Εκδήλωση του Βακούφ Ρόδου για το Κουρμπάν Μπαϊράμ στην Ρόδο

20 Ιουνίου 202423:14

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 στη Ρόδο οι εορτασμοί για το Κουρμπάν Μπαϊράμ ,τη δεύτερη μεγαλύτερη γιορτή των Μουσουλμάνων μετά το Ραμαζάνι.

Μετά από αίτημα του Οργανισμού ΒΑΚΟΥΦ ΡΟΔΟΥ προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μετακλήθηκε στη Ρόδο ο Ιμάμης του Ιερού Τεμένους της Αθήνας κ. Αμπντεκγκαλίλ Τάχα και έτσι λειτούργησαν και τα δύο Τεμένη (το Τέμενος Σουλεϊμανιέ με τον Ιμάμη Ρόδου κ.Χασάν Καρα-αλή και το τέμενος Ιμπραήμ Πασά κ.Αμντελγκαλίλ Τάχα) και μπόρεσαν οι πιστοί μουσουλμάνοι της Ρόδου αλλά και οι επισκέπτες του νησιού να ασκήσουν απρόσκοπτα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.
Στο τέλος της προσευχής προσεφέρθησαν τα καθιερωμένα κεράσματα στους παρευρισκόμενους και στα δύο Τεμένη και οι πιστοί αντάλλαξαν ευχές για τη γιορτή.

Το απόγευμα της Κυριακής 16 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση για τη γιορτή του ΚΟΥΡΜΠΑΝ ΜΠΑΪΡΑΜ στο ξενοδοχείο ACANDIA της Ρόδου με πλήθος προσκεκλημένους.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Σαλή Βιντιμή απηύθυνε χαιρετισμό και ευχές για τη μεγάλη γιορτή “τονίζοντας την ανάγκη να ενισχύσουμε την αγάπη και την ομόνοια για την ειρηνική συνύπαρξη μας στο νησί, τονίζοντας ότι το Βακούφ της Ρόδου είναι στο πλευρό των συμπολιτών που χρειάζονται τις υπηρεσίες μας, στα πλαίσια του σκοπού που υπηρετούμε και των δυνατοτήτων μας” ενώ στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. κ Κύριλλος τόνισε το γεγονός «της καλής συμβίωσης, και της καλής πορείας σε κλίμα ειρήνης» και αναφέρθηκε και στην καλή συνεργασία χρόνων με τον Ιμάμη Ρόδου.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Μάνος Κόνσολας τόνισε ότι τα Βακούφ Ρόδου και Κω αποτελούν «τη γέφυρα και τον παράγοντα για την αδελφοσύνη, τη φιλανθρωπία και την αγάπη».
.

Παρευρέθηκαν και έδωσαν ευχές ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ.Κύριλλος, ο Ιμάμης της Ρόδου κ.Χασάν Καρα-αλή, ο Ιμάμης του Ιερού Τεμένους της Αθήνας κ. Αμντελγκαλίλ Τάχα, ο Βουλευτής Δωδ/σου κ.Μάνος Κόνσολας, ο Βουλευτής κ.Βασίλης Υψηλάντης, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων έστειλε ευχές, ο αναπληρωτής Περιφερειάρχη κ.Απόστολος Ασπράκης, ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ.Νίκος Τσούλλος, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Ρόδου «Αδελφοσύνη» Μπεχιτζέ Σελλαβτζή και η Πρόεδρος του Οργανισμού Βακούφ Κω κα Ελβάν Κοτζαογλάν.

Παρευρέθηκαν επίσης Οι επίτιμοι Πρόξενοι: της Ιρλανδίας κ. Σκεύος Μούνγκρος και της Πολωνίας κα Κατερίνα Ασπράκη

Στα πλαίσια του φιλανθρωπικού έργου του Οργανισμού έγινε τιμητική βράβευση δύο συλλόγων της Ρόδου, συνοδευόμενη από τη δωρεά του συμβολικού ποσού των πεντακοσίων (500,00) ευρώ για τη σημαντική προσφορά τους:

1) στον Σύλλογο Ανάδοχη Αγκαλιά της Ρόδου για την υποστήριξη του θεσμού της αναδοχής, των ανάδοχων οικογενειών αλλά και των παιδιών που ζουν σε προνοιακά ιδρύματα και

2) στον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες «Φλόγα» Ρόδου, για το σημαντικό έργο που προσφέρει στα παιδιά που νοσούν από καρκίνο και τις οικογένειές τους.

Στη συνέχεια προσφέρθηκαν εδέσματα στους καλεσμένους και έκλεισε η βραδιά με ανταλλαγή ευχών σε κλίμα εορταστικό με μεγάλη επιτυχία.

Αρθρογράφος