Χρυσά δωράκια σε μεγαλοστελέχη της εφορίας…

12 Αυγούστου 201311:30

«Λαβράκια» σε 10 ανώτερα στελέχη του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού έχουν προκύψει από τους ελέγχους που έχει διενεργήσει μέχρι τώρα η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, σε μία λίστα 150 προσώπων που εξετάζεται αυτή την περίοδο από την αρμόδια υπηρεσία, διαπιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 10 ατόμων, είτε υψηλά χρηματικά ποσά τα οποία δεν δικαιολογούνται με βάση τους μισθούς που αμείβονταν τα συγκεκριμένα στελέχη, είτε συχνές κινήσεις σημαντικών κεφαλαίων, οι οποίες χαρακτηρίζονται σε πρώτη φάση τουλάχιστον… «ύποπτες». Υπάρχουν δηλαδή ορισμένες πρώτες ενδείξεις οι οποίες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της… διαφθοράς και του παράνομου πλουτισμού για τα συγκεκριμένα στελέχη.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, από τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τον περασμένο Μάρτιο, έβγαλε απόφαση με βάση την οποία θα ελέγχονταν τα πόθεν έσχες ανώτερων στελεχών από τις εφορίες, τα τελωνεία αλλά και το ΣΔΟΕ, με στόχο να εντοπιστούν περιπτώσεις διαφθοράς και παράνομου πλουτισμού στον φοροελεγκτικό μηχανισμό, εκδηλώθηκε μια περίεργη… κινητικότητα από κάποιους υπαλλήλους των υπηρεσιών αυτών. Αλλα στελέχη υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, ενώ άλλα έσπευσαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση, προκειμένου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να αποφύγουν τον έλεγχο.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ακόμη ότι τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε συνήθη… «τακτική» από κάποια υψηλόβαθμα στελέχη του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού να προχωρούν σε συμπληρωματικές δηλώσεις (μετά την υποβολή της δήλωσης φόρου εισοδήματος), αναφέροντας κάποια εισοδήματα που είχαν «ξεχάσει» να δηλώσουν αρχικά. Υπογραμμίζεται ωστόσο με έμφαση ότι, ακόμη και αυτοί που αποχώρησαν από τις υπηρεσίες αυτές τους τελευταίους μήνες, δεν πρόκειται να αποφύγουν τους ελέγχους.

Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Παρασκευή ο κ. Στουρνάρας ζήτησε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών 436 στελεχών του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Για τον λόγο αυτόν μάλιστα απέστειλε σχετική επιστολή προς τους προέδρους της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Γιώργο Ζανιά και της Ενωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος Νικόλαο Μυρτάκη, με την οποία ζητά την «κατά προτεραιότητα απάντηση των τραπεζών στα έγγραφα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία αφορούν τη χορήγηση στοιχείων 436 προσώπων που ελέγχονται».

Στην επιστολή προστίθεται πως πρωταρχικός στόχος της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων είναι η αυτοκάθαρση του υπουργείου και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στη Διοίκηση. Σημειώνεται ότι πρόκειται στη πλειονότητά τους για ελέγχους σε υπαλλήλους που έχουν διευθυντικές θέσεις ευθύνης και οι οποίοι προβλέπονται στον προγραμματισμό δράσης του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές, αλλά όχι όλες οι τράπεζες, έχουν ήδη στείλει στοιχεία προς την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, ωστόσο το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανταποκριθούν και οι υπόλοιπες στο αίτημα του κ. Στουρνάρα.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι το πρώτο «σήμα» για εξονυχιστικούς ελέγχους σε υπαλλήλους του υπουργείου είχε στείλει ο υπουργός Οικονομικών στις αρχές Μαρτίου ζητώντας να ελεγχθεί το πόθεν έσχες ανώτερων στελεχών εφοριών, τελωνείων και του ΣΔΟΕ. Στην πορεία ο αριθμός των ελεγχόμενων αυξήθηκε καθώς η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων διαπίστωσε ότι υπάλληλοι του υπουργείου είχαν αποστείλει εμβάσματα στο εξωτερικό.

Ποιους αφορούν οι έλεγχοι
Ως κριτήρια για τον προσδιορισμό της κατηγορίας των υπαλλήλων, στους οποίους πραγματοποιούνται οι έλεγχοι του «πόθεν έσχες», καθορίζονται η άσκηση καθηκόντων ελεγκτικής διαδικασίας, η θέση ευθύνης, ο χρόνος άσκησης καθηκόντων και οι υπηρεσίες άσκησης των καθηκόντων αυτών. Ειδικότερα, οι υπό εξέλιξη έλεγχοι γίνονται σε όσους:

Ασκούν ή έχουν ασκήσει κατά την τελευταία τριετία τα καθήκοντα του προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης ή τμήματος στις οργανικές μονάδες που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στην Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Ασκούν τα καθήκοντα ελεγκτή στις περιφερειακές Διευθύνσεις των παραπάνω υπηρεσιών τουλάχιστον για δύο έτη.

Οι έλεγχοι περιουσιακών στοιχείων διενεργούνται σε βάθος δεκαετίας και αφορούν τις μεταβολές της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων για την περίοδο 2003-2012. Εκτός από τις καταθέσεις, περνούν ακόμη από «κόσκινο» ακίνητα, τραπεζικές θυρίδες, καθώς και αγορές πολυτελών αγαθών (αυτοκινήτων, σκαφών κ.ά.) και μετοχών.

Οι έλεγχοι του «πόθεν έσχες» διενεργούνται κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με εμπιστευτικό πρόγραμμα που υποβάλλει η αρμόδια υπηρεσία στον υπουργό. Παράλληλα, ελέγχονται κατά προτεραιότητα οι υπηρεσίες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο πλαίσιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Οποιοι από τους ελεγχόμενους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το πόθεν έσχες, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές και πειθαρχικές διώξεις.

Καταθέτες εξωτερικού

Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα τον περασμένο Μάρτιο να προχωρήσει σε έλεγχο του πόθεν έσχες για τα στελέχη του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού ήρθε λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, σύμφωνα με την οποία, με εντολή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, ελέγχθηκαν και εντοπίστηκαν 130 υπάλληλοι του υπουργείου που έβγαζαν χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού με εμβάσματα.

Πηγή : econ-e.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr