DSC 0132

Εγκαίνια της Πύλης-Πόλου Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΕΑΠ

19 Νοεμβρίου 201208:51

DSC 0132Την ιδιαίτερη σημασία της Πύλης-Πόλου του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

υπογράμμισε, κατά τα εγκαίνια της, ο υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, υπουργός Εσωτερικών, τόνισε: «Ολοκληρώνεται σήμερα ένα έργο το οποίο είχαμε ξεκινήσει με πολύ μεράκι πριν από μερικά χρόνια στο υπουργείο Παιδείας. Η Κομοτηνή ως διοικητική πρωτεύουσα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης φιλοξενεί από σήμερα και στο εξής, μία ανοιχτή Πύλη για όλους τους φοιτητές των πέντε νομών της Περιφέρειάς μας, οι οποίοι από εδώ, θα μπορούν να σπουδάζουν. Κατά τη γνώμη μου η σημασία αυτού του εγχειρήματος του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, διότι:

 -Πρώτον αποκεντρώνει τις ευκαιρίες δίνοντας στην ελληνική περιφέρεια τη δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν μπόρεσαν να σπουδάσουν και να προετοιμαστούν να το κάνουν τώρα, ώστε να ενταχθούν, έστω και με καθυστέρηση, αποτελεσματικότερα στην αγορά εργασίας

-Δεύτερον διασφαλίζει την ισότητα των ευκαιριών: η κάθε Ανοιχτή Πύλη δίνει την ευκαιρία σε κάθε έναν ο οποίος επιλέγεται να σπουδάσει το αντικείμενο που επιθυμεί.

-Τρίτον, με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης, η παροχή υπηρεσιών Δια Βίου Μάθησης από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο αποκτά ιδιαίτερη αξία, συγκεκριμένα γι’ αυτούς οι οποίοι ενδεχομένως μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Σε ελάχιστο χρόνο μπορούν να εκπαιδευτούν σε νέες δεξιότητες ώστε να καλύψουν οργανικές θέσεις κι έτσι να μη διαταραχθεί ο εργασιακός τους βίος.

 Εμείς, ως υπουργείο Εσωτερικών, σκοπεύουμε μαζί με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και σε συνεργασία τόσο με την ΚΕΔΕ όσο και με την ΕΝΠΕ να βρούμε μορφές συνεργασίας που θα μας επιτρέψουν να μπει πρωταγωνιστικά το Πανεπιστήμιο στην μετεκπαίδευση και την εξειδίκευση των εργαζομένων του δημόσιου τομέα ή των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και να δημιουργηθούν νέες δυνατότητες ποιοτικής απόδοσης και στους ΟΤΑ αλλά και ενδεχομένως και στον κεντρικό κορμό του κράτους.

Εκτιμώ πως η μοναδική λύση που μπορεί να αντιπαραθέσει η ελληνική Πολιτεία σε όλη αυτήν την κρίση που πλήττει τόσο την Ελλάδα όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη είναι το μήνυμα ότι όλα είναι θέμα Παιδείας. Εάν επενδύσουμε εκεί μεθοδικά και συστηματικά, σίγουρα θα βγούμε όχι μόνο πιο δυνατοί, αλλά θα επιτύχουμε και να πρωταγωνιστήσουμε στη νέα εποχή που σε λίγο θα ξεκινήσει.

Μόνο με διαχειριστικές λογικές δεν μπορούμε να επιτύχουμε. Χρειάζεται να επενδύσουμε στο συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει ο Έλληνας κι αυτό είναι το πνεύμα του. Μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί και ιστορικά, ότι η πιο σοβαρή επένδυση που έκανε το κράτος στην ακριτική Θράκη, είναι η πνευματική θωράκισή της, ξεκινώντας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, την ΑΣΠΑΙΤΕ και τώρα βεβαίως και την Πύλη του Ανοιχτού Πανεπιστημίου».

Ο κ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε τον πρόεδρο, το διοικητικό συμβούλιο και όλα τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Ανοιχτού Πανεπιστημίου γι’ αυτήν την πρωτοβουλία και επεσήμανε ότι η Πολιτεία θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης σε αυτήν την προσπάθεια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΕΑΠ, καθηγητής Χάρης Κοκκώσης, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Γιάννης Νικολαΐδης, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αστυνομίας, στελέχη της Εκπαίδευσης της περιοχής, καθώς και μέλη του διδακτικού προσωπικού και φοιτητές του Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr