P6281254

Alea jacta est, του Σταύρου Δελή

7 Σεπτεμβρίου 201216:50

P6281254Στις 11 Αυγούστου 2012, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον επισκέφθηκε την Τουρκία, όπου είχε συναντήσεις με τον εκφραστή του Νεοθωμανικού Στρατηγικού Βάθους, Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου και με αντικείμενο συζήτησης, την επικρατούσα κατάσταση στη Συρία αλλά και στη Μ. Ανατολή γενικότερα.

Τα γεγονότα που εξετάστηκαν ενδελεχώς, οδήγησαν τις 2 πλευρές στη διατύπωση κοινών προβληματισμών και ανησυχιών. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η σχεδίαση λήψης μέτρων και δράσεων (μεταξύ αυτών και στρατιωτικών) εναντίον της Δαμασκού.

Την ίδια χρονική περίοδο επισκέφθηκε την Τουρκία πολυμελής Ισραηλινή αντιπροσωπεία, μετά από προτροπή του Βρετανού πρωθυπουργού, με σκοπό την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των 2 χωρών που βρίσκονται στο ναδίρ, λόγω των γεγονότων του ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ (αυτό τουλάχιστον αφέθηκε να εννοηθεί).

Η τυχαία αυτή σύμπτωση της ταυτόχρονης παρουσίας (που μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί) εκτιμάται ότι αφορά στο συντονισμό των 3 χωρών επί σημαντικών θεμάτων, ενόψει ενός αναμενόμενου «θερμού» φθινοπώρου ή και χειμώνα, κάτι που έχουν ήδη προεξοφλήσει οι Ισραηλινοί.

Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν οποιασδήποτε μορφής ενέργεια είτε προς τη Συρία είτε προς το Ιράν πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και προσπαθούν να συγκρατήσουν το Τελ-Αβίβ, ώστε να μην επιχειρήσει την επιδρομή που σχεδιάζει στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Από την άλλη μεριά όμως έχουν δώσει το θετικό τους στίγμα, με αρκετή σαφήνεια και την τακτική που θα ακολουθήσουν. Οι προθέσεις των ΗΠΑ είναι σαφείς.

Η Τουρκία φαίνεται να έχει μάθει το μάθημα – πάθημα του 2003, όταν «έκανε νερά» στην υπερδύναμη, με συμπεριφορές ερασιτεχνικής περιφερειακής δυνάμεως και ο Ερντογάν κατάλαβε τη σημασία της διπλωματικής επιτυχίας των Πεσμέργκα του Β. Ιράκ, με την πολιτική ημιαυτονομία που απολαμβάνουν, μιας και στάθηκαν οι μόνοι σύμμαχοι των αμερικανών στον δεύτερο πόλεμο με τον Σαντάμ Χουσεϊν, που οδήγησε στην πτώση του.

Φαίνεται ότι η Τουρκία ενστερνιζόμενη πιο σοβαρά το γεωστρατηγικό της ρόλο αλλά και το ότι είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και με δεδομένη την επιθυμία της να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο ως περιφερειακή υπερδύναμη στην ευρύτερη περιοχή, εντείνει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, κινητοποιώντας τις στρατιωτικές της δυνάμεις (το 6ο Σώμα Στρατού στα τουρκοσυριακά σύνορα).

Το προ εβδομάδων περιστατικό της εισβολής στο συριακό έδαφος μονάδων του τουρκικού στρατού και η κατάληψη της μεθοριακής πόλης Τζαράμπουλους (η οποία κατοικείται επί το πλείστον από Κούρδους), δεν αποτέλεσε την πολυαναμενόμενη απάντηση της Τουρκίας στην κατάρριψη του πολεμικού της αεροσκάφους από τα συριακά αντιαεροπορικά (αυτή μάλλον δεν θα έρθει ποτέ), αλλά εντάσσεται στην κατηγορία των επιχειρήσεων τύπου «θερμής καταδίωξης», οι οποίες διεξάγονται εναντίον του ΡΚΚ και σ αυτές λόγω της έντασης και της ταχύτητας της, οι στρατιωτικές μονάδες περνούν τη μεθόριο και καταδιώκουν τον αντίπαλο εντός εδάφους άλλης χώρας. Τέτοιου είδους επιχειρήσεις διεξήχθησαν στα τουρκοϊρακινά σύνορα το 2007 και 2008.

Η δε κατάληψη της πόλης κράτησε λιγότερο από 24 ώρες και στη συνέχεια οι τουρκικές δυνάμεις αποσύρθηκαν

Το πιο ανυπόμονο και συνάμα πιεστικό είναι το Ισραήλ, το οποίο νιώθει την πυρηνική ανάσα και απειλή του Ιράν, τόσο κοντά του όσο ποτέ. Η Συροϊρανική στρατιωτική συμφωνία είναι σε ισχύ, όπως τόνισαν πρόσφατα Ιρανοί αξιωματούχοι. Ας μη ξεχνάμε ότι πέραν των ΗΠΑ, εκλογές φέτος διεξάγονται και στο Ισραήλ και σε περίπτωση που το εγχείρημα του «προληπτικού στρατιωτικού χτυπήματος χειρουργικής ακριβείας», στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είναι επιτυχές, όχι μόνο θα φέρει το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αλλά θα δείξει σε όλους την αποφασιστικότητα του Ισραήλ με την οποία προασπίζει τα εθνικά του συμφέροντα, ενώ παράλληλα θα δώσει στον Νετανιάχου ισχυρό και σαφές προβάδισμα στη διεκδίκηση της νέας πρωθυπουργικής 4ετίας.

Εκείνα που προκαλούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό στις ΗΠΑ, είναι η επόμενη μέρα από το «προληπτικό χτύπημα» και η διαχείρισή της. Ο φόβος για μια πυραυλική επίθεση ή ακόμη και για μια νέα ΤΖΙΧΑΝΤ εκ μέρους του Ιράν είναι κάτι παραπάνω από σίγουρος. Στο στόχαστρό τους θα βρεθούν τόσο αμερικανικοί όσο και ισραηλινοί στόχοι και οι προεκτάσεις τους απρόβλεπτες από απόψεως μεγέθους αλλά και χρονικής διάρκειας.

Κάτι τέτοιο θα ταρακουνήσει πολύ σοβαρά τα θεμέλια του διεθνούς περιβάλλοντος ασφαλείας με χτυπήματα είτε καίρια είτε τυφλά κατά στόχων ανά την υφήλιο και οι υπηρεσίες ασφαλείας σε θέματα τρομοκρατίας θα έχουν τρομερό έργο να επιτελέσουν. Ιδιαίτερα αν εμπλακούν στον «Ιερό Πόλεμο» οι Χεσμπολλάχ και Αλ Κάϊντα, δύο από τις πιο φανατικές και φονταμενταλιστικές οργανώσεις.

Η Τουρκία ανησυχεί στο ότι, πέραν των εξελίξεων στο κουρδικό ζήτημα (το οποίο έχει πάρει δυσάρεστη τροπή στις ΝΑ επαρχίες της χώρας), η πιθανή χρησιμοποίηση του εναέριου χώρου για τη διέλευση των ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών ή ακόμη και για τον εναέριο ανεφοδιασμό τους, θα οξύνει ακόμη περισσότερο τις τεταμένες σχέσεις των 2 χωρών. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες που αναδημοσιεύονται και από μεγάλα ιστολόγια και ιστότοπους που ασχολούνται με θέματα γεωπολιτικής, το Ιράν ξεκίνησε την συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα δυτικά του σύνορα (Ιράκ – Τουρκία), ανεβάζοντας κι άλλο το θερμόμετρο. Όπως φαίνεται λοιπόν, το δόγμα Νταβούτογλου περί πολιτικής μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες πάει περίπατο.

Συνοψίζοντας, οι ΗΠΑ έχουν ανάψει το πράσινο φως και για επέμβαση στη Συρία και για επιδρομή στο Ιράν, αλλά σε χρόνο θα καθορίσουν οι κατοικούντες στο Λευκό Οίκο και σε χρόνο όχι πριν τις προεδρικές εκλογές. Εάν συμβεί το αντίθετο τότε η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος προπαρασκευών μιας και τα ερείσματα, τα αίτια και οι αφορμές υπάρχουν από τώρα. Αρκεί να θυμηθούμε την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού και την βομβιστική ενέργεια και το θάνατο 5 ισραηλινών τουριστών στο Μπουργκάζ της Βουλγαρίας, γεγονότα που φωτογράφισαν τη Συρία και το Ιράν αντίστοιχα.

Ο κύβος λοιπόν ερρίφθη. Σε κάθε περίπτωση όμως το κουτί της Πανδώρας ανοίγει και οι επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή θα είναι μεγάλες και σημαντικές που ίσως αλλάξουν ακόμη και τον παγκόσμιο χάρτη.

Alea jacta est….

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr