OXI 620 - Αντίγραφο

Επέτειος του ΟΧΙ ενάντι στο φασισμό. Σε ποιους στηρίζεται η Δημοκρατία στην Ελλάδα;

28 Οκτωβρίου 201220:35

OXI 620 - ΑντίγραφοΗ επέτειος του ΟΧΙ στην Ελλάδα της 28ης Οκτωβρίου 2012 σηματοδοτείται με μια σειρά από γεγονότα που αντανακλούν την ισχύ της Δημοκρατίας

72 χρόνια μετά την έναρξη της μάχης της χώρας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό.

Επίκαιρη όσο ποτέ η επέτειος βρήκε την πολιτική ηγεσία να διοργανώνει παρελάσεις με πολυπληθείς φρουρές από αστυνομικούς και στρατό προκειμένου να μην γίνει στόχος της αγανάκτησης του κόσμου. Η πολιτική ηγεσία η οποία επιχειρεί με κάθε τρόπο να κρύψει και να συγκαλύψει τη διαφθοράς της ξεχνώντας λίστες με φοροφυγάδες σε συρτάρια και, γενικότερα, γελοιοποιούμενη από τον τρόπο που ο καταρρέων δικομματισμός επιχειρεί να διασωθεί στην εξουσία, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του κόσμου.

Την ώρα που η εκτελεστική εξουσία επιχειρεί να κρύψει τις περίφημες λίστες (που όπως τα μεγαλύτερα σκάνδαλα αποκαλύφθηκαν από παράγοντες του εξωτερικού) στη δικαιοσύνη δεν καλούνται αυτοί που τις κρύβουν αλλά αυτοί που τις αποκαλύπτουν, με τον Κώστα Βαξεβάνη να συλλαμβάνεται και να διώκεται με την αυτόφωρη διαδικασία για την δημοσίευση της λίστας ! Που δημοσιεύτηκε χωρίς τα ποσά των λογαριασμών και παρότι πριν ένα μήνα δημοσιεύτηκαν οι φορολογικές δηλώσεις 120 καλλιτεχνών, προφανέστατα από εσκεμμένη διαρροή της κυβέρνησης. Ο συνδυασμός των εξοργιστικών γεγονότων μοιάζει σαν τιμωρία όσων αντιδρούν στη συγκάλυψη και τη διαφθορά των πολιτικών, όσων τα βάζουν με το «σύστημα», παρότι έχουν διασύρει τη χώρα διεθνώς.

Την ώρα που η ηγεσία ασχολείται με την επιβίωσή της και κλείνει πονηρά το μάτι στο νεοναζισμό και το φασισμό, η νεολαία είναι αυτή που βάζει τα γυαλιά, στην επέτειο του ΟΧΙ απέναντι στο φασισμό. Νέοι σε διάφορες περιοχές της Αθήνας παρελαύνουν με αντιναζιστικά σύμβολα, θυμίζοντας στους πολιτικούς τις ευθύνες τους και την συνενοχή τους στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, θυμίζουν την ένοχη σιωπή απέναντι στα φρικαλέα συμπτώματα που εκδηλώνονται εν τη απουσία της πολιτείας. Πολλοί μαθητές αρνούνται να στρέψουν την κεφαλή τους στους επίσημους ενώ η ηρωίδα της ημέρας, μια αριστούχος σημαιοφόρος, περνά μπροστά από το Σύνταγμα ξυπόλητη –ίσως και διαμαρτυρόμενη- σαν παρομοίωση μιας ξυπόλητης Ελλάδας!

Είναι η εικόνα που συνθέτει το ρεπορτάζ της ημέρας από την Ελλάδα, στην επέτειο του ’40, με αγώνες ενάντια σε ξένους και συνεργάτες τους και πάλι, με κοινωνικό αναβρασμό και ερωτήματα για το τί είναι φασισμός και τι είναι δημοκρατία τελικά.

XanthiPress.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr