για ένα ποσοστό 18% στο σύνολο των εργαζομένων. Πενήντα ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» τέθηκαν από χθες σε αναστολή εργασίας σε σύνολο 582 εργαζομένων. Ανάμεσά τους πέντε (4) γιατροί και είκοσι πέντε (25) νοσηλευτές και νοσηλεύτριες.Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής, του κου Γιώργου Πατλάκα το 92% του υγειονομικού προσωπικού είναι εμβολιασμένοι και το υπόλοιπο 8% είναι ανεμβολίαστοι.
  • Την επιθυμία ύπαρξης καλύτερης συνεργασίας με τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ΑΜΘ Κώστας Βενετίδης μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας.Ο κ .Βενετίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα θέματα που θα έθετε υπόψη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα καλύτερος σχεδιασμός μια καλύτερη ενημέρωση κάτι που δεν γινότανε από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.«Μόνο σε περιόδους έξαρσης ή κάποιων έκτακτων γεγονότων μας φώναζαν για βοήθεια.» δήλωσε με έμφαση. «Η ενημέρωση ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Μετά από οχλήσεις μας υπήρξε μια σχετική ενημέρωση στον Γενικό διευθυντή Δημόσιας Υγείας όπου και μείς μπορούσαμε να αξιολογήσουμε και να δώσουμε λύσεις»Ο κ. Βενετίδης πρότεινε να εφαρμόσουν το μοντέλο σχεδιασμού της Ξάνθης στις αρχές της πανδημίας όπου η συνεργασία Περιφέρειας, Δήμου, Υπουργείου και Πολιτικής προστασίας απέδωσε καρπούς.

Αρθρογράφος