Business as usual….

28 Νοεμβρίου 202316:10

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η στάση του κ.Ρίσι Σουνάκ δεν είναι τυχαία και συνδέεται και με τις ε/τ σχέσεις, σύμφωνα με τις ενδείξεις και τις αναλυτικές προσεγγίσεις.

Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη λόγω των Γλυπτών του Παρθενώνα – «Εκφράζω την ενόχλησή μου» λέει ο πρωθυπουργός

Είναι ένα πολύ καλό και σκληρό μάθημα για την ελληνική διπλωματία που θα ώφειλε να ειχε προβλέψει αυτή την εξέλιξη εάν κι εφόσον υπήρχε η σχετική ενημέρωση από αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς της Κοινότητας Πληροφοριών.

Μία παράλληλη κι άμεσα συνδεόμενη εξέλιξη αφορά στον διορισμό του πρώην Πρωθυπουργού κ. Ντ. Κάμερον στην θέση του νυν ΥΠΕΞ Μ. Βρετανίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέλαβε καθήκοντα ως επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, μετακίνησε τον Τζέιμς Κλέβερλι στο υπουργείο Εσωτερικών μετά την απομάκρυνση της Σουέλα Μπρέιβερμαν για τις επικρίσεις σχετικά με τον τρόπο που η αστυνομία του Λονδίνου χειριζόταν τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έφτασε στη Μέση Ανατολή, στην πρώτη του επίσκεψή του στην περιοχή έπειτα από την επιστροφή του στην κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.

Μία δεύτερη εξίσου εξέλιξη , αφορά στο γεγονός οτι η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ  συνομιλίες για το θέμα αυτό με τον Βρετανό ομόλογό του Γκραντ Σαπς, όπως επίσης και για την προμήθεια φρεγατώνtype23 και ανταλλαγή στρατιωτικής τεχνολογίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία, συμφώνησαν την Πέμπτη 23/11να συνεργαστούν πιο στενά «για να βοηθήσουν στην επίτευξη μεγαλύτερης σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας και στα δύο έθνη», όπως ανακοίνωσε το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Το Σχέδιο υπογράφηκε για μια στενότερη αμυντική σχέση μεταξύ των δύο εθνών.

Το Σύμφωνο προβλέπει στενότερη συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, τον εντοπισμό πιθανών κοινών εκπαιδευτικών ασκήσεων στη Μεσόγειο και την εξερεύνηση υποστήριξης ασφαλείας γύρω από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αναφέρει το ανακοινωθέν.

Όσο για τον Ντέηβιντ Κάμερον θυμόμαστε πολύ καλά την στάση του στο (τότε) Μακεδονικό  αλλα και τις δηλώσεις του στην τότε πρώην ΠΓΔΜ που μας είπε ότι «From now on I will call our esteemed EU partner the Former Ottoman Possession of Greece (FOPOG)»

Και ως Πρωθυπουργός ο κ. Ντ. Κάμερον ήταν ιδιαίτερος φιλικός και υποστηρικτικός για τον νεο-ισλαμιστή (τότε) Ρ.Τ. Ερντογάν..

Αρθρογράφος