Αν η Ευρώπη «παγώσει» ενεργειακά, κινδυνεύει να κλονιστεί πολιτικά

10 Σεπτεμβρίου 202220:59

Άρθρο Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην εφ/δα «POLITICAL» για την 86η ΔΕΘ (10.09.2022)

Η 86η ΔΕΘ δεν διεξάγεται μέσα σε ένα ουδέτερο γεωπολιτικό σκηνικό αλλά μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται από νέες παγκόσμιες προκλήσεις και ισχυρές αναταράξεις.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η οποία πλήττει τις ευρωπαϊκές οικονομίες και κατ’ επέκταση τους ίδιους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ο Πρωθυπουργός πριν από έξι μήνες είχε πρωτοστατήσει ώστε να υπάρξει μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στις εκρηκτικές αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Σήμερα, έστω και με καθυστέρηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να αντιλαμβάνεται πως η καλύτερη απάντηση απέναντι στον ρωσικό εκβιασμό είναι η συνοχή και η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της.

Η συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ απέναντι στην πανδημία αποτελεί μια δοκιμασμένη συνταγή επιτυχίας που θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό και στην ενεργειακή κρίση.

Τίποτα δεν εύκολο. Τίποτα δεν είναι δεδομένο αλλά και τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Τα καταφέραμε στην πανδημία.

Τώρα οφείλουμε να τα καταφέρουμε και απέναντι στην κρίση της ενέργειας και του πληθωρισμού.

Ο δύσκολος χειμώνας απαιτεί συντονισμό, εγρήγορση και αποφασιστικότητα.
Κανείς δεν τα κατάφερε μόνος του.

Στα επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και στα Συμβούλια Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ όπου εκπροσωπώ τη χώρα, θα αναζητήσουμε συγκλίσεις και θα πιέσουμε για άμεσες και γενναίες αποφάσεις.

Το μίγμα των λύσεων στην ενεργειακή κρίση πρέπει να περιλαμβάνει επαρκή και φθηνή ενέργεια για όλους, πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, φόρο στα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας, ενισχύσεις και επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις – μέτρα τα οποία ήδη έχει ενεργοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση στο εσωτερικό – και φυσικά απαιτείται άμεσα να προχωρήσουμε στην αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας, όπως τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Δεν είναι μόνο οικονομικό.

Αν η Ευρώπη «παγώσει» ενεργειακά, κινδυνεύει να κλονιστεί πολιτικά και κοινωνικά.

Κι αυτό δεν πρόκειται να το αφήσουμε να συμβεί.

Η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή και αυτής της μάχης.

Αρθρογράφος