P6281254

Όταν ο δάσκαλος διδάσκει και ο μαθητής χαζεύει, του Σταύρου Δελή

6 Νοεμβρίου 201217:38

P6281254Η αδειοδότηση τεσσάρων ακόμη οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ, με την αναμενόμενη συμμετοχή και άλλων μςεγάλων ενεργειακών παικτών, όπως η Γαλλία και η Ρωσία, προσδίδει άλλο ειδικό βάρος στην ενεργειακή διπλωματία και σκακιέρα. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία της μεγαλονήσου στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Κι αν ακόμη θέλουμε να το προχωρήσουμε περισσότερο, αρκεί να θυμηθούμε παλαιότερο σχετικό άρθρο του komotinipress, με τίτλο , στο οποίο έγινε σαφή αναφορά στη ρωσική συμμετοχή, στα πλαίσια του β’ γύρου αδειοδοτήσεων για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην τριμερή ενεργειακή προσέγγιση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας κλπ.

Όλα αυτά που λαμβάνουν σάρκα και οστά με γοργούς πλέον ρυθμούς, συνδυάζονται με τις επίσημες ανακοινώσεις γύρω από τα αναμενόμενα καθαρά κέρδη (που αγγίζουν τα σε βάθος χρόνου τα 800 δις ευρώ και μόνο από το κοίτασμα της Αφροδίτης, εξασφαλίζονται οι ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου για 250-300 χρόνια), την ενεργειακή απεξάρτηση από τρίτες χώρες, τη συνεργασία γύρω από την ενεργειακή ασφάλεια κλπ, φανερώνουν το μέγεθος του στρατηγικού πλεονεκτήματος που αποκτά τόσο η Κύπρος, όσο και το Ισραήλ, το οποίο και εξαργυρώνουν, με το να συνεχίζουν να προσελκύουν τους ενεργειακούς μνηστήρες, προκειμένου να επωφεληθούν εκατέρωθεν, από τα ευεργετήματα που προσφέρονται.

Το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η δυναμική είσοδος της Ρωσίας, μέσω της GAZPROM. H πρόσφατη συμφωνία Πούτιν – Νετανιάχου στα ενεργειακά, δίνει τη δυνατότητα στον ρωσικό κολοσσό να συμμετάσχει στην εκμετάλλευση και αξιοποίηση του ισραηλινού φυσικού αερίου (σε υγροποιημένη μορφή LNB). Αν λάβουμε υπόψη ότι πέραν της παραπάνω συμφωνίας, υφίσταται ήδη ρωσική συμμετοχή στην έρευνα εντός της κυπριακής ΑΟΖ κατά τον β’ γύρο της αδειοδότησης, δεν χρειάζεται να έχει κάποιος ιδιαίτερες γνώσεις για αν καταλάβει πλέον τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς που δημιουργούνται στην περιοχή.

Είναι προφανές ότι, τα τελευταία γεγονότα – εξελίξεις έχουν αντίκτυπο και στην Τουρκία αλλά και στη χώρα μας. Η Τουρκία έχοντας υποστεί ήδη σοβαρές διπλωματικές ήττες λόγω της εμπλοκής της στη συριακή κρίση και ιδίως με τις ρωσοτουρκικές σχέσεις να είναι σε σημείο μηδέν και με τις ΗΠΑ να τηρούν σταθερή ουδετερότητα, τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές, δεν θα μπορεί πλέον να απειλεί ή να προβάλλει αξιόλογες αξιώσεις σε βάρος της Κύπρου πλέον των ήδη που έχουν διατυπωθεί και οτιδήποτε άλλο θα επιχειρήσει θα είναι λεονταρισμός διότι με τις κινήσεις ΜΑΤ των Κυπρίων και την εμπλοκή στα ενεργειακά Γαλλίας και Ρωσίας, η μεγαλόνησος εξασφαλίζει πολιτική στήριξη (και όχι μόνο) από 2 μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, οι οποίες έχουν μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή.

Ο τουρκικός στόχος όμως θα παραμείνει ο ίδιος και θα κινηθεί σε δύο άξονες – σχέδια. Είτε να ματαιώσει της περαιτέρω έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας παράλληλα και το γεγονός ότι και η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει δικαιώματα από τα κοιτάσματα, είτε θα αναδιπλωθεί και μέσω της λύσης του κυπριακού (που εντέχνως περιπλέκει αλλά και εμπλέκει στην περίπτωση αυτή) θα αναλάβει πρωτοβουλία για την μεταφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω του δικτύου αγωγών που διαθέτει προς την ευρωπαϊκή αγορά. Και όλα αυτά προκειμένου να αποκομίσει όσα περισσότερα οφέλη μπορεί (ήδη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που εκδόθηκε στις 3 Νοε. 2012 αναφέρει τα ακόλουθα:

Γίνεται αντιληπτό ότι η Ε/κ διοίκηση της νοτίου Κύπρου σχετικά με τον δεύτερο διαγωνισμό έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου που άνοιξε παραβλέποντας τα δικαιώματα των Τ/κ, άρχισε επαφές με διάφορες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και κονσόρτσιουμ αναφορικά με ορισμένα τεμάχια στην δήθεν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Όπως ενθυμείστε το Υπουργείο μας για τον εν λόγω διαγωνισμό είχε προβεί σε περιεκτικές ανακοινώσεις Τύπου στις 15 Φεβρουαρίου 2012 και στις 18 Μαΐου 2012 .

Υπάρχουν ίσα και αδιάσπαστα δικαιώματα των Τ/κ , όπως και των Ε/κ στις φυσικές πηγές, στο σύνολο της υφαλοκρηπίδας του νησιού. Η παράβλεψη της πραγματικότητας αυτής και η συνέχιση των προκλητικών δραστηριοτήτων των Ε/κ μονόπλευρα, είναι μια απαράδεκτη κατάσταση για την Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας υποστηρίζει έντονα την ανακοίνωση που έγινε από το Υπουργείο Εξωτερικών της ΤΔΒΚ τελευταία, στις 2 Νοεμβρίου 2012 .

Είχαμε επιστήσει επανειλημμένα την προσοχή στις επιφυλάξεις που θα δημιουργήσουν οι δραστηριότητες των διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις εν λόγω αμφισβητούμενες περιοχές που υπάρχει διαφωνία, όπου υπάρχουν και δικαιώματα των Τ/κ. Όπως είχε διατυπώσει και ο αξιότιμος π/θ μας και όπως επαναλήφθηκε πολλές φορές με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου μας, οι εταιρείες οι οποίες θα συνεργαστούν με την Ε/κ διοίκηση της νοτίου Κύπρου, δεν θα συμπεριληφθούν στο μέλλον στα νέα σχέδια ενέργειας στην Τουρκία. Για αυτό τον λόγο ανανεώνουμε την πρόσκλησή μας προς τις ενδιαφερόμενες χώρες και τις εταιρείες πετρελαίου να κινηθούν με σύνεση και ειδικότερα να μην προβούν σε δραστηριότητες σε θαλάσσιες περιοχές για τις οποίες υπάρχει διαφωνία από την πλευρά του Κυπριακού θέματος και να αποσυρθούν από τον αναφερόμενο διαγωνισμό .

Είναι προφανές λοιπόν ότι η Τουρκία εκτοξεύει λεονταρισμούς με το να απειλεί εμμέσως τις εταιρείες που έλαβαν άδεια κατά το β’ γύρο από την κυπριακή κυβέρνηση. Ωστόσο φαίνονται ότι και οι ΗΠΑ δεν ενοχλούνται από την ενεργειακή συνεργασία Ρωσίας – Ισραήλ ενώ και η Γαλλία έχει στενούς δεσμούς στην περιοχή (Συρία – Λίβανος). Όλα αυτά τα αντιλαμβάνεται η Άγκυρα, όπως επίσης και την θωράκιση της Κύπρου. Το πλέγμα συμμαχιών αρχίζει να ξεκαθαρίζει, όλα κινούνται γύρω από τα κοιτάσματα.

Ίσως να έχει έρθει η ώρα να πάρει και η χώρα μας την οριστική και κατάλληλη απόφαση για την προσχώρησή της ή όχι στον ενεργειακό μηχανισμό που στήνεται στην περιοχή. Ήδη μετράμε σοβαρές απώλειες και έχουμε τεθεί στο περιθώριο, με την ακύρωση του αγωγού Μπουργκάζ – Αλεξ/πολης, αλλά και με τη μη συμμετοχή μας στον South Stream. Με την

Κύπρο σε ρόλο δασκάλου που παραδίδει μαθήματα διπλωματίας και την Ελλάδα ως μαθητή να κάθεται στα θρανία (αλλά να κοιτάει έξω από το παράθυρο), συνεχίζεται να παίζεται το ενεργειακό παιχνίδι.

Πως όμως θα εμπεδώσεις το μάθημα που σου παρέχεται δωρεάν όταν εσύ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ;

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr