Άνοιξε η πλατφόρμα για υποβολή προτάσεων στο «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022»

18 Ιανουαρίου 202208:15

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022», αφιερωμένο εφέτος στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι προτάσεις θα υποβληθούν μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων (https://drasis.culture.gr/index.php/allofgreeceoneculture-gno) έως και την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022. Η ανοιχτή πρόσκληση που απευθύνει το υπουργείο Πολιτισμού απευθύνεται σε πολιτιστικούς φορείς που λειτουργούν με τη μορφή Αστικών μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών (ΑΜΚΕ) και οι προτάσεις θα επιλεγούν από Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του υπουργείου Πολιτισμού έως και τις 11/02/2022.

Το πρόγραμμα και οι δράσεις που θα προκύψουν από τις επιλεγμένες προτάσεις θα είναι εφέτος αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και οι συμμετέχοντες καλούνται να διερευνήσουν, μέσω των προτάσεών τους, ολόκληρο το φάσμα των επιδράσεων του ιστορικού πλέγματος του 1922 στα πεδία της ζωής, της σκέψης και του πολιτισμού, καθώς και τις άνευ προηγουμένου ωσμώσεις και μετατοπίσεις που έθεσε σε λειτουργία.

Την διοικητική και οργανωτική ευθύνη του προγράμματος για το 2022 θα αναλάβει και πάλι η Εθνική Λυρική Σκηνή, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.

Κάθε πρόταση που θα κατατεθεί πρέπει να συνδυάζει τουλάχιστον δύο από τους έξι τομείς ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού: όλα τα είδη μουσικής, θεάτρου, χορού, μουσικού θεάτρου (προαπαιτούμενο η πρωτότυπη μουσική), όλα τα είδη εικαστικών τεχνών, η έκθεση μπορεί να καλύπτει και ολόκληρη την περίοδο λειτουργίας του προγράμματος, ενώ η δεύτερη απαραίτητη τέχνη θα παρουσιάζεται μέχρι δύο φορές. Και επίσης περιλαμβάνονται παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους.

«Η Αττική δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα του θεσμού για το 2021. Ωστόσο, ΑΜΚΕ με έδρα την Αττική μπορούν να υποβάλλουν πρόταση. Για τη μεγαλύτερη ωφέλεια και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, μετά από την επιλογή των αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και μνημείων από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, προβλέπεται συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (Δήμους, Περιφέρειες, ΔΗΠΕΘΕ, τοπικά Φεστιβάλ κ.ο.κ.), για την υλοποίηση των εκδηλώσεων. Το πλαίσιο της συνεργασίας αυτής θα καθοριστεί από το ΥΠΠΟΑ και την ΕΛΣ» επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Αναλυτικότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Επέτειος Μνήμης – 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή» στην ιστοσελίδα www.culture.gov.gr

 

Αρθρογράφος