dimarxeio

Οριακός ο προϋπολογισμός του Δήμου Κομοτηνής για το 2013

17 Δεκεμβρίου 201217:42

dimarxeioΜέσα στο βαρύ κλίμα που σκεπάζει την αυτοδιοίκηση και διαμορφώνεται από τις δραστικές μειώσεις των πόρων από τις κρατικές επιχορηγήσεις,

συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός εσόδων-εξόδων του δήμου Κομοτηνής για το 2013. Ο προϋπολογισμός του νέου έτους, προσδιορίζεται στα 72.880.795 ευρώ και ενδέχεται να επανέλθει προς συζήτηση, καθώς προαπαιτούμενο της ψήφισης του είναι η έκδοση σχετικής ΚΥΑ, με την οποία ορίζεται ο τρόπος σύνταξής του.

Υποχρέωση της διοίκησης είναι να αναζητήσει χρηματοδοτήσεις εκτός κρατικού προϋπολογισμού και να κατευθύνει με πολιτικά κριτήρια τις εκροές, τις δράσεις και τα έργα της εκεί όπου θεωρεί ότι είναι σημαντικότερο κι εκεί όπου πονάει η τοπική κοινωνία, ανέφερε ο Δήμαρχος Κομοτηνής. Ο ίδιος υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό ο οποίος έχει ποσοστιαία αυξημένες θεαματικά σε σχέση με τις εισροές, τις δαπάνες για την κοινωνική πολιτική. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο «υπάρχει ακόμα ένα κομμάτι που παρουσιάζει αυξημένους προϋπολογισμούς και αφορά τα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ και τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα έργα του δήμου Κομοτηνής. Εκεί έχουμε στρέψει την προσοχή μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τα ευρωπαϊκά προγράμματα, προκειμένου να κάνουμε έργα, τα οποία θα μείνουν για το δήμο μας. Εκεί υπάρχει μια πολιτική επιλογή, ότι δε μένουμε σε έργα «βιτρίνας», αλλά πηγαίνουμε σε ουσιαστικά έργα τα οποία αφορούν κυρίως υποβαθμισμένες περιοχές και της πόλης και των οικισμών».

Τα οικονομικά δεδομένα του προϋπολογισμού του 2013 είναι τόσο οριακά, που όπως υπογραμμίστηκε από τη δημοτική αρχή, οποιοδήποτε νέο «κούρεμα» στις κρατικές επιχορηγήσεις θα έθετε σε ευθεία αμφισβήτηση ακόμα και τη λειτουργία του ίδιου του δήμου. «Δεν υπάρχει άλλο σκαλοπάτι χαμηλότερο από αυτό στο όποιο είμαστε», επισήμανε ο κ. Πετρίδης, «ούτε υπάρχει περιθώριο άλλης οπισθοχώρησης. Είμαστε πραγματικά με την πλάτη στον τοίχο».

Ας σημειωθεί πως η δημοτική αρχή δέχτηκε επικρίσεις από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που καταψήφισαν τον προϋπολογισμό, με εξαίρεση τους συμβούλους της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργο Ναβροζίδη και Γιάννη Μουρτίδη, που ψήφισαν θετικά το περιεχόμενό του.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr