Διάσημη σπεσιαλιτέ (ψαρόσουπα) από τη Μασαλία. Παρασκευάζεται από ευρεία ποικιλία ψαριών και οστρακόδερμων, και αρωματίζεται με σαφράν.
Υλικά για 6 άτομα
Προετοιμασία 20 λεπτά
Μαγείρεμα 50 λεπτά
Υλικά
-2 κιλά ψάρια + 1 κιλό γαρίδες και μύδια (ή 3 κιλά φιλέτα διάφορων ψαριών)
Για τον ζωμό ψαριού
-τα κεφάλια των ψαριών και τα κελύφη των θαλασσινών
-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
-1 πράσο χοντροκομμένο
-1 φινόκιο ψιλοκομμένο
-1 φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό
-1 φλούδα πορτοκαλιού αποξηραμένη
-1 δαφνόφυλλο
-10 κόκκους πιπεριού, αλάτι
Για τη σούπα
-τα φιλέτα των ψαριών και τις γαρίδες (αν βάλετε)
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-1 φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό
-1 ντομάτα φρέσκια στον τρίφτη
-1 πρέζα σαφράν
-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-6 πατάτες βρασμένες
Για τη σάλτσα rouille
-1 πιπερίτσα καυτερή ξερή
-4 σκελίδες σκόρδο
-1 κουτ. σούπας φρυγανιά
-2 κρόκους αβγού
-1/2 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
-αλάτι
Eκτέλεση
Ετοιμάζουμε τον ζωμό: Σοτάρουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το κρεμμύδι και το πράσο σε 2-3 κουταλιές λάδι μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το φινόκιο, το κρασί, τη φλούδα πορτοκαλιού, τη δάφνη, τα κεφάλια και τα κόκαλα των ψαριών, τα κελύφη από γαρίδες, μύδια κ.λπ. Σκεπάζουμε με νερό, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά. Βγάζουμε τα μεγάλα κόκαλα με τρυπητή κουτάλα και σουρώνουμε το ζουμί με ψιλή σήτα, πιέζοντας τα υλικά να βγάλουν τους χυμούς τους. Ετοιμάζουμε τη σούπα: Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε 4 κουταλιές ελαιόλαδο. Μόλις μαραθεί, προσθέτουμε το σκόρδο, αφήνουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε το κρασί, την ντομάτα, το σαφράν και την πιπερίτσα. Προσθέτουμε και τον ζωμό και βράζουμε 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τις πατάτες και τα ψαρικά, αρχίζοντας από τα μεγαλύτερα κομμάτια που θα χρειαστεί να βράσουν περισσότερο. Προσέξτε να μην παραβράσουν. Μόλις σφίξουν ελαφρά, είναι έτοιμα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα διατηρούμε ζεστά. Αν το ζουμί είναι πολύ πυκνό, προσθέτουμε λίγο νερό και ελέγχουμε το αλάτι. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα rouille: Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα μαζί τα υλικά εκτός από το λάδι. Οταν γίνουν μια λεία πάστα, προσθέτουμε λίγο λίγο το λάδι. Για το σερβίρισμα: βάζουμε από μια φέτα φρυγανισμένο ψωμί τριμμένη με μία σκελίδα σκόρδο σε βαθύ πιάτο και περιχύνουμε με το ζουμί της σούπας. Συνοδεύουμε με τα ψαρικά και τις πατάτες σε μια πιατέλα. Σερβίρουμε τη σάλτσα rouille χωριστά, με ένα μπολάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο για να προσθέσει όσο θέλει καθένας στο πιάτο του.
Πηγή: thecookbook.gr
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;