Αύξηση των προσφυγικών ροών στον Έβρο

18 Απριλίου 201808:52

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η αυξημένη ροή μεταναστών και προσφύγων έχει θέσει σε συναγερμό τις Ελληνικές αρχές όχι μόνο στον ακριτικό νομό αλλά σε επίπεδο κυβέρνησης.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι οι πρόσφυγες που είναι στα νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρο, Ρόδος και Κω σε περιοριστικό καθεστώς κυκλοφορίας από την 20η Μαρτίου 2016, θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στο καθεστώς αυτό, ενώ όσοι πρόσφυγες έρθουν από εδώ και στο εξής, δεν θα είναι σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και θα κυκλοφορούν ελεύθερα.

Καθημερινά όλο και περισσότεροι άνθρωποι από την Συρία το Πακιστάν το Μπαγκλαντές κι άλλες χώρες διαβαίνουν κατά 100δες με βάρκες τα νερά του ποταμού και μπαίνουν στην χώρα μας. Και αυτό φαίνεται πως όχι μονο θα συνεχιστεί αλλά θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, περισσότεροι από 1,650 μετανάστες πέρασαν τον Έβρο για το μήνα Μάρτιο. Αυτά τα δεδομένα αναφέρονται στα στοιχεία συλλήψεων της αστυνομίας. Συγκριτικά με το 2017, τέτοια εποχή είχαν συλληφθεί 262 άτομα για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, κάτι που καταδεικνύει τη δραματική αύξηση των προσφυγικών ρευμάτων.

Οι εντυπωσιακά μεγάλοι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν από τον Έβρο καταγράφηκαν σε μία περίοδο στην οποία οι συνθήκες στον ακριτικό νομό και ειδικά στο ποτάμι ήταν αντίξοες, αφού πέραν των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, τα νερά ξεπέρασαν τα όρια συναγερμού και σημειώθηκαν εκτεταμένες πλημμύρες, στοιχεία που λειτουργούν αποτρεπτικά στο προσφυγικό ταξίδι.

Οι φορείς του Έβρου πιστεύουν πως το σκηνικό των αυξημένων ροών θα διατηρηθεί όσο η Τουρκία διατηρεί το σκηνικό έντασης με τν Ελλάδα, όπως άλλωστε πράττει και στα νησιά. Τα δείγματα και από τις πρώτες ημέρες του Απριλίου δείχνουν ακριβώς αυτό.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του seleo.gr η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντιμετώπισει το νέο κύμα μεταναστών όπως και στα νησιά , με την δημιουργία στην περιοχή κέντρων φιλοξενίας μεταναστών. Ήδη, με την συμμετοχή των αρχών της περιοχής, ( στρατού, αστυνομίας) γίνονται επί χάρτου τα πρώτα σχέδια κι αναμένονται σύντομα και τα πρώτα έργα

 

Το προφίλ όσων εισέρχονται από τον Έβρο στην Ελλάδα είναι κατά κύριο λόγο προσφυγικό, δηλαδή προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα καταγράφονται ολοένα και περισσότερες αφίξεις προσφύγων κουρδικής καταγωγής που κατάγονται από τον Αφρίν της Συρίας, στο οποίο έχουν εισβάλει οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. Αντίθετα μειωμένοι είναι οι αριθμοί των μεταναστών από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές που εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω του Έβρου.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη  στην περιοχή του Έβρου, κατά το έτος 2017, εισήλθαν 7.544 πρόσφυγες/μετανάστες και όλοι οδηγήθηκαν σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών ζήτησε χορήγηση ασύλου.

Ο αριθμός των εισερχομένων μεταναστών/προσφύγων στον Έβρο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος. Ειδικά, αν σκεφτεί κανείς ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΔΟΜ, το 2017 εισήλθαν στην Ελλάδα δια θαλάσσης συνολικά 29.595 πρόσφυγες και μετανάστες.

Την ίδια ώρα το νούμερο του Έβρου δεν είναι πολύ μικρότερο από αυτό της Λέσβου, που κατά γενική ομολογία σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο 2017 πέρασαν από τη Λέσβο 12.726 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή περίπου 5.000 άτομα λιγότερα από όσα πέρασαν από τον Έβρο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το 2017 ήταν η χρονιά με τις λιγότερες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, από την έναρξη της λεγόμενης προσφυγικής κρίσης.

Αρθρογράφος