Ένα δίχρονο αγοράκι έχασε τη ζωή του στην Κομοτηνή από μηνηγγίτιδα, σύμφωνα με την εφ. Χρόνος
Εμφάνισε υψηλό πυρετό και του χορηγήθηκαν αντιπυρετικά, όταν όμως ο πυρετός επέμενε τότε οι γονείς του το οδήγησαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο Κομοτηνής Διασωληνώθηκε αλλά ήταν πλέον αργά, έπεσε πολύ σύντομα σε κώμα και λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή
Πιο αναλυτικά:
Έσβησε μέσα σε λίγες ώρες, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των γιατρών να το σώσουν. Ο λόγος για ένα δίχρονο αγοράκι από τον Ήφαιστο Κομοτηνής, το οποίο έσβησε πρόωρα όταν προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα. Το αγοράκι ξεψύχησε στο νοσοκομείο της Κομοτηνής. Μηνιγγίτιδα αποκαλείται η φλεγμονή των προστατευτικών μεμβρανών που περιβάλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και συνολικά είναι γνωστές ως μήνιγγες. Η μηνιγγίτιδα προκαλείται από διάφορες αιτίες, περιλαμβανομένων των μολυσματικών παραγόντων, του τραυματισμού, καρκίνου και συγκεκριμένων φαρμάκων.
Αν και μερικές μορφές της μηνιγγίτιδας είναι ήπιες και θεραπεύονται από μόνες τους, η μηνιγγίτιδα είναι μια σοβαρή ασθένεια αφού η φλεγμονή γειτνιάζει με τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, ενώ είναι και μεταδοτική με τον αέρα και μπορεί να πάρει διαστάσεις επιδημίας. Η πιθανότητα σοβαρής μορφής νευρολογικής ζημιάς, ακόμα και θανάτου, επιβάλλει την άμεση ιατρική εξέταση και φροντίδα. Η φλεγμονώδης μηνιγγίτιδα, η πιο διαδεδομένη μορφή, θεραπεύεται με αντιβιοτικά και κατάλληλη παρακολούθηση. Αυτό δεν ήταν εφικτό στην περίπτωση του μικρού αγοριού, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ», το αγοράκι κατέληξε μέσα σε λίγες ώρες από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων.
Εμφάνισε υψηλό πυρετό και του χορηγήθηκαν αντιπυρετικά, όταν όμως ο πυρετός επέμενε τότε οι γονείς του το οδήγησαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο Κομοτηνής. Διασωληνώθηκε αλλά ήταν πλέον αργά, έπεσε πολύ σύντομα σε κώμα και λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή. Στους ενήλικες μια σοβαρή κεφαλαλγία είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα της μηνιγγίτιδας, που απαντάται στο 90% των περιπτώσεων μικροβιακής μηνιγγίτιδας, ακολουθούμενη από αυχενική δυσκαμψία (αδυναμία παθητικής κάμψης του αυχένα λόγω του αυξημένου τόνου των μυών του αυχένα).
Η κλασσική τριάδα των διαγνωστικών σημείων αποτελείται από: αυχενική δυσκαμψία, αιφνίδιο υψηλό πυρετό, μεταβολή του επιπέδου συνείδησης. Άλλα σημεία που συχνά σχετίζονται με μηνιγγίτιδα περιλαμβάνουν τη φωτοφοβία (μη ανοχή στο φως) και τη φωνοφοβία (μη ανοχή στους δυνατούς ήχους). Τα μικρά παιδιά συνήθως δεν παρουσιάζουν τα προαναφερθέντα συμπτώματα και μπορεί μόνο να είναι ανήσυχα και να φαίνονται αδιάθετα. Το δίχρονο αγοράκι εξετάστηκε από τον προϊστάμενο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Θράκης Νίκο Κιφνίδη ο οποίος επιβεβαίωσε τη διάγνωση των γιατρών. «Είχε εξάνθημα σε όλο του το σώμα, είχε οίδημα εγκεφάλου και πυώδεις εστίες μέσα στον εγκέφαλο», είπε ο κ. Κιφνίδης τονίζοντας ότι ο θάνατος του προκλήθηκε άμεσα.
Εφ. Χρόνος Κομοτηνής