Χωρίς ελληνικές προτάσεις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup

7 Ιουλίου 201517:20

Η συνεδρίαση του Eurogroup διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης η ελληνική πλευρά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσήλθε στο Eurogroup χωρίς να έχει νέες γραπτές προτάσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τόσο από ελληνικές όσο και από ευρωπαϊκές πηγές, η Αθήνα δεν προσήλθε με νέες προτάσεις στη συνεδρίαση, καθώς αυτές ενδέχεται να παρουσιαστούν την Τετάρτη.

Αυτό έγραψε και ο ανταποκριτής των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ: «Σύμφωνα και με τρίτη ευρωπαϊκή πηγή, οι προτάσεις θα κατατεθούν την Τετάρτη».

O ίδιος έγραψε επίσης ότι η νέα ελληνική πρόταση θα κατατεθεί στους θεσμούς εν όψει της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup και ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν πρόκειται να παραμείνουν στις Βρυξέλλες απόψε.

O Σπίγκελ με νεότερο Tweet έγραψε ότι οι προτάσεις παρουσιάστηκαν προφορικά και ότι την Τετάρτη θα κατατεθούν γραπτά.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά προσήλθε στο Eurogroup με την πρόταση του τελευταίου Eurogroup, το οποίο είχε ολοκληρωθεί χωρίς την παρουσία του τέως ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη.

Περιμένουμε τις αντιδράσεις των ευρωπαίων υπουργών επί των προτάσεων που δεν συζητήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, όπως μετέδωσε το Mega.

Χωρίς προτάσεις προσήλθε στο σημερινό Eurogroup η ελληνική αντιπροσωπεία. Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι η Αθήνα θα υποβάλει αιτήματα και προτάσεις την Τετάρτη, μέσω επιστολής την οποία θα στείλει στους θεσμούς.

Οταν οι ελληνικές προτάσεις φτάσουν στα χέρια των θεσμών, τότε αυτοί θα προχωρήσουν στην αξιολόγησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναμένεται συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ πριν την αποψινή Σύνοδο Κορυφής.

Αντιθέτως, κύκλοι της κυβέρνησης διαψεύδουν, επί του παρόντος ανεπίσημα, ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει να παρουσιάσει μία, τρόπον τινά, οριστική και ολοκληρωμένη πρόταση. Διευκρινίζουν, μάλιστα, ότι η ελληνική πρόταση είναι μια επικαιροποιημένη και βελτιωμένη εκδοχή του σχεδίου συμφωνίας που είχε προτείνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λίγα 24ωρα πριν από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει δημοψήφισμα.

Στο πλαίσιο αυτής της, σημερινής όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές, πρότασης, η ελληνική κυβέρνηση ζητά την επαναχρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος και της εθνικής οικονομίας μέσω του ESM και σύμφωνα με το άρθρο 13 της ιδρυτικής του συνθήκης.

Αρθρογράφος