50 βιβλία που περιμένουμε το φθινόπωρο

28 Σεπτεμβρίου 201523:00

Βρέχει νέα ωραία βιβλία. Τι αξίζει να διαβάσετε τους επόμενους μήνες.

1. Στο δεύτερο τόμο της εξαιρετικής εξάτομης αυτοβιογραφίας του Νορβηγού Καρλ Ούβε Κνάουσγκορντ με τίτλο «Ένας ερωτευμένος άντρας – Ο αγώνας μου» άξονας είναι ο έρωτας του συγγραφέα για τη δεύτερη γυναίκα του. (εκδ. Καστανιώτης)

2. Η Βασιλική Πέτσα γράφει τη συλλογή διηγημάτων «Μόνο το αρνί» αλλά και το δοκίμιο «Όταν γράφει το μολύβι», στο οποίο εξετάζει ελληνικά και ιταλικά κείμενα που επεξεργάστηκαν μυθοπλαστικά την ένοπλη βία. (εκδ. Πόλις)

3. Η Λίσμπετ Σαλάντερ και ο Μίκαελ Μπλούμκβιστ της τριλογίας του «Κοριτσιού με το τατουάζ» επιστρέφει διά χειρός Ντάβιντ Λάγκερκραντζ, που ανέλαβε να συνεχίσει τις ιστορίες τους – και απ’ ό,τι δείχνουν οι πωλήσεις με την ίδια επιτυχία. Πρώτο βιβλίο «Το κορίτσι στον ιστό της αράχνης». (εκδ. Ψυχογιός)

4. Ο Γιάννης Ξανθούλης έρχεται μ’ ένα road trip σ’ ένα καυτό ελληνικό καλοκαίρι του ’50. Το τιτλοφορεί «Την Κυριακή έχουμε γάμο». (εκδ. Διόπτρα)

5. Ο Ρίτσαρντ Ντάβενπορτ-Χάινς παίρνει αφορμή από τη μία και μοναδική συνάντηση των Τζόις, Προυστ, Πικάσο, Ντιαγκίλεφ και Στραβίνσκι σ’ ένα ξενοδοχείο του Παρισιού τον Μάιο του 1922 για να γράψει το «Ο Προυστ στο Ματζέστικ». (εκδ. Πατάκη)

6. Μια ιστορία έρωτα, ονείρων, απώλειας και περιπλάνησης στο χρόνο και το χώρο, από τη Μακεδονία έως το Τέξας και από την Αθήνα έως την Άπω Ανατολή είναι το νέο βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη «Πρωινή γαλήνη». (εκδ. Μεταίχμιο)

7. «Το τρένο των 9.45» παίρνει ο Γιάννης Μαρής. Στην Αθήνα του τέλους του 19ου αιώνα ένας άντρας, απόστρατος αξιωματικός, συναντάει κάποια νύχτα μια μυστηριώδη γυναίκα που τον εμπλέκει σε μια υπόθε­ση φόνου και στην παρολίγο δολοφονία του. (εκδ. Άγρα)

8. Σπονδυλωτό μυθιστόρημα είναι «Οι χυδαίες ορχιδέες» της Έλενας Μαρούτσου. Πρόκειται για μια σειρά διηγημάτων που το καθένα τους συνομιλεί με ένα γνωστό λογοτεχνικό κείμενο. (εκδ. Κίχλη)

9. Η περιπλάνηση των 5 ηρώων στο «Αεροπλάστ» της Άντζελας Δημητρακάκη γίνεται αφορμή να τεθούν (και να απαντηθούν;) ερωτήματα όπως «είναι δυνατόν ν’ αλλάξεις χωρίς να καταστρέψεις – ιδίως όσους αγαπάς;». (εκδ. Εστία)

10. Ο εικονογράφος Αλέκος Παπαδάτος συνεργάζεται με τους Αβραάμ Κάουα – Annie Di Donna σ’ ένα νέο graphic novel (μετά το Logicomix) με τίτλο «Δημοκρατία». (εκδ. Ίκαρος)

11. Ο John Donoghue χρησιμοποιεί το σκάκι προκειμένου να μιλήσει για τη συμφιλίωση και τη συγχώρεση στο μυθιστόρημά του «Ο ρολογάς που έπαιξε σκάκι με το θάνατο». Ξεκινάει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς και καταλήγει στο Άμστερνταμ το 1962. (εκδ. Λιβάνης)

12. Η Μανίνα Ζουμπουλάκη μάς συστήνει τα «Αόρατα κορίτσια» τριών γενεών από το μακρινό ’22 μέχρι το αόρατο αύριο. (εκδ. Παπαδόπουλος)

13. To «Βάλε ένα φύλακα» είναι η συνέχεια του παγκόσμιου best seller «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» της βραβευμένης με Πούλιτζερ Harper Lee. Τo βιβλίο γράφτηκε πρώτο και αφορά την ιστορία της ενήλικης ηρωίδας των «κοτσυφιών», Σκάουτ. (εκδ. Bell)

14. Στο καινούργιο βιβλίο του Χαρούκι Μουρακάμι «Ο Κάφκα στην ακτή» η συνάντηση ενός παιδιού με ένα γέροντα συνοδεύεται από ψάρια που πέφτουν από τον ουρανό, πνεύματα που γλιστρούν έξω από τα σώματα για να κάνουν έρωτα ή φόνο. (εκδ. Ψυχογιός)

15. Στο «Έρως ανίατος» του Δημήτρη Μίγγα μπορεί στο κέντρο να βρίσκεται ο έρωτας ενός ηθοποιού για μια γυναίκα, όμως το πολύ ενδιαφέρον είναι πως οι ήρωες εναντιώνονται στις διαθέσεις του συγγραφέα και λειτουργούν αυτόνομα. (εκδ. Μεταίχμιο)

16. Θα μπορούσε να το έχει γράψει και ο Στίβεν Κινγκ. Το είδαμε σε σίριαλ με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντίλον και τώρα έρχεται το τρίτο και τελευταίο μέρος για την πόλη που καθοδηγεί τη ζωή των κατοίκων της. «Η πόλη ΙΙΙ» του Blake Crouch. (εκδ. Διόπτρα)

17. To «Oμαδικό πορτρέτο με μία κυρία» θεωρείται κορωνίδα της δημιουργίας του νομπελίστα Heinrich Böll καθώς αποτυπώνει με ακρίβεια και σαρκασμό τις επιλογές ενός λαού σε κρίση – δες περίοδος ναζισμού. (εκδ. Πόλις)

18. Λεύκωμα με ακουαρέλες, χειρόγραφα και πορτρέτα φιλοτεχνημένα από τον Νίκο. Δ. Καρούζο με συνοδεία κειμένων στο «Χειροποίητη γαλήνη, Νίκος Δ. Καρούζος» ετοιμάζουν οι εκδ. Γαβριηλίδης.

19. Το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Endgame» (Τζέιμς Φρέι, Νιλς Τζόνσον-Σέλτον) έχει τίτλο «Το κλειδί του ουρανού» και φυσικά όπως και στον πρώτο τόμο, ο αναγνώστης καλείται να βρει τα στοιχεία, να λύσει το γρίφο και να βγει ο μεγάλος νικητής. (εκδ. Ψυχογιός)

20. «Ο ξένος» του Αλμπέρ Καμί έγινε κόμικ από τον Jacques Ferrandez. (εκδ. Πατάκη)

21. «101 Διδάγματα ζωής» απαριθμεί ο Γιώργος Παπαδόπουλος για σωματική, ψυχική και ηθική υγεία. Έχει ενδιαφέρον ο λόγος του αν σκεφτούμε πως είναι ο ιδρυτής των εκδόσεων Διόπτρα, και ο πρώτος που έφερε στα ελληνικά τα βιβλία αυτοβοήθειας.

22. «Η σειρήνα της ερήμου» του Μένη Κουμανταρέα, «Από το πουθενά» του Μισέλ Φάις, «Οι φυγάδες» του Πάνου Καρνέζη, ο «Νόμος περί τέκνων» του Ίαν ΜακΓιούαν, «Περιμένοντας τους βαρβάρους και άλλα κείμενα» του Ντάνιελ Μέντελσον και «Καρχηδόνα» της Τζόις Κάρολ Όουτς είναι μερικά από τα βιβλία που ετοιμάζονται από τις εκδόσεις Πατάκη.

23. Η αυτοκτονία του Ιωάννη Συκουτρή (ο μεταφραστής του «Συμποσίου») το 1937 συγκλόνισε την πνευματική Ελλάδα του μεσοπολέμου. Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος αφηγείται τα γεγονότα της ζωής του στο βιβλίο (με προσωρινό τίλτο) «H αυτοκτονία του Ιωάννη Συκουτρή». (εκδ. Μεταίχμιο)

24. Ο Νόαμ Τσόμσκι διερευνά τα αίτια των κυριότερων προβλημάτων της εποχής μας, τα οποία ωθούν τους ανθρώπους στη διαμαρτυρία, παίρνοντας αφορμή από το κίνημα Occupy (κατά της κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας) στο «Occupy – Σκέψεις πάνω στην ταξική πάλη, την επανάσταση και την αλληλεγγύη». (εκδ. Κέδρος)

25. Η Ιωάννα Καρυστιάνη φέρνει 7 ανθρώπους κι ένα μυστικό την Κυριακή 11 Μαΐου 2014 στο «Φαράγγι». (εκδ. Καστανιώτης)

26. Στην «Κρυφή σοφία της Γης» του Christopher Scotton ο ενήλικας Κέβιν αφηγείται το καλοκαίρι που απέβαλε το κουκούλι του παιδιού και έκανε τα πρώτα του διστακτικά βήματα ως άντρας. (εκδ. Λιβάνης)

27. «Είναι παιδί ακόμα, δεκαπέντε χρονών, όταν στο Μπορντό, μπροστά στα μάτια του, συντρίβεται η λαϊκή εξέγερση ενάντια στη gabelle, το φόρο του αλατιού, με απανθρωπιά που θα τον μεταμορφώσει διά βίου σε ορκισμένο εχθρό κάθε βαναυσότητας» γράφει ο Στέφαν Τσβάιχ για τον ήρωα του βιβλίου του «Μονταίνιος». (εκδ. Άγρα)

28. Στη «Σύντομη πραγματεία περί συνωμοσιολογίας» ο Pierre-André Taguieff αναλύει τις θεωρίες συνωμοσίας που διαδίδονται μέσω της προφορικής παράδοσης, του Ίντερνετ, του δημόσιου διαλόγου, των χολιγουντιανών ταινιών και της λαϊκιστικής πολιτικής. (εκδ. Πατάκη)

29. Η νουβέλα «Μπαλαντέρ» της Μαρίας Γιαγιάννου γραμμένη εναλλάξ σε πρωτοπρόσωπη και τριτοπρόσωπη αφήγηση, ενώνει τα τμήματα μιας κατασκευασμένης αυτοβιογραφίας με τα επεισόδια μιας μυθοπλαστικής αφήγησης. (εκδ. Μελάνι)

30. Ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ είναι «Το μυστήριο του κίτρινου δωματίου» από το συγγραφέα του «Φαντάσματος της όπερας» Gaston Leroux. (εκδ. Διόπτρα)

31. Τα βιβλία του Μενέλαου Λουντέμη επανεκδίδονται από τις εκδόσεις Πατάκη. Η αρχή θα γίνει με «Το κρασί των δειλών» και το «Έκσταση».

32. Ο Στάθης Ν. Καλύβας και ο Νίκος Μαραντζίδης με τη μορφή ερωταπαντήσεων συνοψίζουν και ερμηνεύουν την ιστορία του Εμφυλίου στο «Εμφύλια πάθη, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο». (εκδ. Μεταίχμιο)

33. Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο Man Booker. Εδώ, στο «Μονοπάτι για τα βάθη του Βορρά» ο Ρίτσαρντ Φλάναγκαν μιλά για τις πολλές όψεις του καλού και του κακού, της αγάπης και του θανάτου. (εκδ. Ψυχογιός)

34. Δέκα διηγήσεις διά χειρός Χαΐνη Δ. Αποστολάκη (ναι, η ψυχή των Χαΐνηδων) στο «Φτου ξελευτερία για όλους» με ήρωες έναν καντηλανάφτη, ένα μετεωρολόγο, το διοικητή της κεντρικής τράπεζας και το βιβλιόφιλο διευθυντή του εθνικού πάρκου αγρίων ζώων. (εκδ. Καστανιώτης)

35. Στο «Γραφείον ο φόβος. Μια πολλαπλή ήττα» της Σταυρούλας Σκαλίδη η ιστορία μοιάζει με μια επιμνημόσυνη δέηση στον κόσμο των εφημερίδων. (εκδ. Πόλις)

36. Δεκαεπτά άγνωστες και αδημοσίευτες υποθέσεις του ευφυή, οξύθυμου και εντελώς απρόβλεπτου Ρέμπους θα ανακαλύψουμε στο «Φάκελος Ρέμπους: Οι άγνωστες υποθέσεις» του Ian Rankin. (εκδ. Μεταίχμιο)

37. Πώς επιδράει μια ξαφνική καταιγίδα στη ζωή των ηρώων στο βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη «Το βιβλίο της βροχής»; (εκδ. Καστανιώτης)

38. Η ταινία «Οδηγός αισιοδοξίας» μας σύστησε το συγγραφέα Matthew Quick. Το βιβλίο του «Η καλή τύχη εδώ και τώρα» είναι μια τρυφερή και αστεία ιστορία για την οικογένεια, τη φιλία, το πένθος και την αποδοχή. (εκδ. Ίκαρος)

39. Ο ταλαντούχος ηθοποιός του Βασιλικού Θεάτρου της Σουηδίας Jonas Karlsson αμφισβητεί τι σημαίνει αληθινή ευτυχία στο (με προσωρινό τίτλο) μυθιστόρημά του «Το τιμολόγιο». (εκδ. Παπαδόπουλος)

40. Από την ανεξαρτησία ως τις μέρες μας, τι υποστήριξαν οι πολιτικοί μας για την πολιτεία, το πολίτευμα και τα δικαιώματα του ανθρώπου και πώς σχολίασαν τις απόψεις τους οι διανοούμενοι; Στο «Πραγματιστές και ονειροπόλοι» του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου. (εκδ. Πόλις)

41. Για τις ιδέες, τις αγωνίες και τις ελπίδες των ανήσυχων νέων των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης γράφει η Νίκη Αναστασέα στο μυθιστόρημά της «Η ιστορία ενός δικού μας Ανθρώπου». (εκδ. Καστανιώτης)

42. Πριν βγει η ταινία στους κινηματογράφους που έφερε το βραβείο ερμηνείας στη Ρούνι Μάρα, θα διαβάσουμε την «Κάρολ» της Patricia Highsmith για τον έρωτα μιας κοπέλας για μια μεγαλύτερη γυναίκα. (εκδ. Μεταίχμιο)

43. Ποιοι ήταν οι βασιλείς στη μυθολογία της Αθήνας; Γιατί οι γυναίκες έχασαν το δικαίωμα της ψήφου τους; Πώς έγινε μόδα στην Αθήνα το κούρεμα του Θησέα; Ποιος μυθικός βασιλιάς επέβαλε τη μονογαμία; Οι απαντήσεις στο «Αθήνα – Η μυθολογία της πόλης» του Ξενοφώντα Α. Μπρουντζάκη. (εκδ. Καστανιώτης)

44. Πρώτη βιογραφία ενός από τους πιο σημαντικούς και ενδιαφέροντες στοχαστές του 20ού αιώνα Κορνήλιο Κατσοριάδη επιχειρεί ο François Dosse στο «Καστοριάδης: Μια ζωή». (εκδ. Πόλις)

45. Στο καινούργιο της δοκίμιο «Αυτό αλλάζει τα πάντα» η Naomi Klein («Δόγμα του σοκ») αναλύει πώς στο πλαίσιο του σχεδίου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουμε την ευκαιρία να προωθήσουμε πολιτικές που θα βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή μας. (εκδ. Λιβάνης)

46. Μια ερωτική ιστορία με φόντο την Ελληνική Επανάσταση εξελίσσεται στην «Ελληνίδα χήρα» του Τζιλ Ντάουνι. (εκδ. Πατάκη)

47. Για το βιβλίο «Το χρονικό μιας σταυροφορίας» του Ρόδη Ρούφου (1924-1972) τόσο ο Νίκος Καζαντζάκης όσο και ο Ηλίας Βενέζης είχαν γράψει ύμνους. Θα συμφωνήσουμε μαζί τους; (εκδ. Εστία)

48. Η Όπρα Γουίνφρι μοιράζεται τα μυστικά της πάνω σε θέματα χαράς, προσαρμοστικότητας, επαφής, ευγνωμοσύνης, προοπτικής, σεβασμού, διαύγειας και δύναμης στο «Αυτό που ξέρω σίγουρα». (εκδ. Διόπτρα)

49. Ο Μίκελ Σαντάγο στην «Τελευταία νύχτα στο Τρέμορ Μπιτς» φέρνει ένα συνθέτη που έχει χάσει την έμπνευσή του σ’ ένα απομονωμένο σπίτι σε μια ιρλανδέζικη παραλία. Μια νύχτα με καταιγίδα που μπορεί να αλλάξει τα πάντα. (εκδ. Ψυχογιός)

50. Το καταλυτικό χιούμορ και η γνώριμη λεκτική ευφορία του Αργύρη Χιόνη είναι εδώ στη συλλογή διηγημάτων του «Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες». (εκδ. Κίχλη)

Πηγή: athensvoice.gr

Αρθρογράφος

blank
Ανδριανή Λοϊζίδου
Η Ανδριανή έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Νομική στο Cambridge της Αγγλίας. Έχει δουλέψει σε διεθνούς φήμης εκδοτικούς οίκους και έχει διδάξει Αγγλικό Δίκαιο σε Ακαδημαϊκό επίπεδο.