Μαγιονέζα με σκόρδο ή αγιολί από την Γαλλία
{loadposition likebox} {loadposition tweet}
Συστατικά
1 κροκάδι από ολόφρεσκο αυγό
1 κουτάλι γλυκού μουστάρδα
2 σκελίδες λιωμένο σκόρδο
1 φλιτζάνι σπορέλαιο της αρεσκείας σας
1 κουταλιά σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο
μερικές σταγόνες καλό ξύδι
1 κουτάλι γλυκού χυμό λεμονιού
οδηγίες
Σε ένα μικρό μπολ με φαρδιά τοιχώματα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι το κροκάδι του αυγού με μια πρέζα αλάτι.
Όταν το αλάτι ενσωματωθεί τελείως, προσθέτουμε ένα κουταλάκι μουστάρδα και 2 σκελίδες σκόρδο, το οποίο έχουμε λιώσει, και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν όλα μαζί μια παχιά αλοιφή.
Στη συνέχεια αρχίζουμε να ρίχνουμε το σπορέλαιο στάλα – στάλα, χτυπώντας συνέχεια με μια φαρδιά πιρούνα. Πολύ γρήγορα η μαγιονέζα αρχίζει να δένει.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, έως ότου ενσωματώσουμε όλο το λάδι ή την ποσότητα του λαδιού που νομίζουμε εμείς ότι είναι αναγκαία.
Η ποσότητα της μαγιονέζας εξαρτάται αποκλειστικά από την ποσότητα του λαδιού που θα χρησιμοποιήσετε.
Τέλος προσθέτουμε την κουταλιά το ελαιόλαδο, το οποίο θα δώσει ιδιαίτερη γεύση στη μαγιονέζα μας, καθώς επίσης και ελάχιστες σταγόνες ξίδι και λεμόνι.
Η μαγιονέζα αυτή λέγεται αγιολί, από τη γαλλική λέξη ail (αιγ), που σημαίνει σκόρδο. Χωρίς το σκόρδο, δηλαδή, είναι η απλή, κλασική μαγιονέζα, την οποία μπορείτε να αρωματίσετε με ό,τι σας αρέσει, φτιάχνοντας μιαν αφάνταστη ποικιλία σαλτσών.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;