Αδυναμία κάλυψης θέσεων εργασίας λόγω χάσματος ψηφιακών δεξιοτήτων

19 Αυγούστου 201810:22

Mε την ανεργία να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα στη χώρα μας, αλλά και γενικότερα να αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί πολλές χώρες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, παρατηρείται το παράδοξο πολλές νέες θέσεις εργασίες να παραμένουν κενές.

Όπως αναφέρει η Έλενα Πρασσάκη, επικεφαλής του τμήματος Marketing και Επικοινωνίας της Cisco για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα, ποσοστό μεγαλύτερου του 63% των θέσεων εργασίας που απαιτούν δεξιότητες διεθνώς παραμένουν κενές, λόγω έλλειψης σχετικής κατάρτισης, εκτιμώντας ότι το «χάσμα ψηφιακών δεξιοτήτων» θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς δισεκατομμύρια συσκευές συνεχώς συνδέονται στο διαδίκτυο, απαιτώντας ακόμα υψηλότερα επίπεδα διαχείρισης τεράστιων όγκων δεδομένων και δυνατοτήτων σχεδιασμού και υλοποίησης, προκειμένου να υποστηριχθούν οι καινοτομίες σε κάθε κλάδο της βιομηχανίας του ΙΤ. Αποτέλεσμα του χάσματος δεξιοτήτων είναι να υπάρχουν σήμερα σε διεθνές επίπεδο περισσότεροι από 70 εκατομμύρια άνεργοι νέοι, λόγω ακριβώς της αιτίας αυτής, με το πρόβλημα να είναι οξύ και στην Ελλάδα.

Η κ. Έλενα Πρασσάκη στο σημείο αυτό αναφέρεται στο παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Cisco, Networking Academy (NetAcad) που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Cisco, που έχει ως στόχο να εφοδιάσει τους σπουδαστές με τις κατάλληλες γνώσεις, δεξιότητες και προσόντα έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες εργασιακές απαιτήσεις, έχοντας εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα πάνω από 7,8 εκατομμύρια σπουδαστές σε 180 χώρες. Για να συμβεί αυτό το δίκτυό της NetAcad περιλαμβάνει 10.400 συνεργαζόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα, 22.000 κατάλληλα καταρτισμένους εκπαιδευτές και πάνω από ένα εκατομμύριο ενεργούς σπουδαστές σήμερα.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα το πρόγραμμα Cisco Networking Academy αριθμεί 28 Ακαδημίες με 48 πιστοποιημένους εκπαιδευτές που έχουν ήδη δημιουργήσει 9.000 πιστοποιημένους αποφοίτους, με τους εγγεγραμμένους μαθητές σήμερα να ξεπερνούν τους 1.500. Οι σπουδαστές μαθαίνουν να καινοτομούν σαν τεχνολόγοι, να σκέπτονται σαν επιχειρηματίες και να ενεργούν σαν παράγοντες κοινωνικής αλλαγής, αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Πρασσάκη επισημαίνοντας αυτά τα θεμελιώδη στοιχεία τα οποία συμβάλλουν καθοριστικά στην επιτυχία του προγράμματος. H εμπειρία μάθησης που οδηγεί από την απόκτηση των δεξιοτήτων στις θέσεις εργασίας, καθίσταται εφικτή χάρη σε ένα υποστηρικτικό οικοσύστημα που περιλαμβάνει όλους τους πόρους της Cisco, καθώς και τους εκατοντάδες συνεργάτες της παγκοσμίως. Τέλος, το πρόγραμμα παρέχεται μέσω μιας παγκόσμιας πλατφόρμας η οποία επιτρέπει την παροχή εκπαιδευτικών εργαλείων τελευταίας τεχνολογίας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, σχολεία και καταρτιζόμενους σε κάθε γωνιά της γης. Η εκπαιδευτική πλατφόρμα της Cisco είναι κοινή για τις ακαδημίες της και τους σπουδαστές της σε όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα Netacad περιλαμβάνει μέχρι και σήμερα 20 μαθήματα σε δίκτυα, ασφάλεια & ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (cybersecurity), διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), προγραμματισμό, Linux και άλλα (www.netacad.com/courses/all-courses). Τα μαθήματα είναι μεταφρασμένα σε 20 γλώσσες.

Τα περισσότερο γνωστά μαθήματα του προγράμματος Cisco Networking Academy αποτελούν τα CCNA, CCNP & CCNA Security, Networking Essentials, OS & IT Essentials. Διδάσκουν τον Σχεδιασμό, Εγκατάσταση & Συντήρηση Δικτύων. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων οι καταρτιζόμενοι οδηγούνται στις αντίστοιχες παγκοσμίως να αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις.

Επαγγελματικές ειδικότητες σε ζήτηση

Ο προγραμματισμός, η σχεδίαση, η εγκατάσταση και η υποστήριξη δικτύων, web εφαρμογών, η ανάπτυξη λογισμικού, η εγκατάσταση και η συντήρηση δικτύων, η ασφάλεια συστημάτων συνθέτουν τη λίστα των ψηφιακών δεξιοτήτων που βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση, σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΠΕ, αναφέρει η κ. Πρασσάκη. Οι επιχειρήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη αναζητούν επαγγελματίες: network engineers, ICT service managers, IT business analysts, systems analysts, computer network professionals, database developer, IT security specialist, web analysts, web developers, web technicians, applications programmers, web technicians, software developers, digital/web designers, , κ.ά.

Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση, έχει δημιουργήσει συνθήκες στην αγορά εργασίας, όπου περισσότερες πιθανότητες απασχόλησης έχουν οι πτυχιούχοι με ισχυρές εξειδικεύσεις ή με δεξιότητες/προσόντα που τους επιτρέπουν να καλύπτουν περισσότερους τομείς (multitasking). Οι ειδικοί συστήνουν στους νέους επιστήμονες να ασχολούνται ακόμα και από την περίοδο των σπουδών τους με δραστηριότητες που ενισχύουν εξιδεικευμένες γνώσεις και δεξιότητες (hackathons, online courses, certifications κ.λπ.). Η πλειοψηφία των ειδικών που συμμετείχαν στην έρευνα σημειώνουν, ότι οι δραστήριοι νέοι πτυχιούχοι μπορούν να βρουν εργασία χωρίς να απαιτείται προϋπηρεσία.

Τι γίνεται ήδη στην Ελλάδα και πώς μπορούμε και να ωθήσουμε την χώρα να κινηθεί έμπρακτα, προς την κατεύθυνση της Καινοτομίας και της Ψηφιακής Υιοθέτησης; Η Cisco ως μέλος της Εθνικής Συμμαχίας.

Σημαντική εξέλιξη για την πρόοδο της χώρας σε αυτό τον τομέα, όπως επισημαίνει η κ. Έλενα Πρασσάκη στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, είναι το γεγονός ότι, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις πολιτικές της ΕΕ για τη μείωση του χάσματος των ψηφιακών δεξιοτήτων μέσα από την «Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση» (www.nationalcoalitiongov.gr) καθώς αποτελεί το 20ο κράτος-μέλος με αναγνωρισμένη Εθνική Συμμαχία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο συντονισμός της πολιτικής για την Εθνική Συμμαχία και, κατ’ επέκταση για τις ψηφιακές δεξιότητες σε εθνικό επίπεδο, ανήκει στο πεδίο αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η Εθνική Συμμαχία, στην Ελλάδα οποία αποτελείται από μέλη του δημοσίου, του ιδιωτικού και του τρίτου τομέα και φυσικά η Cisco είναι ένα από αυτά εφόσον έχει πολλά να προσφέρει μέσω του εκπαιδευτικού της προγράμματος αλλά και του παγκόσμιου δικτύου της. Δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι όλες οι σχετικές δραστηριότητες, επίσης απευθύνονται σε άνεργους αλλά και σε κοινωνικές ομάδες όπως, άνθρωποι με ειδικές δεξιότητες, μετανάστες, πρόσφυγες, κα.

H Ακαδημία της Cisco στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Η Cisco συμμετέχει φέτος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται μεταξύ 8 και 16 Σεπτεμβρίου, ως μέλος του εθνικού περιπτέρου των ΗΠΑ US Pavilion. Μεταξύ άλλων η Cisco θα παρουσιάσει σημαντικές πτυχές της προσφοράς της Ακαδημίας στην Ελλάδα, όπως και νέες συνεργασίες με τοπικό χαρακτήρα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Θα εστιάσει επίσης, στην τεχνολογική καινοτομία, δίνοντας έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και σε πιλοτικά προγράμματα για τις έξυπνες πόλεις και κοινότητες. Περισσότερα για τη συμμετοχή της εταιρείας στη ΔΕΘ είναι διαθέσιμες στο https://bit.ly/2LYrVR3

www.cisco.gr

www.netacad.com

(πηγή:amna.gr)

Αρθρογράφος