Ανεμβολίαστοι τρεις στους πέντε κληρικούς – Συνάντηση Ιερώνυμου με Πλεύρη – Γκάγκα

2 Οκτωβρίου 202108:23

Τρεις στους πέντε ιερείς δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της CoViD. Αυτό ανέφερε την Παρασκευή ο καθηγητής Πνευμολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, καλώντας τους υπεύθυνους του ΕΟΔΥ να δώσουν τα στοιχεία.

Μιλώντας στον Σκάι, ο καθηγητής τόνισε πως το 60% έως 70%, “ίσως και παραπάνω”, των ιερέων είναι ανεμβολίαστοι, με βάση τοπικές μετρήσεις που ο ίδιος πραγματοποιεί. Στους μοναχούς και στις μοναχές στα μοναστήρια, υπολογίζει το ποσοστό των ανεμβολίαστων στο 80% με 90%.

“Μόλις την περασμένη εβδομάδα, πέθανε ο μοναχός ηγούμενος της Κρουσταλλένιας, Δαμιανός – μόλις 54 ετών – από κορωνοϊό, εδώ στη μονάδα της Κρήτης”, τόνισε ο κ. Τζανάκης και πρόσθεσε ότι ο ΕΟΔΥ θα πρέπει να ενημερώσει για τον ακριβή αριθμό των εμβολιασμένων ιερέων, όπως γνωρίζουμε για τους γιατρούς ή για τα παιδιά.

Το θέμα συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημερινή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο επισκέφθηκαν σήμερα ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, προκειμένου να συζητήσουν θέματα σχετικά με τη συνδρομή της Εκκλησίας στο πρόγραμμα εμβολιασμού καθώς και για την ευρύτερη συνεργασία Εκκλησίας- Υπουργείου Υγείας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Με ιδιαίτερη χαρά, σήμερα, υποδεχτήκαμε τον Υπουργό Υγείας, τον κύριο Πλεύρη και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας και κουβεντιάσαμε διάφορα θέματα που σχετίζονται και με την Εκκλησία. Έργο σοβαρό και για την Εκκλησία είναι η ενασχόληση με την υγεία του ανθρώπου. του Ανθρώπου. Δεν είναι, όμως, δυνατόν να είναι έργο μόνο δικό της. Είναι κυρίως της Πολιτείας και εμείς καλούμεθα να βοηθήσουμε. Επομένως, αυτό που λέμε για συναλληλία και συνεργασία που θέλουμε να επικρατεί στον χώρο μας, θέλουμε να είναι πραγματικότητα. Γι’ αυτό, λοιπόν, ανταλλάξαμε απόψεις, θέσαμε τα προβλήματα που υπάρχουν και θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους όσο το δυνατόν, καλύτερους για μια συνεργασία στα θέματα της πανδημίας, στα θέματα της αντιμετώπισής της, αλλά και στα γενικότερα προβλήματα της Υγείας.

Έναν στόχο που βάλαμε είναι να κάνουμε όλοι μαζί μια επίσκεψη σε αυτά τα έργα της Αρχιεπισκοπής μας, μαζί με τον Υπουργό, την Αναπληρώτρια Υπουργό και τους συνεργάτες τους, να δούμε ποια είναι αυτά, πώς λειτουργούν, τι προσφέρουν. Είναι αλήθεια ότι πολλοί λένε «τι κάνει η Εκκλησία». Η Εκκλησία δεν είναι για να φωνάζει, για να ομιλεί, αλλά είναι και για να πράττει. Αυτό το «πράττειν» μας ενδιαφέρει περισσότερο να έρθει σε γνώση των ανθρώπων που πολλές φορές καταλογίζουν πολλά ημών των ιερέων, χωρίς να γνωρίζουν σε βάθος το έργο μας. Έτσι, λοιπόν, για να μη σας κουράζω, χάρηκα σήμερα που έχουμε εδώ και τον Υπουργό και την Αναπληρώτρια Υπουργό για να ξεκινήσουμε ένα έργο γνωριμίας, αλληλεγγύης, ένα έργο που το χρειαζόμαστε όλοι μας. Είπαμε, παραδείγματος χάριν, να επισκεφτούμε το ίδρυμα της Αρχιεπισκοπής μας στον Βαρνάβα που φιλοξενεί ανθρώπους με νοητική υστέρηση, να επισκεφτούμε το Κέντρο Γεροντολογίας που είναι στον Ωρωπό και είναι από τα σπουδαιότερα έργα στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση σε αυτή την περιοχή που θα κάνουμε την περιοδεία μας, να δούμε και τους παιδικούς σταθμούς, τις κατασκηνώσεις των νέων, πολλούς χώρους που απασχολούν πολλούς ανθρώπους, αλλά σκορπίζουν τη διακονία σε πολύ περισσότερες. Γι’ αυτό, λοιπόν, ευχαριστώ σήμερα με την ευκαιρία της συνάντησης και προχωράμε μαζί.

Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την υποδοχή την οποία μας επιφυλάξατε και για την πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε. Το ένα σκέλος ήταν να ευχαριστήσουμε την Εκκλησία για την αρωγή της μέχρι τώρα, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και στην προσπάθεια να πειστεί όλο και περισσότερος κόσμος για το ότι ο εμβολιασμός θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Επιπλέον, μας δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουμε και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν τόσο με κοινωνικές πρόνοιες, όσο και με πρόνοιες που σχετίζονται με την Υγεία και συνεπικουρούν την Πολιτεία και κανονίσαμε να επισκεφτούμε αυτές τις δομές, έτσι ώστε και εμείς οι ίδιοι να συμβάλλουμε ως Πολιτεία για να μπορέσουν να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται.

Μας δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσουμε και για ευρύτερα θέματα, καθώς και να έχουμε και μια πνευματική συζήτηση.

Το Υπουργείο θα προσπαθήσει να συμβάλλει και να βοηθήσει την Εκκλησία στο έργο της και αντιστοίχως η Εκκλησία, όπως πάντοτε, συνδράμει την Πολιτεία και θέλουμε να δείξουμε ότι και στο κομμάτι της πανδημίας, μαζί η Εκκλησία με την Πολιτεία, θα βοηθήσουμε τον κόσμο, τους πολίτες, ώστε να πάμε στην επόμενη ημέρα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την υποδοχή και θα είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία.

Μ. ΓΚΑΓΚΑ: Κι εγώ να ευχαριστήσω με τη σειρά μου. Είναι πάρα πολύ σημαντική η βοήθεια και η συνεργασία με την εκκλησία. Όπως ξέρετε, η Υγεία δεν είναι μόνο να μην είναι κανείς άρρωστος, με ένα τραύμα ή ένα σοβαρό νόσημα. Είναι και να αισθάνεται γενικά ευτυχής και υγιής. Κι αυτό το καταφέρνουμε μόνο σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει σεβασμός και υπάρχει στήριξη.

Όλα αυτά τα πετυχαίνουμε όταν δουλεύουμε μαζί. Η στήριξη της Εκκλησίας είναι κεφαλαιώδης σε αυτό το έργο, όπως είναι και ο εθελοντισμός όλων μας. Νομίζω, λοιπόν, ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά βήματα και έτσι θα προχωρήσουμε: Όλοι μαζί. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Αρθρογράφος