Αυτοδιαχειριζόμενο Ραδιόφωνο Centervile προς ΕΡΤ: «Αντέξτε και κερδίστε το στοίχημα με την κοινωνία»

10 Ιανουαρίου 201421:06

Μια τριμελής ομάδα εθελοντών-εργαζόμενων από Αυτοδιαχειριζόμενο Ραδιόφωνο Σέντερ βίλε το οποίο εκπέμπει στο Μόντρεαλ του Καναδά, βρέθηκε στο ραδιοθάλαμο της ΕΡΑ Κομοτηνής και στην δίωρη καθημερινή εκπομπή που παράγει ασταμάτητα από το μαύρο της 11ης Ιουνίου, «Εμείς οι Άλλοι…Αθέατα Δημοσιογραφικά»(σ.σ πρόκειται για σύμπτυξη δύο τίτλων εκπομπών).
Πρόκειται για τους Νίκο Γρυσπολάκη, Βαγγέλη Τρούλη και Γιάννη Μακρή, οι οποίοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάνουν περιοδείες στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, μελετώντας, μεταξύ άλλων, την αλλαγή που αρχίζει και παρατηρείται στις κοινωνίες, από την οικονομική κρίση.
Στο Αυτοδιαχειριζόμενο Ραδιόφωνο όπου εργάζονται εθελοντικά για την ενημέρωση των πολιτών σε επτά γλώσσες, μετράει 320 μέλη και όλοι δίνουν τη μάχη για να μπορεί ο πολίτης να έχει χρηστική πληροφόρηση, οι καλλιτέχνες να έχουν ένα βήμα έκφρασης, οι πολίτες να συνδιαμορφώνουν το πρόγραμμα του Ραδιοφώνου και να γίνονται διάφορα κοινωνικά εργαστήρια.
Όπως επισήμαναν οι …τρεις άγγελοι της Αυτοδιαχείρισης, οι όροι Αυτοδιαχείριση, Αυτοοργάνωση, Αυτονομία, ήδη έχουν μπει στη ζωή των πολιτών, ειδικά όσων δοκιμάζονται από τις μνημονιακές πολιτικές και τη λιτότητα. Εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί πυρήνες και σε αρκετά επίπεδα που αρχίζουν και ενσωματώνουν την αυτοδιαχείριση στη ζωή τους, ενεργοποιώντας παράλληλα και την προσωπική τους ευθύνη στο εγχείρημα που ξεκινούν. Αυτό φέρνει σιγά σιγά και αλλαγή στον τρόπο ζωής μας, ή στον τρόπο που μας είχαν επιβάλλει να έχουμε να έχουμε: Περισσότερα από δύο κινητά, κινητά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δύο αυτοκίνητα, φορητούς υπολογιστές, εξοχικά, καινούργια ρούχα και έπιπλα και μάλιστα κάποιας γνωστής μάρκας κ.ο.κ. Ανάγκες βέβαια φυτευτές που δεν είχαν καμμία σχέση με την προαγωγή του ανθρώπου, την εξέλιξή του την πνευματική ή την κοινωνική, μια και ο άνθρωπος γεννήθηκε για να αγαπάει, να προσφέρει και να βοηθάει. Αντίθετα όλες οι φυτευτές ανάγκες, οι οποίες είχαν σαφή στόχο την συγκέντρωση όλο και περισσότερου κέρδους σε κάποιους και σε κάποιες πολυεθνικές, οδήγησαν στο μοντέλο ενός ανθρώπου, που ζει και δουλεύει κατά μόνας, έχει ανταγωνισμό, δεν συνεργάζεται δεν συζητάει, δεν προστατεύει το περιβάλλον, τον ενδιαφέρει μόνο το κέρδος.
«Γι’ αυτό λέμε και επαναλαμβάνουμε ότι και στο θέμα του Χρυσού, δεν πρόκειται οι «Χρυσοφόροι» να κάνουν πίσω, απλά και μόνο γιατί έχουν προγραμματισθεί για το κέρδος και αυτό επιδιώκουν. Σημασία έχει τι θα κάνουμε εμείς ως κοινωνία για να τους σταματήσουμε. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες», θα πει ο Νίκος Γρυσπολάκης.
«Όλοι μας ο καθένας μας είτε εργάζεται είτε όχι, μπορεί να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Να αφιερώσει ένα δίωρο την εβδομάδα, ή ας το καθορίσει ο ίδιος και ας προσφέρει τις γνώσεις του στο κοινωνικό σύνολο, γιατί σίγουρα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα ήθελαν να εφοδιασθούν με γνώσεις και δεν μπορούν να το πληρώσουν αυτή τη στιγμή. Και σίγουρα αν ψάξει κάποιος θα βρει δομές κατάλληλες για να το κάνει ή και να δημιουργήσει στο χώρο εργασίας που βρίσκεται. Αλλαγή ζητάμε και όχι επανάσταση που συνήθως τη φοβάται αυτή τη λέξη ο κόσμος! Για φανταστείτε μια κοινωνία με τέτοιο τρόπο ζωής και χωρίς τον περίφημο κοινωνικό αυτοματισμό. Μια τέτοια κοινωνία που θα υποστηρίζει ο ένας τον άλλον είναι αυτό που φοβάται το σύστημα, φυσικά δεν το θέλει και φυσικά θα το πολεμήσει λυσσαλέα», θα πει ο Γιάννης Μακρής.
«Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιείς τον πολίτη να είναι συμμέτοχος σε πολλά πράγματα που τον αφορούν καθώς βάζει την σφραγίδα της προσωπικής του ευθύνης και δουλειάς. Δεν είναι αμέτοχος στο γίγνεσθαι γύρω του και σίγουρα θα μάθει να μην φορτώνει τις ευθύνες στους άλλους και φυσικά δεν θα τα περιμένει όλα από το Κράτος. Αυτό πια το καταλάβαμε από την κρίση ότι δεν θα πρέπει να τα περιμένουμε όλα από το κράτος και οι πολίτες με αυτόν τον τρόπο θα ανακαλύψουν άλλα ευεργετήματα στη ζωή τους, που ούτε καν τα πίστευαν», θα πει και ο Βαγγέλης Τρούλης.
Ήθελαν να δουν και να ζήσουν από κοντά το εγχείρημα της Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ, γι’ αυτό και επισκέφθηκαν την ΕΡΤ3 και άλλους Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΑ, μεταξύ αυτών και την ΕΡΑ Κομοτηνής.
Καλούν την κοινωνία και τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν αυτήν την εκπληκτική ευκαιρία η ΕΡΤ να γίνει μια πραγματική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, με το πλαίσιο που λειτουργεί τώρα και να ανοίξει ακόμα περισσότερο στην κοινωνία, στα προβλήματά της, αλλά και στα πλεονεκτήματά της.
«Με την τεράστια ανταπόκριση του κόσμου στα Αυτοδιαχειριζόμενα Εγχειρήματα στην Ενημέρωση Εφημερίδα των Συντακτών, περιοδικό Unfollow αλλά και την ΕΡΤ με την παρούσα μορφή, αποτυπώθηκε η ανάγκη του κόσμου για χρήσιμη πληροφόρηση, έγκυρη, ερευνητική και αιχμηρή δημοσιογραφία. Πιστεύουμε ότι στην ΕΡΤ γράφεται ιστορία αυτή τη στιγμή και πρέπει να κερδίσει η κοινωνία αυτό το στοίχημα. Από τη στιγμή που θα υπάρχουν τα πετυχημένα παραδείγματα, μένει στους πολίτες να κάνουν τις επιλογές τους. Να είστε σίγουροι δε ότι όλα αυτά τα Αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα είτε αφορούν την ενημέρωση, είτε άλλα επίπεδα της ζωής μας, ήδη πλέκεται η κλωστή της ένωσης και της ενιαίας απάντησης της Αλληλεγγύης και της Αυτονομίας, απέναντι στην καταστροφή αυτού του υπέροχου δώρου της ΖΩΗΣ μαζί με τον συνάνθρωπο», τόνισαν καταλήγοντας και οι τρεις από την πλευρά τους.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr