Τα μηνύματα από μια επιτυχημένη εκδήλωση για τον αυτισμό στην Κομοτηνή…

11 Δεκεμβρίου 201720:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η εκδήλωση της ΔΑΔΑΑ  για τον αυτισμό και την σημασία της εργοθεραπευτικής παρέμβασης πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή με απόλυτη επιτυχία, το απόγευμα της Κυριακής 10/12/2018 στην αίθουσα του Ιδρύματος Παπανικολάου από την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής σε συνεργασία με την ΔΑΔΑΑ Ν. Ροδόπης.

280 συμμετέχοντες (γονείς, γιατροί, εκπαιδευτικοί, φοιτητές), μία εξαιρετική και μάχιμη με πολυετή πείρα εργοθεραπεύτρια , η κ. Πηνελόπη Βλοτινού και η ενεργός υποστήριξη της Ι.Μ.Μαρωνείας και Κομοτηνής με την Ευλογία του Επισκόπου και Πατέρα όλων μας Σεβασμιωτάτου κ.κ.Παντελεήμονος αλλά και η ενεργή στήριξη του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιώργου Πετρίδη και των συνεργατών του, έδωσαν την  απαραίτητη ώθηση, ηθική και συναισθηματική στήριξη για να συνεχίσουν τον αγώνα τους  οι γονείς της Κομοτηνής μαζί με τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων καί Φίλων Παιδιών και Ενηλίκων με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό και Asperger.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμων, επεσήμανε τη διάθεση της τοπικής Εκκλησίας για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, συνεχάρη τον Σύλλογο για τη διοργάνωση του 3ου Σεμιναρίου και ευχαρίστησε την ομιλήτρια κ. Πηνελόπη Βλοτινού για την άμεση απόκρισή της στην πρόσκληση.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γεώργιος Πετρίδης, ο οποίος συνεχάρη τον Μητροπολίτη για τη στήριξη σε παρόμοιες δράσεις της τοπικής κοινωνίας και τον Σύλλογο για την συμπαράσταση στις οικογένειες με παιδιά που αντιμετωπίζουν αυτού του είδους τις διαταραχές.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο  Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευάγγελος Λαφτσής ο οποιος ευχαρίστησε τόσο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη όσο και τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Πετρίδη  για την συμπαράστασή τους στο δύσκολο κι ευαίσθητο έργο του Συλλόγου.

Αρωγός και πολύτιμος σύμβουλος σε αυτή την προσπάθεια πέρα από τους «επωνύμους κι επιφανείς πολίτες της Ροδόπης»  στάθηκε ο άγρυπνος πνευματικός πατέρας όλων μας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων στον οποίο άλλωστε ανήκει και η πρόσκληση προς την εξαιρετική επιστήμονα κ. Πηνελόπη Βλοτινού η οποία με την παρουσίασή της κατέπληξε και συνεκίνησε το ακροατήριο με το οποίο και ανέπτυξε εποικοδομητικό διάλογο.

Την κυρία Πηνελόπη Βλοτινού καλωσόρισε η κα Εύη Εξακοΐδου και την παρουσίασε στο κοινό της Κομοτηνής ως ακολούθως:

Την Πηνελόπη Βλοτινού την προκαλέσαμε μετά από πρόταση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα γνωρίζοντας βέβαια ότι συγκαταλέγεται στις πλέον καταρτισμένες ειδικούς στον χώρο της εργοθεραπείας, με πλούσιο βιογραφικό και τεράστια κλινική εμπειρία στη Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης αλλά και ακαδημαϊκή στην έρευνα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Όμως το σπουδαιότερο στοιχείο της φήμης της είναι οι αναφορές στη χαρισματική της  προσωπικότητα αλλά και η προσφορά της στο παιδί και τον άνθρωπο μέσα στα πλαίσια της εργασίας της αλλά και πέρα από αυτά.

Διαβάζοντας όμως το εξασέλιδο  βιογραφικό της ήτανε πραγματικά δύσκολο να περιοριστούμε στα βασικά στοιχεία.

Η Πηνελόπη Βλοτινού σπούδασε εργοθεραπεία στο ΤΕΙ Αθηνών  όπου αποφοίτησε με άριστα και συνέχισε τις σπουδές της ολοκληρώνοντας δύο μεταπτυχιακά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και στην ΑΣΠΕΤΕ στις Σάπες, ενώ έχει παρακολουθήσει προγράμματα μετεκπαίδευσης, όπως Μουσικοθεραπείας στο Βέλγιο, εξειδίκευσης στη Νόσο Alzheimer στη Γαλλία κ.α..

Στην παρούσα φάη είναι φοιτήτρια στο 5ο Έτος της Ιατρικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο ΔΠΘ.

Η Πηνελόπη Βλοτινού έχει εκπονήσει πολλές εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων και εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά σε θέματα που άπτονται της αυτιστικής διαταραχής αλλά και της άνοιας.

Εργάστηκε αρκετά χρόνια ως εργοθεραπεύτρια στην Αθήνα κι στον Έβρο σε μεγάλα Κέντρα Ψυχικής Υγείας όπου ασχολήθηκε με τη διάγνωση και θεραπεία παιδιών με μαθησιακές ασχολίες, αυτισμό, ψυχιατρικού τύπου διαταραχές και λοιπά σύνδρομα καθώς και με ασθενείς με άνοια.

Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στη Νευρολογική Κλινική του ΠΓΝΑ

Είναι σύζυγος του καθηγητή κ. Δημ.  Μικρούλη και μητέρα τριών παιδιών

Αυτή η εκδήλωση,όπως  και όλες όσες έχει οργανώσει ο ΔΑΔΑΑ μέχρι στιγμής, ανέδειξαν μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων για την περιοχή μας:

  1. Την ανάγκη αυτού του τόπου για ζωή, όπως φαίνεται από την αγωνία των γονιών «ειδικής αγωγής» για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας. Ελλιπείς υποδομές, ασαφές νομικό πλαίσιο, υψηλά κόστη, έλλειψη στρατηγικής για την ειδική αγωγή κι εκπαίδευση, απουσία ειδικών αλλά και προβληματική κατάρτιση  μεγάλου τμήματος των «ειδικών» στο χώρο της ειδικής αγωγής, συνθέτουν μία εκρηκτική κατάσταση ειδικά σε περιόδους οικονομικής δυσπραξίας.
  2. Την ανάγκη για επικοινωνία και επαφή με ειδικούς και γνώστες. Η χθεσινή εκδήλωση-ομιλία/σεμινάριο εξελίχθηκε σε μία διαδραστική σχέση ακροατηρίου-ομιλήτριας η οποία με την πείρα και την γνώση που την διακρίνει αποφάσισε να μιλήσει εκτός κειμένου και να επικοινωνήσει με τις ανησυχίες του ακροατηρίου της.
  3. Την ενημέρωση των αυριανών ειδικών, των σημερινών φοιτητών. Ειδικά εκείνοι που παρακολούθησαν μέχρι τέλους την ομιλία κατάλαβαν ότι ο χώρος της ειδικής αγωγής δεν είναι μόνον μια ασφαλής επαγγελματική διέξοδος, αλλά ένας χώρος ευθύνης και οι ίδιοι πρέπει να γίνουν οι ενδιάμεσες γέφυρες επικοινωνίας για την ένταξη των παιδιών μας στο κοινωνικό σύνολο.
  4. Την στήριξη που χρειάζονται οι γονείς που βρέθηκαν με μία χειρόγραφη διάγνωση στο χέρι ν’αναζητούν θεραπείες, μέσα, χώρους, αίθουσες, ειδικούς, πρωτόκολλα , εγκαταστάσεις..  Αυτό που λείπει είναι η γνώση και οι πόροι…
  5. Την σημασία στήριξη του έργου ΕΠΙΣΗΜΩΝ κι ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ όπως ο ΔΑΔΑΑ του οποίου το ΔΣ πασχίζει να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας στην Ροδόπη και να διεκδικήσει ό,τι ανήκει στο παρόν των παιδιών μας για το δικό τους μέλλον.Διότι ο ΔΑΔΑΑ δεν είναι τρόπος ζωής, είναι ο αγώνας για τη ζωή των παιδιών μας..

 

Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχισθούν παρόμοιες προσπάθειες και στο μέλλον!

Αρθρογράφος