Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τους μετανάστες στη Θρακη- Ελλιπής εως ανύπαρκτος ο σχεδιασμός της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ

6 Ιουνίου 201909:04

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η ανεξέλεγκτη -πλέον- (λαθρο)μετανάστευση αποτελεί μία ακόμη απειλή για την εσωτερική συνοχή της Ελληνικής Θράκης , οι κάτοικοι της οποίας έρχονται αντιμέτωποι σε καθημερινή βάση με εκατοντάδες νεαρούς μετανάστες που διασχίζουν ανενόχλητοι απο τον Έβρο τα ελληνοτουρκικά σύνορα και πεζή να κατευθύνονται στην ενδοχώρα, με την ΕΛ.ΑΣ να ειναι παντελώς απούσα, ή να παρακολουθεί απλώς όπως δείχνει και βίντεο που αναρτήθηκε από τοπική ιστοσελιδα, με συνέπεια να αυξάνεται το αίσθημα ανασφάλειας του πολίτη.

Το συγκεκριμένο πρόσφατο συμβάν δεν αποτελεί παρά συνέχεια μια μάλλον παγιωμένης κατάστασης. Υπενθυμίζεται οτι τον Οκτώβριο του 2018, εκατοντάδες μετανάστες είχαν προβεί σε αποκλεισμό της οδικής αρτηρίας έξω από στρατόπεδο στην Καβυλη του Νομού Έβρου, ενώ νωρίτερα δεκάδες ανενόχλητοι μετανάστες είχαν μεταβεί στην Ορεστιάδα, σε οικία αξιωματούχου της Frondex, χτυπώντας τα κουδούνια της οικίας του.

Κοινός παρανομαστής σε όλα τα ανωτέρω περιστατικά ήταν η παντελής απουσία δυναμεων ασφαλείας, με την τοπική ηγεσία της ΕΛΑΣ στη Θράκη να παρακολουθεί αδιάφορη ή αμήχανη τα τεκταινόμενα και να επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επικαλούμενη-γενικώς και αορίστως- λειψανδρία, ενώ από την άλλη επαίρεται για την “επιτυχία” των προγραμμάτων αστυνόμευσης ΠΕΡΣΕΑΣ και ΑΣΠΙΔΑ.

Ωστόσο, στους αστυνομικούς κύκλους της Θράκης, αποτελεί κοινό μυστικό ότι τα Τμήματα Συνοριακης Φυλαξης υπολειτουργουν, όντας στελεχωμένα με το ήμισυ της προβλεπόμενης οργανικής τους δύναμης, καθόσον, με διαταγές του τοπικού υποστρατηγου, έχουν εγκριθεί δεκάδες αποσπάσεις των πρώην συνοριοφυλακων και νυν αστυφυλακων, σε διάφορες επιτελικες – “βυσματικες” θέσεις, με αποτέλεσμα οι εναπομειναντες αστυνομικοί των Συνοριακων Τμημάτων , πάρα τις φιλότιμες προσπάθειες και ενίοτε την αυτοθυσία τους, να μην δύνανται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αποτελεσματικά.

Ερωτηματικά λειτουργεί η απουσία επιτελικών στελεχών της ΕΥΠ σε κρίσιμες συσκέψεις και συναντήσεις για το μεταναστευτικό και την ασφάλεια συνόρων σε Έβρο και Κομοτηνή, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ, αντιμετωπίζοντας πληθώρα απειλών, όπως η λαθρομετανάστευση, οι επιδημίες και το οργανωμένο έγκλημα, που αποτελούν μά στιγα στον 21ο αιώνα.

Αυτό ενισχύει τις φήμες για τα υπολειτουργούντα ακριτικά κλιμάκια της Υπηρεσίας παρά τις διακηρύξεις της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον σχεδιασμό ενός βασικού πυλώνα της αντεγκληματικής πολιτικής της χώρας, με την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα (εθνικό, περιφερειακό, τοπικό) και την υιοθέτηση ενός προβλεπτικού μοντέλου αστυνόμευσης (intelligence – led policing), που βασίζεται στην επεξεργασμένη πληροφορία (intelligence), έτσι ώστε η λειτουργία του Σώματος να έχει κυρίως προβλεπτικό – προληπτικό χαρακτήρα και δευτερευόντως κατασταλτικό»

Επιπροσθέτως, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στο επιθυμητό επίπεδο ασφαλείας και παρουσιάζεται ως νωθρή, ανεπαρκής και βαριεστημένη να μετουσιώσει τα σχέδια ασφαλείας… επί χάρτου, ακόμη και στην Βουλή των Ελλήνων.

Η Ελληνική Αστυνομία, εμφανίζεται ανήμπορη αριθμητικά (1-2 αστυνομικοί ανά στόχο) να καλύψει τους περίπου 1500 στόχους αναρχικών και Ρουβίκωνα στην Αθήνα καθώς και άλλους πιθανούς τόπους εκδήλωσης ακραίων ενεργειών, παρεμβάσεων και επιθέσεων, από αντιεξουσιαστές ή και άτομα ακροδεξιών τάσεων.

Το κρίσιμο ερώτημα βεβαίως εντοπίζεται στο εάν η ηγεσία της ΕΛΑΣ έχει ακριβή εικόνα του μεγέθους των διαφόρων απειλών ασφαλείας (και του φαινομένου της παράτυπης μετανάστευσης συμπεριλαμβανομένου) και όχι να υλοποιεί σχεδιασμούς σε εικονική πραγματικότητα και αλλοιωμένα στοιχεία, τα οποία όπως αποδεικνύεται από διάφορα δημοσιεύματα είναι πλέον παγιωμενη πρακτική στην ΕΛΑΣ.

Αυτή η κατάσταση κρίνει επιτακτική την ανάγκη η νέα κυβέρνηση του τόπου αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της να προχωρήσει σε έναν νέο, αναγκαία διαφορετικο σχεδιασμό αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, με νέες ιδέες, καθώς ο υπάρχων σχεδιασμός κατά γενική ομολογία έχει αποτύχει.

Σε αυτό το πλαίσιο χρειάζεται σίγουρα κι επκαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Αντιμετώπιση του Προσφυγικού των 29 σημείων που είχε καταθέσει σε συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ο κ. Βασίλης Κικίλιας, ως ειδικός συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Ν.Δ και τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ.

Αρθρογράφος