Απάντηση Κώστα Κούτρα για το συνέδριο FUEN στην Κομοτηνή

16 Μαΐου 201518:47

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη διοργάνωση συνεδρίου της Federal Union of European Nationalities (FUEN) στην Κομοτηνή, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, δήλωσε τα εξής:

«Καταρχάς, και μόνο η ανεμπόδιστη και απρόσκοπτη πραγματοποίηση του εν λόγω Συνεδρίου αποτελεί αναμφισβήτητη απόδειξη ότι στην Ελλάδα υπάρχει πλήρης ελευθερία έκφρασης και γίνονται απολύτως σεβαστά τα δικαιώματα του συνέρχεσθαι, και του συνεταιρίζεσθαι όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκευτικής ταυτότητας, όπως άλλωστε προβλέπει το Ελληνικό Σύνταγμα.

Όσον αφορά στην ημερήσια διάταξη του συνεδρίου αλλά και σε αιτιάσεις που φέρονται να διατυπώνονται σε προς υιοθέτηση σχέδιο ψηφίσματος έχω να αναφέρω τα εξής:

Η Ελληνική Πολιτεία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες όλων των πολιτών ανεξαιρέτως, διασφαλίζοντας για τα μέλη της μειονότητας καθεστώς πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας.

Η Ελλάδα εφαρμόζει πιστά τις προβλέψεις της συνθήκης της Λωζάννης και του διεθνούς δικαίου γενικότερα, σεβόμενη τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και πολιτιστικές καταβολές και των τριών συνιστωσών της Μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Σε αντίθεση με τα μέλη της ελληνορθόδοξης μειονότητας της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου που εξωθήθηκαν υπό επώδυνες συνθήκες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης όχι μόνο ευημερεί αλλά και εκπροσωπείται από τρεις βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, μία δυνατότητα την οποία στερούνται πολλά από τα μέλη της FUEN.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα εισήγαγε σειρά σύγχρονων νομοθετημάτων που αποσκοπούν στη βελτίωση της εκπαίδευσης των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας. Βούληση της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν και να ενδυναμωθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην καλύτερη ενσωμάτωση της μειονότητας.

Οι θρησκευτικές ελευθερίες της μουσουλμανικής μειονότητας γίνονται απόλυτα σεβαστές. Ας αναλογιστούμε απλά ότι η Θράκη είναι η μόνη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου ισχύει και το Ισλαμικό Ιερό Δίκαιο. Η εφαρμογή της Σαρία αποτελεί και το λόγο για τον οποίο η Ελληνική Πολιτεία συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής των Μουφτήδων της Θράκης, αφού αυτοί, πέρα από τα θρησκευτικά καθήκοντά τους, έχουν και δικαστικές εξουσίες, διαδικασία που ακολουθείται, εξάλλου, και στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες.

Όσον αφορά, τέλος, την προστασία της οθωμανικής κληρονομιάς, θέμα το οποίο περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του συνεδρίου, σημειώνω ότι, ακόμα και υπό ιδιαίτερα δυσχερείς σημερινές οικονομικές συνθήκες, η Ελλάδα συνεχίζει να χρηματοδοτεί, όπως και στο παρελθόν, την ανάδειξη και προστασία των μουσουλμανικών και οθωμανικών μνημείων όχι μόνο στη Θράκη, αλλά σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Ελπίζουμε, τα μέλη της FUEN να εξασφαλίσουν την ισότιμη εκπροσώπηση και των τριών συνιστωσών της μουσουλμανικής μειονότητας τόσο στο συνέδριο όσο και στην οργάνωσή τους και αυτό το στοιχείο να λαμβάνεται εφεξής υπόψη από φίλες χώρες που σπεύδουν αβίαστα να χρηματοδοτήσουν τέτοιου είδους δραστηριότητες».

Αρθρογράφος