Αϊχάν Καρά Γιουσούφ: Ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου της Θράκης

18 Ιανουαρίου 201508:42

1) Είναι φανερό ότι οι πολίτες έχουν εδώ και καιρό ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους. Η μνημονιακή πολιτική των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει σε βίαιη φτωχοποίηση και εξαθλίωση της κοινωνίας χωρίς προηγούμενο. Δυστυχώς και η Θράκη, όπως όλη η χώρα, περισσότερο όμως η ακριτική και ξεχασμένη από τις κυβερνήσεις Θράκη, υποφέρει. Έχοντας κερδίσει μια ντροπιαστική θέση ανάμεσα στις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης προσπαθεί να επιβιώσει μεταξύ απολύσεων, αποβιομηχάνισης, μετανάστευσης και ανεργίας.

Παρ’ όλα αυτά οι πολίτες της Θράκης αντιστέκονται και στέλνουν μηνύματα ελπίδας και αντίστασης. Βλέπουν στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ την αλλαγή που ο τόπος χρειάζεται, τη δύναμη για να προχωρήσει μπροστά όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη.

2) Προτεραιότητα βεβαίως έχει η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Να μην υπάρχει κανένας συμπολίτης μας χωρίς ρεύμα, θέρμανση, στέγη, φαγητό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να εφαρμοστεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και να αποδοθεί δικαιοσύνη σε σκάνδαλα και παράνομες ενέργειες παρελθόντων ετών. Είναι πολύ σημαντικό να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν όσοι ζημίωσαν τη χώρα και τους πολίτες.

Ειδικά για τη Θράκη, απαιτείται άμεση στήριξη της τοπικής οικονομίας, με προγράμματα υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αγροτών και των κτηνοτρόφων, που αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών. Να νεκραναστηθεί η βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής, η τρίτη σε μέγεθος στην Ελλάδα, και να γίνει διασύνδεση των λιμανιών και αεροδρομίων με το εξωτερικό. Όλα αυτά όχι μόνο θα ενισχύσουν οικονομικά την περιοχή, αλλά και θα αναδείξουν τον πολύτιμο γεωστρατηγικό ρόλο της Θράκης στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας, στο τριεθνές σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας, ως γέφυρας μεταξύ Αιγαίου και Μαύρης Θάλασσας.

 3) Ως βουλευτής υπήρξα μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας. Ασχολήθηκα ενεργά με κρίσιμα ζητήματα που προέκυψαν, όπως η διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ, το καταστροφικό για τα ΑΕΙ Σχέδιο “Αθηνά”, η στήριξη της ειδικής εκπαίδευσης, τα ερευνητικά ιδρύματα κά. Επίσης συμμετείχα στην Θεματική Θρησκευμάτων, στην οποία ως Έλληνας μουσουλμάνος πολίτης θεωρώ ότι βοήθησα στην καλλιέργεια διαλόγου και αλληλοσεβασμού μεταξύ της χριστιανικής πλειονότητας και της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Οι σχέσεις μου με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας στη Θράκη, αλλά και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θεωρώ ότι μόνο θετικά επηρέασαν και τις δύο πλευρές. Τέλος, με μεγάλη χαρά και περηφάνια μπορώ να πω ότι με προσωπική μου πρωτοβουλία δημιουργήθηκε η Επιτροπή Μειονοτικών Ζητημάτων, υπό την εποπτεία των Τμημάτων Παιδείας, Θρησκευμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία προωθούνταν θέματα που αφορούν τη Μειονότητα της Θράκης, εκπαιδευτικά ζητήματα, θρησκευτικά ζητήματα κ.ά. Πάγια θέση τόσο δική μου όσο και του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ότι κανένα ζήτημα που αφορά τη μειονότητα δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς διάλογο με την ίδια τη μειονότητα, η αρμονική συμβίωση της οποίας με τη χριστιανική πλειονότητα αποτελεί όχι μόνο ευρωπαϊκό, αλλά παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση.

Αρθρογράφος